Kan man behandle skedesvamp med hvidløg?

Vi vil ikke anbefale at bruge hvidløg direkte på skeden, da det kan være svært at gennemskue, hvilken effekt det kan have på så følsomt et område. En sund hygiejnerutine er det bedste middel mod skedesvamp.
Kan man behandle skedesvamp med hvidløg?

Sidste ændring: 07 april, 2019

Det er ikke altid nemt at finde en behandling mod skedesvamp. Mange synes det er et ubehageligt emne at tale om, og de bryder sig ikke om at gå til lægen med problemet. Måske har du også hørt, at du kan behandle skedesvamp med hvidløg.

Hvidløg har vist sig at have bakteriedræbende egenskaber, men det kan ikke behandle skedesvamp. Vi anbefale ikke at bruge hvidløg direkte på skeden, da det kan være svært at gennemskue, hvilken effekt det kan have på så følsomt et område. Det er bedre at behandle skedesvamp med milde metoder, der ikke så let kan gøre skade på det sarte bakterielle miljø. Vi vil foreslår, at du først og fremmest prøver at behandle sygdommen med en god og sund hygiejnerutine.

Den mest almindelige årsag til skedesvamp kommer fra Candida albicans. Candida er en svamp, der findes naturligt i både dine tarme og i dine kønsorganer. Infektionen sker, når svampen kommer ud af kontrol.

Skedesvamp kan skyldes:

  • Hormonændringer
  • Nedsat immunforsvar
  • Bivirkning af antibiotika
  • Højt indtag af sukker
  • Jævnlige temperaturforandringer, der ændrer balancen i dine bakterier.

Hvis du har haft samleje med en anden person er det bedst at fortælle dem om din infektion.

Du kan smitte andre med skedesvamp gennem samleje og selv oralsex. Husk på, at du nogle gange kan have sygdommen, uden der vises symptomer. Derfor er der ofte mange, der slet ikke opdager, at de har skedesvamp.

Læs også: Sorte hvidløg: Lær alt om dens fordele

Kan du behandle skedesvamp med hvidløg?

Hvidløg kan bruges mod skedesvamp

Hvidløg er naturligt bakteriedræbende. Faktisk mener ph.d.-studerende Tim Holm Jakobsen, at hvidløg kan hjælpe med at bekæmpe resistente bakterier i fremtiden. Men du kan ikke behandle skedesvamp med hvidløg. Skedesvamp er ikke en bakterie, men en svamp.

Hvidløg hjælper dog med at styrke dit immunforsvar. Hvis du spiser masser af hvidløg, kan du derfor styrke din krops naturlige forsvar, så den bedre kan beskytte sig selv mod svampeinfektioner. Hvidløg indeholder også ajoene, et andet antibakterielt stof.

Det er uvidst, hvordan skeden reagerer, hvis hvidløg bruges direkte på skeden. Du kan risikere at udløse en reaktion, fordi hvidløg er skrapt i sin naturlige form, og din skedes miljø er meget følsomt. Du kan heller ikke vide, om hvidløget er helt rent. Der kan være rester af jordbakterier og andre bakterier på hvidløget, som kan gøre infektionen endnu værre. Det bedste, du kan gøre, er at spise hvidløg for at styrke dit immunforsvar, samt vaske din skede rigtigt.

Læs også: Mulige fordele ved hvidløg og honning

Kan du bruge hvidløg direkte på skeden?

Hvidløget skal knuses fint

Mange hjemmesider foreslår, at du bruger hvidløg direkte i skeden. Hvis du er lidt skeptisk, så har du god grund. Det er generelt en dårlig ide at putte grøntsager op i skeden – du kan aldrig være helt sikker på, at de er 100% rene og fri for bakterier. Du risikerer at introducerer en ny infektion til det sarte miljø i din skede. Det kan gøre skedesvampen værre.

Spørg din læge til råds, hvis du er i tvivl. Mange er nervøse for at gå til læge med skedesvamp, men der er ikke noget at være bange for. Skedesvamp er meget normalt og er ikke noget, du behøver at skamme dig over. Din læge er den person, der bedst kan hjælpe dig.

Din læge vil sandsynligvis give dig gode råd til at forebygge og behandle skedesvamp. Det kan som regel behandles med håndkøbsmedicin, som regel med piller og cremer. Men mange kvinder kan også behandle tilstanden naturligt:

  • undgå at irritere området med sæbe, hvidløg eller andre grøntsager
  • undgå at vaske området for grundigt
  • vask skeden dagligt med en mild intimsæbe
  • undgå trusseindlæg

Hvidløg er ikke en god måde at behandle skedesvamp på

Vær skånsom med din behandling

Nogle kvinder får kun skedesvamp én eller to gange i deres liv. Andre kan dog lide af det med jævne mellemrum. Tilhører du den sidste gruppe, skal du beskytte dig selv for at komme af med problemet eller reducere hyppigheden. Sørg for at passe godt på din krop. Spis sundt og få rigeligt med søvn, så du hjælper din krop med selv kan bekæmpe svampeinfektioner. Undgå at irritere skedens sarte miljø og sørg for en god intimhygiejne.

Du kan også have håndkøbsmedicin ved hånden, så du altid har noget at behandle skedesvamp med, hvis infektionen pludseligt blusser op. Spørg apoteket til råds.

Skeden er et af de mest følsomme områder, så det er vigtigt, at du behandler din krop med respekt ved ikke at bruge aggressive behandlingsformer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Watson, C. J., Grando, D., Fairley, C. K., Chondros, P., Garland, S. M., Myers, S. P., & Pirotta, M. (2014). The effects of oral garlic on vaginal candida colony counts: A randomised placebo controlled double-blind trial. BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology. https://doi.org/10.1111/1471-0528.12518

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.