Typer af vaginal lugt: Årsager og behandling

De forskellige typer af vaginal lugt afhænger af den enkelte kvinde, hendes intimhygiejne, hendes tilstand og menstruationscyklus.
Typer af vaginal lugt: Årsager og behandling
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 29 november, 2023

Vaginal lugt er forskellig og specifik for hver kvinde. De forskellige typer af vaginal lugt afhænger af vaginalfloraen og forskellige faktorer som hormonniveauer, seksuel aktivitet, kost, sved, intimhygiejne, tilstedeværelsen af infektioner og vaginal pH. I dagens artikel vil vi se på forskellige typer af vaginal lugt og fortælle dig, hvilke der bør gøre dig bekymret.

Mange forskellige typer af vaginal lugt er normale. Nogle kan dog være tegn på en form for ubalance i det intime område, og derfor er det vigtigt at lære dem at kende.

Lugte, der minder om brød, slik, yoghurt og metal, er normale (og sunde). Men når det er stærke eller ubehagelige lugte (f.eks. en lugt af rådden fisk), bør man konsultere en gynækolog for at få en vurdering af det intime område.

En medicinsk vurdering er også nødvendig, hvis lugten ledsages af kløe, svie, smerter (især under sex), vaginal blødning (ikke relateret til menstruationen) eller tykt udflåd.

Den gængse opfattelse er, at en sund vagina skal dufte af blomster, men det er langt fra sandheden. De forskellige produkter, der er skabt til at maskere den naturlige lugt i skeden, anses fra et medicinsk synspunkt for at være skadelige for balancen i vaginalfloraen og kan disponere for forskellige infektioner.

Hvad afhænger de forskellige typer af vaginal lugt af?

Det er normalt, at der er subtile ændringer i en kvindes vaginale lugt, fordi lugten afhænger af vaginalfloraen og vaginal pH. Disse ting kan ændres af flere faktorer.

Kosten er en af de faktorer, der har indflydelse. Indtagelse af mange citrusfrugter er forbundet med søde lugte, mens indtagelse af raffinerede kulhydrater og sukker er forbundet med en mere accentueret brødlugt (på grund af gærsvampe i vaginalfloraen).

Slimhinden i skeden er meget rig på laktobaciller, en mikroorganisme, der også findes i yoghurt. Derfor er lugten af yoghurt i en sund vagina meget karakteristisk og typisk.

Den vaginale pH-værdi er let sur, omkring 4,5, og dens balance gør det muligt for kroppen at opretholde den vaginale flora. Når den ændres, og der er en overvægt af visse mikroorganismer i forhold til andre, kan der opstå infektioner.

Ud over mad kan vaginal pH ændres ved samleje uden kondom. Det skyldes, at sæd har en relativt basisk pH (7,2 til 8), som ændrer pH i skeden og kan forårsage forskellige vaginale lugte efter vaginalsex.

På den anden side skyldes den særlige vaginale lugt hos hver kvinde de apokrine kirtler, der udskiller væsker (sved) med en typisk lugt, der deltager i seksuel tiltrækning.

Naturlige faktorer, der ændrer vaginale lugte

Hormonelle ændringer påvirker også vaginale lugte. I overgangsalderen sker der faktisk et fald i østrogen, som ændrer pH-værdien og den vaginale flora. Dermed ændres vaginal lugt og udflåd, og der er øget vaginal tørhed.

På den anden side er der under menstruation en meget karakteristisk metallisk lugt på grund af tilstedeværelsen af blod. Under graviditet eller amning kan hormoner øge mængden af vaginalsekret, og det øger intensiteten af den vaginale lugt.

Typer af vaginal lugt

Kvinde holder sig for underliv, hvor der er en tegning af en trist livmoder
Vaginal lugt er normalt, men du skal være opmærksom på ændringer, der for eksempel kan advare om mulige infektioner.

Yoghurtlugt

En yoghurtlugt i skeden er en sur eller gæret aroma. Den forårsages af tilstedeværelsen af laktobaciller, som nævnt ovenstående.

Metallisk eller kobberagtig lugt

En metallisk lugt er karakteristisk ved menstruation og et par dage efter. Den produceres af ændringer i vaginal pH og blod på grund af dets jernindhold. En metallisk lugt kan også opstå ved let blødning efter sex, vaginal tørhed eller voldsom sex med mindre rifter.

Typer af vaginal lugt: Svedig, urteagtig eller jordagtig lugt

Selvom det er en mindre behagelig lugt, er den forbundet med kombinationen af lyskesved og vaginale bakterier. Det er ikke en medicinsk tilstand, og den forbedres med god hygiejne. Denne lugt er forbundet med følelsesmæssig stress, der kan forårsage øget udskillelse af sved.

Lugt af rengøringsmidler eller ammoniak

I lighed med blegemiddel eller ammoniak kan denne lugt skyldes flere ting, f.eks. urin. Urin indeholder urea (et biprodukt af ammoniak), som kan samle sig omkring vulva eller i undertøj. I tilfælde af dehydrering kan det også skyldes en ophobning af urinstof. Bakteriel vaginose og trichomoniasis kan også forårsage det.

