Typer af synoviale led

Synoviale led er omgivet af synoviale kapsler, som lukker tæt om den synoviale hule og forbinder knoglerne i ledet. Læs med for at lære mere om dem!
Typer af synoviale led

Sidste ændring: 22 december, 2022

Synoviale led skaber en forbindelse mellem to knogler.  De består af et hulrum foret med brusk og fyldt med væske. I denne artikel vil vi se nærmere på, hvad disse led er, hvor de er placeret og deres funktion.

Karaktertræk for synoviale led

Synoviale led illustreres med røde pletter

For det første har alle led et lag af brusk, som dækker de artikulære overflader på skeletelementer. Overfladen på knoglerne er derfor ikke direkte i kontakt med hinanden. Når disse led er synlige på røntgen, lader der til at være rigeligt med plads mellem tilstødende knogler.

Det andet karaktertræk for synoviale led er tilstedeværelsen af en artikulær kapsel. Det består i bund og grund af en indre synovial membran og en ydre fibrøs membran.

Den synoviale membran

Denne membran dækker den indre flade på kapsler i synoviale led og seneskeder. Det skaber overordnet set kontakt med den fibrøse membran og det synoviale flydende smøremiddel.

Den synoviale membran er højt vaskulariseret og producerer synovial væske. Dette hober sig op i hulrummet i ledet og smører overfladerne i ledet.

Lukkede synoviale membransække dukker også op uden på ledene. Det er her, de danner bursae eller seneskeder. Sækkene dannes ofte mellem strukturerne såsom sener og led, sener og knogler eller hud og knogler, og mindsker gnidningen, når en struktur bevæger sig over en anden. Seneskeder omgiver også sener og mindsker gnidning.

Den fibrøse membran

Den fibrøse membran består af tætte uregelmæssige bindevæv. Det omgiver og stabiliserer overordnet set ledet.

Dele af den fibrøse membran kan blive tykkere for at danne ledbånd, som yderligere stabiliserer ledet. Ledbåndene, som er placeret på ydersiden af kapsler, giver ofte yderligere støtte.

Andre karakteristiske strukturer af synoviale led

Et andet karaktertræk for synoviale led er tilstedeværelsen af ekstra strukturer indeni området, der er omfattet af den synoviale membran. Disse indebærer:

 • Artikulære diske. Disse består som regel af brusk. De optager trykstyrker, tilpasser sig til ændringer i ledenes overflade under bevægelser og øger mængden af bevægelser, som kan opstå i ledene.
 • Artikulære fedtpuder. Disse er ofte placeret mellem den synoviale membran og kapslen. De trænger også ind i og forlader disse områder, når den artikulære kontur ændrer sig under bevægelser.

Typer af synoviale led

Kroppen har de følgende typer af synoviale led:

Mand løber og illustrerer bevægelse af knæ
 1. Glideled. Disse tillader overordnet set glidende bevægelser, når en knogle bevæger sig over en anden. Et eksempel er acromioclaviculærleddet, som er placeret øverst på skulderen.
 2. Hængselled er led, som tillader, at man bøjer og strækker et hængsel. Et eksempel er albuen.
 3. Drejeled tillader bevægelse omkring en akse, hvilket betyder, at de regulerer roterende bevægelser. Et eksempel er forbindelsen mellem armenes spoleben og albueben.
 4. Sammensatte eller bicondyloide led. Disse led tillader bevægelse mellem en akse med begrænset rotering om en anden akse. De består af to konvekse knogler. Et eksempel på denne type af led er knæet.
 5. Condyloide led tillader bevægelse indenfor to vinkelrette og passiv eller sekundær bevægelse på en tredje akse. De tillader derfor bevægelser med bøjninger, udstrækninger, at føre ting væk og ind mod sig selv. Dette er tilfældet med ledet i håndledet.
 6. Sadelled. Disse giver mulighed for de samme bevægelser som de condolyoide led, men tillader større bevægelse. Dette navn stammer fra deres form som en sadel. De giver mulighed for at bøje, udstrække, føre ind og føre ud.
 7. Kugleled tillader alle bevægelser undtagen at glide. De giver mulighed for bevægelser, hvor man bøjer, strækker, fører ud og fører ind. Hoften er et eksempel på denne type af led.

Konklusion

Hvis vi ikke havde led, kunne knoglerne i vores kroppe ikke bevæge sig. Takket være vores led, kan vi lave forskellige bevægelser såsom at bukke os ned, rotere og bøje vores arme og ben!

Det kan interessere dig ...
Kost for sunde led: Det skal du vide
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kost for sunde led: Det skal du vide

En god kost for sunde led inkluderer fødevarer, der reducerer betændelse for at forhindre fremtidige lidelser og for tidligt slid.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Padrós Soler, G., Galán Ortega, A., Guillén Campuzano, E., Hortas Nieto, M. L., Marín Soria, J. L., Muñoz Pérez, M., & Noguera Bennaser, A. (2004). Recomendaciones para el estudio del líquido sinovial. Química Clínica.

 • Iturriaga, V., Mena, P., Oliveros, R., Cerda, C., Torres, D., & del-Sol, M. (2018). Importancia del Líquido Sinovial en la Articulación Temporomandibular y sus Implicancias en la Patología Articular. International Journal of Morphology. https://doi.org/10.4067/s0717-95022018000100297

 • Aguado Jódar, X. (1992). Diferencias y similitudes entre el rozamiento deslizantes y de giro. Fuente: Serway R. A.. Física. Editorial McGraw-Hill.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.