Den rette kost til personer med kræft

Den rette kost til personer med kræft skal bestå af frugter og grøntsager, der øger deres indtag af antioxidanter. Vi vil fortælle dig, hvad videnskabelig forskning har at sige om emnet.
Den rette kost til personer med kræft
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Kræft er en kompleks sygdom, som afhænger af både genetiske og miljømæssige faktorer. Kost kan påvirke risikoen for, at denne lidelse udvikler sig, og på samme tid vil patienter få brug for kemobehandling. Når det kommer til den rette kost til personer med kræft, er det vigtigt at have nogle vejledninger i baghovedet.

For eksempel er det grundlæggende, at patienter begrænser fødevarer og substanser, der bidrager til væksten af tumoren.

På samme tid er det vigtigt at øge indtaget af produkter med antioxidante og anti-inflammatoriske egenskaber. Denne række af ingredienser vil maksimere effekterne af kemobehandling og mindske bivirkningerne ved den samme behandling.

Begræns indtaget af forarbejdede fødevarer

Indtaget af forarbejdede fødevarer, som er rige på tilsætningsstoffer, simpelt sukker og transfedt, er forbundet med en øget risiko for at udvikle kræft. En artikel i British Medical Journal forklarer dette forhold.

Disse typer af substaner øger antallet af mutationer, der bliver genereret på et cellulært niveau. De fungerer derudover som en energisubstrat for den samme tumor, hvilket bidrager til dens vækst. Af den grund er det grundlæggende, at forbyde disse forarbejdede produkter hos patienter, der har fået en kræftdiagnose.

Mens det kan have en forebyggende effekt at skære disse forarbejdede fødevarer ud af en sund persons kost, kan det forlænge den forventede levetid hos personer med kræft. Det handler om en øgning i sandsynligheden for, at disse patienter reagerer positivt på behandlingen.

Forarbejdede fødevarer

Den rette kost til personer med kræft bør indeholde antioxidante fødevarer

Antioxidanter er substanser, som modvirker dannelsen af frie radikaler. De bekæmper oxidativ stress og mindsker risikoen for mutationer af DNA, som kan føre til kræftfremkaldende processer. Hvis man indtager dem regelmæssigt, hjælper det med at undgå udviklingen af disse former for lidelser.

Hos patienter, der allerede har denne sygdom, er det livsnødvendigt, at de øger deres indtag af disse produkter i håbet om at stoppe tumorens vækst. Nogle plantenæringsstoffer såsom lycopen, der findes i tomater, kan hjælpe med at sænke tumorens vækst. En artikel udgivet i tidssktiftet Nutrition and Cancer bekræfter dette faktum.

For at kunne øge indtaget af antioxidanter skal patienter øge antallet af frugter og grøntsager i deres kost. De bør derudover især øge deres indtag af røde grøntsager samt korsblomstrede grøntsager.

Eksotiske frugter er samtidig også kendetegnet ved at være rige på vitaminer og plantenæringsstoffer. De kan derfor hjælpe med at opnå målet om at kæmpe mod produkterne af cellulær iltning. Variation er nøglen, når det kommer til den rette kost til personer med kræft.

Kosttilskud til personer med kræft

Der er derudover nogle substanser i form af kosttilskud, som kan hjælpe personer med kræft. En af dem er melatonin, hvilket er et hormon, der er ansvarligt for at regulere søvnrytmen, som har en betydelig antioxidant effekt.

Effekterne af dette kosttilskud er blevet demonstreret i videnskabelig litteratur. De bliver for eksempel reflekteret i en artikel udgivet i Journal Oncotarget.

Når det er sagt, findes disse fordele dog i doser, der er større end dem, der anvendes på et klinisk niveau i dag. Studier af melatonin og forebyggelse og behandling af kræft bruger doser, der er større end 10 mg om dagen.

Dette hormon formår derudover at mindske bivirkningerne forbundet med den farmakologiske behandling. Det forbedrer dermed søvn, mindsker stressniveauer og forbedrer tallene, der er forbundet med forbrændingen.

Salat og kylling er glimrende eksempel på kost til personer med kræft

Optimeret ernæring er essentielt, når det kommer til den rette kost til personer med kræft

Kræft er en multifaktoriel sygdom, som er direkte relateret til bestemte miljømæssige faktorer. Patienter har derfor brug for at optimere deres kost for at kunne undgå udviklingen af denne lidelse samt i forsøget på at hjælpe med at behandle den.

Det rette indtag af næringsstoffer er i stand til at stoppe tumorens vækst og maksimere effekterne af den farmakologiske behandling. For at kunne se disse fordele er det nødvendigt at understrege vigtigheden af at indtage frugter og grøntsager.  Disse fødevarer indeholder vitaminer og plantenæringsstoffer med en øget antioxidant evne.

Det er derudover også grundlæggende at forbyde alle fødevarer, det producerer inflammation og har enven til at øge mutagenicitet. Det er for eksempel forarbejdede fødevarer. Denne gruppe af substanser har en negativ mellemlang og langvarig effekt på helbredet og er forbundet med udviklingen af komplekse sygdomme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Fiolet T., Srour B., Sellem L., Kesse Guyot E., et al., Consumption of ultra processed foods and cancer risk: results from NutriNet- Santé prospective cohort. BMJ, 2018.
  • Athreya K., Xavier MF., Antioxidants in the treatment of cancer. Nutr Cancer, 2017. 69 (8): 1099-1104.
  • Li Y., Li S., Zhou Y., Meng X., et al., Melatonin for the prevention and treatment of cancer. Oncotarget, 2017. 8 (24): 39896-39921.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.