Macrogol til behandling af kronisk forstoppelse

Anvendelse af Macrogol til at behandle kronisk forstoppelse er blot et supplement, når det kommer til hygiejne og ernæringsmæssige foranstaltninger ordineret til denne lidelse. Det bør gå hånd i hånd med ændringer i en persons kost- og motionsvaner.
Macrogol til behandling af kronisk forstoppelse
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Nedenstående vil vi fortælle dig mere om at anvende Macrogol til behandling af kronisk forstoppelse. Macrogol er et farmakologisk fordøjelsesfremmende middel, som har sin effekt takket være dens osmotiske effekt på tarmene. Dens handlingsmekanisme producerer en øget volume af afføringen og stimulerer tarmbevægelse.

På grund af den osmotiske effekt forbedres transporten af blødgjort afføring, hvilket faciliterer udskillelse af afføringen. Det er dog bedst, at Macrogol anvendes så kort tid som muligt for at kunne forebygge bivirkninger.

Det er vigtigt ikke at se dette substans som en løsning. Det er derimod blot et hjælpemiddel, fordi patienter også bør lave en række hygiejniske og ernæringsmæssige ændringer i deres livsstil. Blandt disse ændringer kan vi nævne en øgning i indtaget af væske og indtaget af kostfibre.

Derudover er det vigtigt at bemærke, at regelmæssig fysisk motion og rehabilitering af personens toiletvaner også er vigtigt. Uden disse ændringer vil anvendelse af Macrogol til at behandle kronisk forstoppelse ikke nå ind til kernen af problemet.

Hvilken dosis bør jeg tage i tilfælde af kronisk forstoppelse?

Patienter kan tage Macrogol på ethvert tidspunkt i løbet af dagen sammen med mad og drikke eller uden. Med hensyn til den præcise dosering vil det afhænge af, hvor alvorligt problemet er.

Når man først er begyndt på Macrogol, bør man dog efter to dage begynde at mindske doseringen. Hvis forstoppelsen er kronisk, så er den sædvanlige dosis for voksne en pakke en til tre gange om dagen. I de fleste tilfælde vil en eller to pakker om dagen være nok.

Baseret på kroppens reaktion og hver persons situation kan patienter tage op til tre pakker om dagen. I gennemsnit varer behandlingen to uger. Hvis symptomerne varer ved efter den tidsperiode, bør patienterne gå til en læge.

Når det kommer til anvendelse af Macrogol til at behandle fækal retention, er doseringen højere. For at være mere specifik kan patienter tage op til 8 pakker i en periode på 6 timer i maks tre dage. Når man laver opløsningen, kan man opbevare den i køleskabet i op til seks timer.

Kvinde på toilet har ondt i maven grundet kronisk forstoppelse

Hvordan bør jeg tage Macrogol?

For at forberede Macrogol bør man opløse indholdet fra en pakke i et halvt glas vand og indtage det med det samme.  Til at behadle fækal retention er det dog nemmere at opløse alle 8 pakker i en liter vand.

Hvis det er nødvendigt, kan du øge doseringen til to pakker om dagen. Det er dog bedst at vente nogle få dage for at se, om resultaterne er positive, før du øger doseringen. Effekterne af Macrogol begynder at dukke op 24 til 48 timer efter indtaget.

Hvad er bivirkningerne ved Macrogol?

Dette lægemiddel kan forårsage bivirkninger, som er klassificeret afhængig af deres hyppighed:

  • Meget sjældne bivirkninger: Anafylaktiske reaktioner såsom problemer med at trække vejret eller hævelse af halsen eller ansigtet er sjældne. Det samme gælder i tilfælde af overfølsomhed i form af allergiske reaktioner på huden.
  • Meget hyppige: Disse typer bivirkninger dukker op i tilfælde af høje doseringer, som kan føre til diarré. De har dog tendens til at forsvinde en eller to dage efter, at man er stoppet med at tage Macrogol.
  • Hyppige reaktioner: Disse kan inkludere smerte i maven og oppustethed.

Kontraindikationer og interakioner for Macrogol

Kvinde på toilet lider af kronisk forstoppelse

Blandt kontraindikationerne for Macrogol i behandlingen af kronisk forstoppelse og fækal retention er de følgende:

  • Børn under 12 år.
  • Tilstedeværelsen af et hul på tarmen.
  • Obstruktion i tyndtarmen.
  • Inflammatorisk tarmsygdom.

Derudover er Macrogol ikke anbefalet til patienter, som er overfølsomme over for det eller som lider af colitis ulcerosa, Crohns sygdom eller kolondilation. Med hensyn til interaktion med andre lægemidler bør man ikke tage andet medicin en time før eller en time efter indtaget af Macrogol.

Hvis man er gravid eller tror, at man kan være det, bør man tale med en læge, før man begynder at tage Macrogol. På samme måde bør man tale med en specialist, før man tager Macrogol, hvis man ammer.

Måske du også vil synes om at læse: Afføringsfremmende fødevarer mod forstoppelse

Kronisk forstoppelse kræver mere end blot medicin

Anvendelse af fordøjelsesfremmende midler og mængden, man bør tage, varierer blandt andet afhængig af, hvor alvorlig forstoppelsen er. Eksperter anbefaler osmotiske lægemidler takket være deres tolerance og sikkerhed. Hvis de ikke går hånd i hånd med en ændring i vaner, kost og fysisk aktivitet, vil de dog ikke være effektive i sig selv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Candy, D., & Belsey, J. (2009). Macrogol (polyethylene glycol) laxatives in children with functional constipation and faecal impaction: A systematic review. Archives of Disease in Childhood. https://doi.org/10.1136/adc.2007.128769

  • Zangaglia, R., Martignoni, E., Glorioso, M., Ossola, M., Riboldazzi, G., Calandrella, D., … Pacchetti, C. (2007). Macrogol for the treatment of constipation in Parkinson’s disease. A randomized placebo-controlled study. Movement Disorders. https://doi.org/10.1002/mds.21243

  • de Graaf, L. (2019). Macrogol. Nursing. https://doi.org/10.1007/s41193-019-0012-5


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.