Typer af sarkomer og deres karaktertræk

Sarkomer er en type kræft, som finder sted i de bløde væv og knogler. Der er forskellige typer og kliniske manifestationer afhængig af området, hvor svulsten vokser.
Typer af sarkomer og deres karaktertræk

Sidste ændring: 04 februar, 2021

Der er mange typer af sarkomer, og dermed er det en ret alsidig lidelse, som manifesterer sig på mange forskellige måder. De ses nogle gange som knuder under huden, og så er der andre gange, hvor det præsenterer sig selv som smerter i knogler og oppustethed af mavenDer kan endda være vægttab blandt andre symptomer.

Ifølge the American Cancer Society er denne sygdom en onkologisk variant, som formerer sig i bløde væv og knoglevæv, lige fra fedtvæv til nerver, hvor de går igennem knogler og muskler.

Sarkomer er ikke gængse. Adskillige studier indikerer faktisk, at osteosarkomer (en svulst i knogler) kun repræsenterer 0,2% af alle ondartede tilfælde af kræft. Det betyder, der er en forekomst på omkring tre tilfælde for hver million mennesker om året.

Om kræft og betydningen af det

Man kan ikke diskutere sarkomer uden at kende til noget grundlæggende information om kræft. Denne sygdom er kendetegnet ved ukontrolleret celleformering i nogle områder af kroppen, hvilket fører til svulster. De spreder sig ofte til andre dele af kroppen på grund af en proces, der er kendt som metastase.

Medical Oncology Society rapporterer opdaterede data om den globale situation for kræft:

  • Der var mere end 18 millioner af tilfælde af kræft opdaget på verdensplan i 2018, og 11,6% af dem var på grund af en ondartet svulst i lungerne.
  • Livmoderhalskræft havde den laveste diagnose (2,1%), selvom der var 24,6% tilfælde af kræft med mindre gængs oprindelse (der ikke blev talt som unikke typer).
  • Et total på 277.234 tilfælde af kræft blev diagnosticeret i 2019.
  • Der er en årlig øgning i antallet af globale tilfælde, eftersom skøn indikerer, at næsten 30 millioner flere personer vil have en ondartet svulst i 2040 (63% mere end i 2018).

Som du kan se, er disse tal i den grad foruroligende. Det er derfor, vi skal være bekendt med hver enkelt type, uanset hvor sjælden den er, for at kunne være i stand til at helbrede flere folk på hele kloden.

Person med pink sløjfe

Måske du også vil være interesseret i at læse: Nærende fødevarer hvis du har leukæmi

Typer af sarkomer

Som vi nævnte ovenstående, er alle typer af sarkomer ondartede svulster, som sidder i knogler eller bløde væv. Ifølge statistikker dækker de over 20% af tilfældene af kræft hos børn og mindre end 1% hos voksne.

Prædisposition for at få denne lidelse afhænger af genetik og miljømæssige faktorer og interaktionen mellem de to. Specifikke tilfælde forbliver dog uklare. Ifølge en artikel udgivet i den videnskabelige portal Science Direct i 2007 er der forskellige typer af sarkomer. Læs med for at finde ud af, hvad de er.

Liposarkomer

Det er den mest gængse undertype og dækker over 20% af tilfælde af sarkomer i USA. Denne type kræft finder sted i fedtceller et hvilket som helst sted i kroppen. I de fleste tilfælde opstår det dog i fedtvæv i ekstremiteterne eller maven.

Det er ret mærkbart, eftersom det manifesterer sig som voksende knuder under huden, smerte og svaghed i den ramte kropsdel, når det opstår i ben eller arme. Svulster i maven manifesterer sig dog som forstoppelse, oppustethed og smerte blandt andre symptomer.

I de fleste tilfælde er fjernelse af svulsten og stråleterapi den bedste behandling af det. Der er dog flere typer af liposarkomer afhængig af deres form. Det forårsager dog som regel ikke metastaser og løses kun med kirurgisk indgriben.

Leiomyosarkomer

Ifølge organisationen, sarcomahelp.org, er leiomyosarkomer i glatte muskelceller – generelt i livmoderen eller væv i mavesækken. Denne type dækker over 5-10%, hvilket gør det til en af de mest gængse af alle de typer af sarkomer, der rammer bløde væv.

Der er ingen specifikke kendetegn for diagnosen af denne lidelse, men kilderne, der er citeret ovenstående, rapporterer, at de er mere gængse efter en alder på 50 eller 60 år. De rammer også primært kvinder. Forskellige studier viser, at behandling med Gemcitabine fungerer godt hos mere end 50% af patienterne.

Synovial sarkom

Denne type kræft er mindre gængs og dukker som regel op tæt på led (især i knæene) hos unge voksne. Dets primære karaktertræk er en langsomt voksende dyb knude, som kan synes øm eller smertefuld ved berøring.

Forskning afslører, at denne type kræft er forbundet med kromosomale varianter. Det betyder, at det har en stor genetisk komponent. Som med liposarkomer er kirurgisk fjernelse den bedste løsning.

Eksempel på gængse typer af sarkomer

Andre typer af sarkomer

Vi har gennemgået tre af de vigtigste typer ovenstående. Der er dog andre typer af sarkomer, som vi ikke må glemme at nævne. Nogle af dem er:

  • Angiosarkomer, som opstår i foringen i blodkar eller lymfekar.
  • Kaposis sarkomer producer lyserøde knuder under huden eller i slimhinden i munden, selvom det er mindre gængs. Det manifesterer sig hyppigt hos personer med et svækket immunsystem såsom personer med AIDS.
  • Rhabdomyosarkomer er en ondartet svulst i skeletmuskulaturen. Det er faktisk den mest gængse type af sarkomer i barndommen. Det har derudover en forekomst på fire børn for hver million sunde børn.
  • Osteosarkomer er, som navnet indikerer, kræft i knoglerne.

Som du kan se, er der lige så mange typer af sarkomer, som der er væv i menneskekroppen, og listen er lang. Det primære koncept, man bør have i baghovedet, er, at vi har med en ondartet svulst at gøre, som varierer i placeringen.

Måske vil denne artikel også interessere dig: Den rette kost til personer med kræft

Ting, man bør have i baghovedet vedrørende forskellige typer af sarkomer

Sarkomer udvikler sig både i hårde og bløde væv. Der er derfor flere typer, som manifesterer sig med specifikke symptomer afhængig af det sted, hvor svulsten vokser.

Som med enhver anden type kræft er tidlig opdagelse nøglen til patientens overlevelse. Tal derfor øjeblikkeligt med en læge, hvis du har en mistænkelig knude eller uforklaret smerte.

Tak, fordi du læste med.

Det kan interessere dig ...
Sarkomer: Karaktertræk og årsager
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sarkomer: Karaktertræk og årsager

Sarkomer er en type kræft. Mere specifikt, rammer disse typer af kræft bindevævene i kroppen og kan være meget aggressive.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.