Typer af vaginal lugt: Sød eller øl-lignende lugt

En sød lugt i skeden kan signalere en overvækst af gær (svamp). Disse typer af vaginal lugt minder om lugten af honning, brød eller småkager.

Overvækst af gær forårsager vaginale infektioner, især Candida albicans (vaginal candidiasis). Det viser sig også ved kløe og irritation af vulva og vagina og et tykt, klæbrigt udflåd, der ligner ost eller sur mælk.

Lugt af rådden fisk

Lugt af rådden fisk forekommer hyppigt som en af de forskellige typer af vaginal lugt og skyldes tilstedeværelsen af en vaginal infektion som følge af ændret vaginalflora. Ændringen af den vaginale pH frembringer en ukontrolleret vækst af bakterier, der forårsager bakteriel vaginose.

Bakteriel vaginose giver en grim vaginal lugt med tykt gulligt eller orange udflåd foruden andre tilknyttede symptomer som kløe, irritation og svie ved vandladning.

Det kan også skyldes trichomoniasis, som er den mest almindelige seksuelt overførte infektion, der kan helbredes (med en antibiotikakur). I dette tilfælde er lugten af rådden fisk mere udtalt end ved bakteriel vaginose, og udflåddet er normalt grønligt-gråligt og skummende.

Der er andre seksuelt overførte infektioner, der er forbundet med en dårlig lugt, såsom gonoré (som giver øget udflåd, smerter i underlivet og en brændende fornemmelse ved vandladning) og klamydia (unormalt udflåd med smerter ved samleje og vandladning).

En rådden lugt

En lugt af forrådnelse kan skyldes, at en tampon har ligget i skeden i flere dage (og er begyndt at gå i forrådnelse). Du bliver måske overrasket over at vide, at det er almindeligt.

Tamponer, der bliver siddende i mere end 8 timer, kan føre til en meget alvorlig infektion kendt som toksisk choksyndrom. Det skyldes toksiner, som frigives af bakterien Staphylococcus aureus (som findes naturligt i skeden). Der kan opstå høj feber, kramper, kvalme, opkastning, forvirring, besvimelse og svimmelhed.

En ildelugtende lugt

Livmoderhalskræft giver normalt ingen symptomer i de tidlige stadier, men læsioner kan give et ildelugtende udflåd samt unormal vaginal blødning, bækkensmerter og mavesmerter. En ildelugtende lugt kan også være forårsaget af vaginal cancer eller tilstedeværelsen af en rektovaginal fistel (der forbinder endetarmen med vagina).

Bør alle vaginale lugte behandles?

Kvinde med spørgsmålstegn og trist smiley foran underliv repræsenterer de forskellige typer af vaginal lugt
Ubehagelige lugte i vagina berettiger til en gynækologisk konsultation, især hvis de er forbundet med andre symptomer.

En sund vagina dufter ikke som blomster. De forskellige typer af vaginal lugt varierer fra kvinde til kvinde og er som nævnt påvirket af flere forskellige faktorer. Når lugten er metallisk, sur (som yoghurt), lidt sød eller svedig, er der ingen grund til bekymring, og det kræver ingen særlig behandling. Det anbefales blot, at du opretholder en god intimhygiejne.

Men hvis der opstår andre symptomer som kløe, irritation, rødme, unormalt udflåd, smerter ved samleje og svie ved vandladning, bør man konsultere en læge for at få foretaget en evaluering.

De vigtigste årsager til ubehagelig vaginal lugt er smitsomme. Bakteriel vaginose, vaginal candidiasis og andre infektioner kan kontrolleres med brug af orale lægemidler og topiske midler. Du bør dog gå til lægen for at få en ordentlig behandling.

Douching og intime deodoranter til at reducere de forskellige typer af vaginal lugt bør undgås

Det er ikke nødvendigt at fjerne vaginal lugt, medmindre den er ubehagelig eller forbundet med andre symptomer eller øget vaginalt udflåd. Behandlingen skal selvfølgelig ordineres af en læge.

Øget brug af douching og intimdeodoranter for at fjerne vaginal lugt forårsager ændringer i vaginal pH og bakterieflora samt irritation. Den vaginale pH-værdi holder den vaginale flora i balance. Når den ændres, sker der en bakteriel overvækst, der ender med bakteriel vaginose.

Anbefalinger til opretholdelse af intimhygiejne

Vaginal lugt er normalt. Men det er vigtigt at genkende, når der sker ændringer, som kan være tegn på et sundhedsproblem. Følgende tips bør tages i betragtning, når man opretholder en god intimhygiejne:

  • Vask kun det ydre kønsområde, og brug rigeligt med varmt vand og en mild sæbe med neutral pH (ingen parfume eller farvestoffer).
  • Undgå douching og intime deodoranter.
  • Gå i bad dagligt.
  • Skift undertøj dagligt, og brug helst bomuldstøj, der ikke er tætsiddende eller syntetisk.
  • Hold det intime område rent og tørt.
  • Brug ikke hygiejnebind hver dag.
  • Spis en afbalanceret kost rig på frugt og grøntsager og probiotika som f.eks. yoghurt.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.