Undgå disse syv giftige ingredienser i kosmetik

Selvom vi ofte overser det, indeholder makeup mange giftige ingredienser, der kan sætte vores sundhed i fare. Af denne grund skal du være nøje opmærksom på de produkter, du køber, og tjekke ingredienslisten.
Undgå disse syv giftige ingredienser i kosmetik

Sidste ændring: 09 august, 2022

Der er mange giftige ingredienser i kosmetik, hvoraf mange har navne, som vi ikke engang kan udtale. I dag kan du opdage, hvilken makeup du skal undgå, baseret på ingredienserne på etiketten.

Giftige ingredienser i kosmetik, man skal undgås

Du har muligvis allerede haft en allergisk reaktion på grund af kosmetik, du vidste bare ikke, hvad det var. Måske var det det faktum, at det indeholdt nogle af følgende giftige ingredienser:

1. Parabener

Parabener findes normalt i deodoranter, tandpasta, balsam, shampoo og i mange andre produkter.

Selvom de ikke er giftige i små mængder, kan kumulativ eksponering for disse kemikalier fra de forskellige produkter, du måtte bruge, overbelaste din krop og bidrage til en lang række sundhedsmæssige problemer.

Desuden kan denne type konserveringsmiddel forårsage en allergisk reaktion i hovedbunden eller huden, hvis du er følsom.

Hvis det produkt, du bruger, indeholder methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben eller isobutylparaben, så indeholder det parabener.

Læs også: Hvad bør de bedste miljøvenlige shampooer indeholde?

2. Bly, en af de giftige ingredienser i kosmetik

Mange læbestifter indeholder bly, der er en nervegift, som kan være farligt selv i små doser

Vidste du, at mange læbestifter indeholder bly? Når vi køber læbestift, ser vi normalt ikke, hvad det er lavet af. Desuden bruger vi ofte disse produkter uden at vide, at mange af dem indeholder en giftig ingrediens.

Det er sandt, at mængden af ​​bly, de indeholder, er meget lille. Nylig videnskabelig forskning tyder imidlertid på, at der ikke er noget sikkert niveau af blyeksponering. Bly er en nervegift og kan være farligt selv i små doser. Medicinske eksperter siger tydeligt, at ethvert niveau af blyeksponering er usundt.

3. Silikone

En anden ingrediens, som du bør undgå i kosmetik, er silikone. Desværre findes disse i mange typer makeup og foundation. Selvom de ikke er så giftige som bly, har de en negativ effekt på din hud.

Silikone udglatter huden, hvilket giver den et meget sundere og mere ensartet udseende. Men samtidig med at de giver denne fordel, afholder de også din hud fra at ånde, fordi de tilstopper dine porer.

4. Ammoniak

Ammoniak er vidt anvendt i hårfarvning og blegemidler, da det hjælper farvestoffet med at sidde fast i håret. Selvom dens sammensætning i årenes løb blev ændret for at være mere nænsom for din hovedbund, forårsager det stadig nogle problemer.

Af alle de kemikalier, som kosmetikfirmaer bruger, fremstår ammoniak som en af ​​de værste. Så snart den berører din hud eller øjne, reagerer den desuden med fugtigheden i dem og bliver til ammoniakhydroxid. Dette dræber celler ved at skade deres slimhinder. Dette fører til betændelse, hvilket forårsager endnu mere skade.

Denne ingrediens forårsager irritation i hovedbunden og/eller hårtab. Det frarådes desuden kraftigt for mennesker, der lider af en form for eksem eller seborrheisk dermatitis.

Læs også: Henna: Den sunde og naturlige måde at farve dit hår på

5. Ftalater

Ligesom med bly, absorberer vores krop ftalater, som blandt andet er at finde i neglelak

Dette er en anden ingrediens, som du bør undgå i kosmetik. Endvidere er denne forbindelse til stede i neglelak og tjener til at fastgøre lakken på neglene. Det kan også findes i blush, badeolier, babycremer, pudder og shampoo.

Problemet med ftalater er, at ligesom bly, absorberer vores krop dem, i dette tilfælde gennem neglene. Derudover fører ftalater til ændringer i det hormonelle system.

Derudover fandt forskere ved University of Rochester en forbindelse mellem ftalateksponering og mavefedt. Desuden fandt de også ud af, at insulinresistensen steg med eksponeringen. Derfor er der en højere risiko for diabetes.

6. Formaldehyd

Denne komponent er klassificeret som høj risiko. Desuden inkluderede mange virksomheder det i deres produkter. De eliminerede det imidlertid, da Verdenssundhedsorganisationen (WHO) udpegede det som kræftfremkaldende.

Formaldehyd er tilsat neglelak og stylinggeler og er farligt i meget lave koncentrationer. Miljøstyrelsen i USA (EPA) siger, at blot en del ud af 10 millioner kan forårsage vandige øjne, brændende fornemmelse i øjne og hals, kvalme og åndedrætsbesvær.

I dag er det sjældent at finde denne ingrediens. Husk det dog, bare for en sikkerheds skyld.

7. Ethanolaminforbindelser

DEA (diethanolamin), MEA (monoethanolamin) og TEA (triethanolamin) er kemiske forbindelser tilsat sæber, shampoo, hårbalsam og farvestoffer, lotions, barberskum, paraffin og voks, husholdningsrengøringsprodukter, farmaceutiske salver, eyelinere, mascara, øjenskygger, blush, foundation, parfume og solcreme.

Disse ingredienser er ikke kun kræftfremkaldende, og undersøgelser fandt ud af, at de påvirker reproduktiv sundhed hos mænd, da de ændrer sædstrukturen. Derudover akkumuleres de i leveren og nyrerne, hvilket forårsager organtoxicitet og også mulige neurotoksiske virkninger såsom rysten.

En anden undersøgelse antyder, at hukommelsesfunktion og hjerneudvikling hos afkom kan blive permanent påvirket af en moders eksponering for DEA.

Derudover bremser de tre sidste ingredienser, der er nævnt ovenfor, hårvækst.

Konklusion om giftige ingredienser i kosmetik

Hvilken pris er du villig til at betale for dine skønhedsprodukter?

Der er mange flere giftige ingredienser, der skal undgås i kosmetik. Desværre ser de fleste af os normalt ikke på ingredienserne, og det kan have alvorlige følger for vores helbred og sundheden for de små, der endnu ikke kan beskytte sig selv.

Vær forsigtig og læs etiketter, før du køber.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.