Vaginale infektioner: Typer og årsager

Vaginale infektioner er meget almindelige, og kan opstå selvom du passer godt på dig selv. Her i artiklen kan du få mere at vide om dem.
Vaginale infektioner: Typer og årsager
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Vaginale infektioner kan medføre ændringer både ved skeden og vulva. I denne artikel vil vi kigge nærmere på de mest almindelige infektioner, og de årsager der oftest fremprovokerer dem.

Årsager til vaginale infektioner

Kvinde i hvide trusser

Nogle kvinder rammes oftere end andre. Det behøver dog ikke at skyldes dårlig hygiejne, dårlige vaner eller risikabel seksuel adfærd.

Se denne artikel efter “Vaginale infektioner”:

Hvad du bør vide om din skede i forhold til din alder

Ikke at skifte kondom

Selvom det ikke er direkte forbundet med en vaginal infektions opståen, bliver det stadig betragtet som en af årsagerne, hvis man dyrker både anal og vaginal sex uden at skifte kondom. Det der kan ske er, at bakterier fra tarmen spredes fra anus til skeden. For at undgå dette problem er det vigtigt at skifte kondom, hvis man gerne vil dyrke begge dele.

Antibiotika

Antibiotika

Det lyder selvmodsigende, da antibiotika jo i teorien vil bekæmpe sygdomsfremkaldende stoffer. Men du kan altså risikere vaginal infektion fordi denne type medicin både virker mod de gode bakterier (din bakterieflora), og de skadelige bakterier, så vi bliver mere modtagelige over for svampeinfektioner.

Hormonelle ændringer

Hormonelle ændringer kan også forårsage infektioner med skedesvamp på grund af øget østrogenniveau i kroppen. De perioder vi er mest modtagelige er under graviditet, ved hormonbehandling eller i overgangsalderen.

Du går i tøj fremstillet af syntetiske materialer

Kvinde i hvide trusser

Vi ved jo godt at lune, fugtige steder uden meget ilt er der hvor bakterier og svamp lettere kan udvikle sig. Det kunne for eksempel være:

 • Stramme bukser
 • Undertøj lavet af syntetiske materialer
 • Lycrabukser eller leggings

De skaber alle sammen et perfekt miljø for udvikling af mikroorganismer i skedeområdet, især for gærsvampe. Hvis du godt kan lide stramme bukser skal du prøve at tage dem af, eller skifte dem hver 10. time. Vi anbefaler i øvrigt også at du lige kigger på mærket, og vælger et par med mindst 50% bomuld.

Vi anbefaler at du læser denne artikel efter “Vaginale infektioner”:

8 almindelige fejl, du gør med dit undertøj uden at vide det

Højt blodsukker

Ikke kun mennesker har en smag for søde sager, gærsvamp elsker det også, så der er en sammenhæng mellem sukkersyge og infektioner med gærsvampDet er vigtigt at få en kost uden for meget fedt og sukker, både for helbredets skyld, og for at modvirke visse sygdomme. Hvis du er diabetiker skal du sikre dig at holde dit blodsukker inden for de lægeanbefalede grænser.

Typer af vaginale infektioner

Ikke alle infektioner i skeden er ens. De har forskellige kendetegn og skal behandles på en bestemt måde.

Vaginal mykose eller svampeinfektion

svampeinfektion i petriskaal - vaginale infektioner

Her er der tale om candidiasis. Svampeinfektioner er de mest almindelige. Især candidiasis medfører som regel:

 • Tyktflydende udflåd fra skeden
 • Rødmen i skeden og de ydre kønsdele
 • Kløe

Som regel er behandlingen simpel. Du kan købe cremer mod infektionen på ethvert apotek.

Bakteriel vaginose

Udbredt hos kvinder i den fødedygtige alder. Vaginose øger risikoen for at udvikle kønssygdomme. Det er kendetegnet ved:

 • Udflåd med en fiskeagtig lugt, der følger efter et samleje
 • Smerte ved vandladning
 • Misfarvning, eventuelt hvid misfarvning
 • Smerte og kløe

Vaginal infektion med trichomonas

Forårsages af en mikroorganisme der hedder Trichomonas vaginalis.  Denne type infektion skal behandles med antibiotikada den smitter ved samleje. De særlige kendetegn er:

 • En muggen lugt
 • Grøn-gult udflåd
 • En brændende og kløende fornemmelse ved skeden

Klamydia

Kvinde dig holder sig for sit private omraade - vaginale infektioner

 

Dette er en seksuelt overført infektion. Den kan ikke alene angribe kønsdele, den kan også medføre andre sygdomme såsom gigt, lungebetændelse eller øjenbetændelse. Den giver en ildelugtende udflåd, som i sådanne tilfælde får en hvidlig farve.

Vaginal infektion af virustypen

Denne type infektion skyldes herpes simplex virus. Udover irritation, opstår der også små blærer, som udvikler sig til sår, i skridtet.

En anden årsag til denne slags infektion er humant papillomavirus (HVP) som forårsager kønsvorter. I begge tilfælde er de vigtigt at besøge sin læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.