Sådan beskytter du dig bedst mod kønssygdomme

16. februar 2019
Sikker sex er den mest effektive måde for alle, ikke kun kvinder, til at forhindre og beskytte sig mod kønssygdomme, som smitter gennem kropsvæsker.

Nydelsen og tilfredsstillelsen ved et aktivt sexliv er godt for enhver kvindes helbred. Sex er en fantastisk måde til at reducere stress og er ofte med til at knytte par tættere sammen og styrke forholdet. Plus, det er rigtig sjovt. Men sex indebærer også visse risici, og det er vigtigt, især for kvinder, at vide, hvordan man beskytter sig bedst mod kønssygdomme.

Seksuelt overførte sygdomme (kønssygdomme) kan forårsage følelsesmæssig, fysisk og mental ubehag. De kan også, afhængigt af sygdommen, føre til ting som infertilitet og andre helbredsproblemer.

Snak om sex

Grundlæggende om kønssygdomme

De kroniske smerter i underlivet, som skyldes visse kønssygdomme, kan have betydning for andet og mere end dit sexliv. Det kan faktisk begynde at påvirke din dagligdag.

Plus, når man ikke er i stand til at nyde sex, kan det føles som en pligt mere end en nydelsesfuld aktivitet. Et sundt sexliv kræver hårdt arbejde. Heldigvis er det som regel værd at sikre sig, at det seksuelle helbred er i orden.

Husk: hvis du er en seksuel aktiv kvinde, har du risiko for at få kønssygdomme, og det er vigtigt, at du beskytter dig selv imod dem.

Jo flere partnere, du har haft, jo større er risikoen. Men det betyder ikke, at man ikke kan få kønssygdomme, når man har sex sjældent. Faktisk er man ikke engang sikker den første gang.

Den gode nyhed er, at der findes konkrete måder, hvorpå kvinder kan beskytte sig selv mod kønssygdomme. De er ikke alle idiotsikre, men de nedsætter risikoen betragteligt.

Nål

Bliv vaccineret

Der findes, på nuværende tidspunkt, to typer af kønssygdomme, som kan forhindres vha. vaccine: Human papillomavirus (HPV), samt hepatitis.

Der er to vacciner, der forhindrer HPV: Cervarix og Gardasil. Cervarix beskytter mod HPV 16 og 18, som er to af de hyppigste årsager til livmoderhalskræft.

Gardasil beskytter mod de to ovennævnte, samt nogle andre, som forårsager de fleste tilfælde af kønsvorter.

Begge vacciner er mest effektive, når de gives til kvinder i den alder, hvor de bliver kønsmodne (som teenagere eller unge kvinder).

Selvfølgelig er der også en vaccine mod hepatitis B.

Kondom

Hvordan kvinder kan beskytte sig mod kønssygdomme

Sikker sex

Sikker sex er den mest effektive måde for alle, ikke kun kvinder, til at forhindre og beskytte sig mod kønssygdomme, som smitter gennem kropsvæsker.

Selvom det er mindre effektivt mod sygdomme, som smitter gennem huden, nedsætter det dog stadig risikoen.

Sikker sex er altid en god måde til at beskytte sig mod kønssygdomme. Konsekvent brug af beskyttelse, så som kondomer, nedsætter risikoen for at overføre sygdomme ved anal, oral og vaginal sex.

Glem aldrig, at sygdomme som syfilis, HPV og herpes kan overføres ved oralsex.

Læs også: Syv myter om oral sex og at det skulle være farligt

Bliv testet

At blive testet for kønssygdomme kan reducere langtidseffekterne ved en infektion. Bakterielle sygdomme, som feks, gonorre, kan have alvorlige konsekvenser som infertilitet, hvis de ikke behandles.

Det er en god ide at få en tid til at blive testet sammen med en ny partner, før man indleder et seksuelt forhold – selvom det kan lyde akavet.

På denne måde kan begge være helt sikre på ikke at udsætte hinanden for fare.

At blive testet fra tid til anden vil give noget noget kontrol over denne vigtige del af livet.

Mennesker i alle aldre kan få kønssygdomme.  Selv hvis man er i et monogamt ægteskab eller hvis man er en aldreperson, er der altid en risiko for at få en kønssygdom, hvis man er sammen med en ny partner.

Mikrober

Få taget en celleprøve

Dette burde være en rutine-del af dit helbredstjek. Denne test opdager tegn på livmoderhalskræft. Præcancerøse forandringer kan behandles, før de udvikler sig til noget alvorligt.

De fleste tilfælde af livmoderhalskræft skyldes virusset HPV. Derfor kan sikker sex og vaccination nedsætte risikoen ret meget.

Der er flere typer af HPV, der forårsager kræft, og man kan ikke vaccinere mod dem alle. Det er derfor, celleprøver er vigtige, selv efter man har fået HPV vacciner.

Oven i det kan livmoderhalskræft være meget invasiv, og behandligen for det kan have store negative indvirkninger på sexliv og fertilitet.

Det er bedst at kende til celleforandring på et tidligt stadie. Hvorfor vente og lade det resultere i uoprettelig skade?

Læs også: Forsinket menstruation: Grund til bekymring?

Er det overhovedet muligt at undgå kønssygdomme?

Den eneste stensikre måde, hvorpå kvinder kan beskytte sig selv fra at få kønssygdomme, er ved ikke at dyrke sex. Imidtertid er der mange eksperter, der siger, at sex er en vigtig bestanddel af et godt liv.

Det er derfor, det er vigtigt at tage de nødvendige forholdsregler for at nyde godt af alle fordelene ved sex, men samtidig minimere risikoen for at få en kønssygdom.

Til sidst er vores råd at glemme alt om tabuer. Lad ikke forlegenhed stoppe dig fra at tage de nødvendige tests, og tag kontrol over dit sexliv.

Det er alene dig, der kan beskytte din krop mod kønssygdomme. Så det er dig, som skal tage de gode beslutninger for dig selv og dem omkring dig.

Når alt kommer til alt ville det være mindre almindeligt af få en kønssygdom, hvis folk oftere brugte beskyttelse og blev testet.

  • Greenblatt, R. J. (2005). “Virus del papiloma humano: enfermedades, diagnosis, y posible vacuna”, Clinical Microbiology Newsletter, 27 (18): 139-145.
  • Pimenta, J. M.; Galindo, C.; Jenkins, D., and Taylor, S. M. (2013). “Estimate of the global burden of cervical adenocarcinoma and potential impact of prophylactic human papillomavirus vaccination”, BMC Cancer, 13: 553.
  • Revzina, N. V., and Diclemente, R. J. (2005). “Prevalencia e incidencia de la infección por papilomavirus humano en mujeres en Estados Unidos: una revisión sistemática”, International Journal of STD & AIDS, 16 (8): 528-537.