Seneskedehindebetændelse: Inflammation i hænderne og fødderne

Fordi tilstanden kan blive alvorligt invaliderende, er det vigtigt, at vi ved, hvordan vi kan identificere symptomerne på seneskedehindebetændelse så hurtigt som muligt for at få en tidlig diagnose og passende behandling.
Seneskedehindebetændelse: Inflammation i hænderne og fødderne
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Navnet “Seneskedehindebetændelse” lyder måske lidt mærkelig, men i virkeligheden er det et problem, som mange af vores læsere vil blive bekendt med på et tidspunkt i deres liv.

Seneskedehindebetændelse er betændelse indvendigt i den beskyttende skede, der omgiver senen. Det er smertefuldt, invaliderende og er centraliseret i hænder og fødder.

Det kan forekomme som pludselig hævelse af hud og rødme af huden kan også forekomme. Tiltrods for, at du ikke har lidt nogen skade, er smerten intens og invaliderende, selv når du hviler dig.

Eksperter fortæller os, at det er vigtigt at få en tidlig diagnose. Dette vil forhindre betændelsen fra yderligere at skade senerne og deres skeder samt forårsage flere problemer.

Hvis du oplever ubehag, konsuler en specialist. Nedenfor giver vi dig alle de vigtigste fakta omkring seneskedehindebetændelse.

Invaliderende ledsmerter

For at forstå, hvad seneskedehindebetændelse er, så lad os tage et kig på en sene. Denne perfekte struktur forankrer musklerne i vores hænder til benet.

Senen er dækket af en kappe, synovial membranen, der beskytter og isolerer senerne. Det er her, hvor inflammationen og smerten opstår.

Hvad der umiddelbart er påfaldende omkring seneskedehindebetændelse er, at det påvirker bøje muskler, hvilket betyder, de første symptomer på denne tilstand opstår, når du bevæger hænderne eller er gående.

Det begynder som et lille ubehag, men efterhånden udvikler det sig til betændelse, hævelse og endda feber.

haandleds-smerte

Hvem er i risiko-zonen for at få seneskedehindebetændelse?

Seneskedehindebetændelse i de øvre ekstremiteter har for det meste med at påvirke kvinder oftest. Også dem, der dyrker sport eller arbejder i manuelt arbejde såsom skræddere, slagtere og selv tandlæger lider også af seneskedehindebetændelse.

Hvad er symptomerne på seneskedehindebetændelse?

 • Smerter i håndledet, anklen, fodsålen eller hælen.
 • Rødme eller hævelse, der varer flere dag. Når dette sker, opstår smerten selv ved hvile.
 • Fingre og tæer “knirker” når du bevæger dem.
 • Små knopper kan forekomme på fingrene og tæerne på grund af infektion.
 • Betjening af objekter, gå og håndtering af daglige opgaver kræver en stor indsats og skaber en masse ubehag.
seneskedehindebetaendelse-fod

Hvad er årsagen til seneskedehindebetændelse?

De væsentligste årsager til betændelse i seneskeden er gentagne bevægelser med hænder og fødder, samt dårlige arbejdsstillinger, som mange har uden at indse det.

Hver eneste af disse gentagne og kontinuerlige bevægelser forårsager stor friktion mellem senen og knoglen, som er knyttet sammen. Gentagne bevægelser og mindre skader på skeden, der omgiver senen kan gradvist føre til betændelse.

De Quervain syndrom

En af de mest almindelige skader forbundet med seneskedehindebetændelse er De Quervain syndrom.

De Quervain syndrom er smertefuld betændelse i senerne ved tommelfingeren.

 • Daglige opgaver som løft af et lille barn, syning, skrive eller endda spille klaver kan forårsage denne form for seneskedehindebetændelse.
 • Det kan også skyldes fysiske skader på tommelfingeren, såsom en lille, umærkelig rift i senen. Det kan være smertefuldt, men som tiden går ares vævet.
 • Dette arvæv kan forhindre senen i at være velfungerende. Det er værd at huske på, da det også kan forårsage De Quervain syndrom.
carpel-tunnel

Behandling af kronisk seneskedehindebetændelse

Det vigtigste mål for behandling af seneskedehindebetændelse er at reducere inflammationen. Din læge vil diskutere det bedste behandlingsforløb med dig.

Kombinationen af lægemidler med fysisk rehabilitering er det mest almindelige behandlingsforløb.

 • Du skal holde hånden eller foden i ro i et par dage med en skinne eller bandage.
 • Varm og kold terapi er også effektiv.
 • Iblødsætning af det berørte område i et varmt bad af rosmarin vand vil afslappe musklerne og lindre inflammationen.
 • Ingefær te er også stærkt anbefalesværdigt. Det reducerer smerte og inflammation.
 • Fysioterapi er en enorm hjælp til behandling af seneskedehindebetændelse. Du vil også lære øvelser, som du kan lave derhjemme for at genoprette styrke og mobilitet.

Disse grundlæggende behandlinger er med til at reducere stress og pres på senerne.

Endelig er det vigtigt at huske, at seneskedehindebetændelse kan gentage sig, så skal du være opmærksom på din kropsholdning og bevægelser.

Søg professionel behandling, undgå overbelastning og husk, at dine led og sener er fantastiske strukturer, der har brug for mere pleje, end du tror.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.