MIND Diæten: Sænk risikoen for Alzheimers

Alzheimers er den største årsag til handicap hos ældre. MIND diæten er en kostplan, der ifølge videnskaben hjælper med at reducere risikoen for at lide af Alzheimers.
MIND Diæten: Sænk risikoen for Alzheimers
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Skrevet af Lorena González

Sidste ændring: 26 august, 2022

Alzheimers er en af de grusomste degenerative sygdomme, som en person kan konfrontere. Men der er måder at sænke risikoen for Alzheimers: Blandt dem er ernæring og MIND-diætet.

Hvad du behøver at vide om MIND Diæten

Kaal i forskellige farver

Navnet på denne diæt er et akronym afledt af “Middelhavsintervention for neurodegenerativ forsinkelse“. Rush University Medical Center skabte MIND-diæten med det formål at forhindre Alzheimers.

For at etablere diæten samlede videnskabsmændene de oplysninger, de havde fået til rådighed på de ældre med Alzheimers kostvaner , eller dem med en genetisk disposition for sygdommen.

For at gøre det, testede de diæterne på patienter på 65 år eller ældre for at se deres sandsynligheder for at have Alzheimers.

Resultaterne af undersøgelsen var mere end slående. Forskerne konkluderede, at de mennesker, der strengt fulgte kosten, formåede at reducere op til 53% af deres sandsynlighed for at lide af sygdommen.

Nogle af de mennesker, der fulgte kosten fik også gavn af den og så en 35% reduktion i sandsynligheden for at få Alzheimers.

Undersøgelsen viste også, at jo hurtigere disse kostvaner blev sat i praksis, jo mere kunne en patient have gavn af den. Patienter kan nyde en lavere sandsynlighed for at lide af den cellulære degeneration, der opstår med Alzheimers.

MIND-diæten er ikke frygtelig svært at følge. Den består af 15 komponenter, der tilhører de 10 fødevaregrupper.

Blandt dem kan vi finde nødder, grøntsager, korn, naturlige olier til stede i fisk, hvidt kød og vin.

På modsat spektrum bør vi reducere vores indtag af følgende fødevarer: Fastfood, rødt kød, raffineret sukker og smør.

MIND diæten: Hvad du skal spise dagligt for at reducere risikoen for Alzheimers

Toerret frugt og noedder

Blandt de fødevarer, der skal være på menuen hver uge, er: en portion bønner og bælgfrugter og to portioner rød frugt. Andre stærkt anbefalede fødevarer er tranebær, en portion hvidt, fritgående fjerkrækød og en portion hvid fisk og en portion laks.

MIND-diæten skal omfatte følgende fødevarer:

  • Tre portioner korn,
  • En portion grønne bladgrøntsager sammen med sølvbede, salat og arugula,
  • Et stykke frugt,
  • En håndfuld nødder, nærmere bestemt jordnødder, mandler og hasselnødder,
  • En halv kop rødvin.

Spise det i moderation

Ifølge MIND-diætet skal fødevarer, der skal indtages i moderation, være svinekød eller smør. Portioner må ikke overstige en halv spiseske på en dag.

Diætister bør også være forsigtige med deres portioner af fedtfattige oste, fastfood eller produkter med raffinerede sukkerarter.

Vi anbefaler at du læser:
Øvelser der forebygger Alzheimers

Den vestlige kost og risikoen for Alzheimers

Gammel og syg mand - risikoen for Alzheimers

Dette er ikke det eneste bevis, der viser et forhold mellem kost og Alzheimers. Ifølge en undersøgelse udgivet af Scientific Reports Nature fandt forskere ved Tufts University, at diæt er direkte forbundet med sygdommen.

Gennem undersøgelsen fodrede forskerne mus med store mængder af dyrefoderprodukter med højt fedtindhold og sukkerindhold. Undersøgelser viste, at en lang periode efter diæten resulterede i et fald i immunresponsen i hjernen.

Denne type diæt består af overdreven forbrug af stegte fødevarer, raffinerede sukkerarter, hvidt mel og forarbejdede fødevarer. Det fører til en ubalance i vores immunforsvar, fordi det, vores krop virkelig gør, er at afvise disse fødevarer og reagere. Hele ubalancen giver anledning til alle mulige slags sygdomme – blandt dem Alzheimers.

Forskerne så også, at det øgede aktiviteten i microglia- eller nervesystemcellerne, der er inde i centralnervesystemets immunsystem. Der er forskellige undersøgelser, der tyder på, at denne form for betændelse øger risikoen for at lide af Alzheimers.

Så nu som du ved, har du en grund til at tage mere pleje af din kost og satse på sundere fødevarer, som dem der er beskrevet i MIND-diætet for at reducere risikoen for Alzheimers.

Det kan interessere dig ...
Kend disse 7 tegn på nyreproblemer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kend disse 7 tegn på nyreproblemer

Dine nyrer er en vigtig del af din krop og dit velbefindende. Læs her de vigtigste tegn på nyreproblemer, så du kan opdage det i tide.  • Morris, M. C., Tangney, C. C., Wang, Y., Sacks, F. M., Bennett, D. A., & Aggarwal, N. T. (2015). MIND diet associated with reduced incidence of Alzheimer’s disease. Alzheimer’s & dementia : the journal of the Alzheimer’s Association11(9), 1007-14.
  • Scarmeas N, Stern Y, Tang MX, Mayeux R, Luchsinger JA. Mediterranean diet and risk for Alzheimer’s disease. Ann Neurol. 2006;59:912–921
  • Martinez-Lapiscina EH, Clavero P, Toledo E, et al. Mediterranean diet improves cognition: the PREDIMED-NAVARRA randomised trial. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2013;84:1318–1325.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.