Gonoré forebyggelse og behandlingsfakta du bør kende

Gonorré er en meget almindelig seksuelt overført sygdom. I mange tilfælde bemærker du ikke nogen symptomer, og det kan øge risikoen for at give det til andre mennesker. På grund af dette er forebyggelse meget vigtigt.
Gonoré forebyggelse og behandlingsfakta du bør kende
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Gonorré er en seksuelt overført infektion (SOI) produceret af bakterierne Neisseria gonhorrhoeae. Dette er også kendt som gonococcus. Desværre er det en af de mest almindelige SOI’er i vores samfund. I denne artikel vil vi snakke om Gonoré forebyggelse og behandlingsfakta du bør kende.

Når det er en SOI, er den eneste måde at få denne sygdom på gennem seksuel kontakt med en person, der allerede er smittet. Dette omfatter samleje (vaginal sex), analsex og oralsex. Det kan dog også overføres fra en mor til sit barn under fødslen.

En meget vigtig faktor at huske på er, at smittede ikke viser nogen specielle symptomer. Det er derfor, det er kendt som en asymptomatisk tilstand.

Generelt er de personer, der er smittet, uvidende om deres tilstand (da de ikke har nogen symptomer), og de ved derfor ikke, at de skal behandle det. På grund af dette spredes sygdommen.

Gonorré klinik

Blodproeve

Fra klinikens synspunkt er det nødvendigt at skelne efter patientens køn og alder. Det betyder, at sondringen foretages mellem sygdommen hos mænd, kvinder og børn.

Hos mænd

Mindre end 10% af mændene er asymptomatiske. De øvrige 90%, der forbliver, udvikler symptomer, når de får gonoré. Efter en ugers inkubationsperiode vises følgende symptomer:

 • Sekretion (med et pus udtryk) fra penis. Disse sekretier fremkommer, når du urinerer og / eller klemmer penis; i nogle tilfælde sker det kontinuerligt.
 • Bækken zone irritation – genital udbredt, følelse af stikkende eller kløe.
 • Smerter og stikkende fornemmelser ved urinering.
 • Smerter og testikelbetændelse.

Anbefalet læsning efter “Gonoré forebyggelse og behandlingsfakta du bør kende”:

Alt om svangerskabsforgiftning: Komplikation hos gravide

Hos kvinder

Kvinde der holder sig for skridtet

Mere end halvdelen af ​​kvinderne er asymptomatiske. Men når en kvinde viser symptomer, er de normalt mere alvorlige end dem, der findes hos mænd. Sandsynligheden for at det bliver mere kompliceret øges også. Symptomerne hos kvinder er:

 • Gul sekretion (med pus udseende) og dårlig vaginal / urinrør lugt.
 • Øget behov for at urinere og følelse af smerte og stikkende fornemmelser mens man urinerer.
 • Rødme i slimhinden, der kan være smertefuldt, kan stikke og / eller kløe.
 • Mavesmerter.
 • Blødning uden for menstruationscyklus.

Hos kvinder er den største risiko, at infektionen spredes. Dette kan forårsage inflammatorisk bækkenbetændelse (PIE), som er smertefuldt, ofte kronisk, og kan også forårsage infertilitet.

Det kan også påvirke æggelederne, udseendet af salpingitis, livmoderen, udseendet af endometritis…

I sidste ende er det kvindelige reproduktive systems største kompleksitet, at enhver del af det kan påvirkes. Også ved at komme i kontakt med bughulen kan infektionen let spredes til andre dele af kroppen.

Hos børn

Barn med gonore

Under fødslen kan gonoré overføres til barnet, hvis moderen er inficeret. Dette sker, når barnet kommer i kontakt med sekret og slimhinder i moderens fødselskanal, der er forurenet.

I de fleste tilfælde udvikler inficerede babyer en type øjenhindebetændelse kendt som Oftalmia neonatorum eller neonatal ophthalmia.

I øjeblikket er denne type konjunktivitis ikke særlig almindelig, da børnene bliver født, bliver deres øjne renset med erythromycin øjendråber eller sølv salte. Dette hjælper med at undgå enhver form for komplikationer.

Andre muligheder

Der er også mulighed for, at der via gonorré kan udvikles andre komplikationer. Det er imidlertid rigtigt, at disse opstår sjældnere og udelukkende afhængigt af individets seksuelle praksis.

 • Anorektal gonokok. Denne type kan dukke op på grund af sygdomsudbredelsen eller på grund af ​​analsex. Ved betændelse af rektus er smerte og svige synlige ved brug af toilettet. Det kan også frembringe læsioner i slimhinden, i form af vorter og hæmorider. Nogle gange kan afføring være ledsaget af pus og blod.
 • Pharyngeal gonokok. Denne type gonoré er forbundet med oralsex. Den kliniske tilstand ligner meget af almindelig faryngitis.

Læs også denne artikel efter “Gonoré forebyggelse og behandlingsfakta du bør kende”:

Auriculoterapi mod Parkinson’s

Diagnose og Gonoré forebyggelse

Kondomer

For at kunne diagnosticere om det er tilfældet med gonoré, skal lægen evaluere patientens kliniske historie. Derudover skal de gennemføre en fysisk undersøgelse. Gennem denne undersøgelse vil lægen evaluere patientens symptomer. Derefter vil de fortsætte med at udarbejde en løsning for at slippe af med det.

I tilfælde af kvinder udover den nævnte procedure vil lægen bede patienten om at udføre en vaginal cytologi. Dette vil dybt evaluere lidelsen for at sikre bedst mulig præcision, når det kommer til diagnosen.

I lighed med resten af de ​​seksuelt overførte infektioner er antallet af tilfælde af gonoré steget de seneste år. Dette kan virke ironisk, da forebyggende metoder (som kondomer) er lige ved hånden, men det er sandheden.

I 80’erne, midt i AIDS-krisen, skød frygten for at få det folk til at bruge forebyggende metoder. Senere, med forekomsten af effektive behandlinger og med nye præventionsmidler, er der mindre frygt for SOI’er. Dette forklarer stigningen i antallet af sager.

Den eneste måde at forebygge denne sygdom på er gennem god seksuel uddannelse, som vil anbefale brugen af ​​beskyttelsesmetoder, når det kommer til at have seksuelle forhold (uanset om de er vaginale, anale eller orale). Seksuel uddannelse vil også understrege betydningen af ​​periodiske besøg hos din gynækolog (for kvinder) og urolog for mænd.

Behandling af gonoré

Med hensyn til behandling af gonoré, er det gennem medicin. Specifikt er behandlingen baseret på administration af antibiotika til patienten. Generelt er cetriaxona ordineret med doxicilina, da sidstnævnte også dækker spektret af klamydia.

Alle seksuelle kontakter skal undersøges og behandles, uanset om de er asymptomatiske. Lægen kan også foreslå, at patienten afstår fra sex, indtil de behandler problemet.

Det kan interessere dig ...
7 tips til at øge din selvtillid
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 tips til at øge din selvtillid

Dit kropssprog er et lydløs orkester, som du ikke altid er opmærksom på. I denne artikel giver vi dig 7 tips til at øge din selvtillid.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.