Vi aldres forskelligt alt afhængigt af vores køn

Vi aldres alle sammen. Men er kvinders og mænds aldringsprocesser anderledes? Opdag svaret og lær mere!
Vi aldres forskelligt alt afhængigt af vores køn
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Har du nogensinde spekuleret på, om folk aldres anderledes, afhængigt af, om de er mænd eller kvinder?

Nogle siger kvinder aldres langsommere, fordi de begynder at tage sig af sig selv i en tidligere alder. Andre mener, at mænd viser færre tegn på aldring som tiden går.

I dagens artikel fortæller vi dig, hvordan du vil bevæge dig mod dine ældre år, alt afhængigt af dit køn.

Vi aldres forskelligt afhængigt af vores køn

Alle ved, at årene vil gå, uanset om du er mand eller kvinde. Men at blive ældre er forskelligt for begge køn.

Mænd har lært at være aktive, for at kunne sørge for deres familie og bevare deres udholdenhed.

Nogle mænd kan se godt ud, mens de stadig arbejder. Men når de går på pension, bliver nogle syge og begynder at vise mange tegn på aldring på samme tid.

Vi aldres forskelligt - en ældre mand og kvinde omfavner

Kvinder i forhold til mænd

For kvinder er situationen helt anderledes. De lever længere. De ved, hvordan de skal tilpasse sig til livets forandringer, og mange har ikke noget imod at blive hjemme, når de går på pension.

Hvorfor? Fordi selvom de har arbejdet hele deres liv, da de var yngre, lærte de at udføre funktionen som husmor, mor eller omsorgsperson.

Dette kan give dem mulighed for at gå på pension fra et arbejdsmiljø, og forblive sund og rask, når de kommer op i alderen.

Kvinder er ofte mere vant til at socialisere sig. De har ofte venner fra barndommen. Det er er en større del af deres kultur at skabe nære venskaber.

ældre par smiler og kvinden ser yngre ud

Den måde, de er uddannet på, har givet dem bedre overlevelsesmekanismer til at finde løsninger på deres problemer, fra de mest grundlæggende til de mest komplicerede.

Hvis du kombinerer dette med det faktum, at kvinder typisk tager bedre vare på sig selv, tager til lægen oftere, og forbereder sundere fødevarer, har du forklaringen på, hvorfor de lever længere, eller føler sig bedre tilpas i alderdommen.

Mange mænd tager sig normalt ikke så godt af sig selv.

De rådfører sig kun med en læge, når smerten er uudholdelig eller gør dem uarbejdsdygtige. De modstår at foretage sunde kostvalg eller tale om deres sygdomme eller andre problemer.

Dette er relateret til det samfundsmæssige begreb om maskulinitet og mod.

Hvordan mænd og kvinder aldres forskelligt

Med hensyn til fysiske aspekter producerer kvinder et hormon, der sparer de mest almindelige farer, da de skal passe på deres børn.

Dette fører også til mere forebyggende adfærd i forhold til deres helbred.

Graviditet er en afgørende faktor i den kvindelige aldringsproces. Kvaliteten af ​​dine graviditeter og fødsler kan ændre dit liv i fremtiden.

Hvis du f.eks. ikke opretholder en sund kost, eller har ordentlig lægehjælp (især i udviklingslande) under din graviditet, vil du bemærke dette i alderdommen.

Aldring i forhold til etnicitet og arbejde

Du kan også relatere den måde, du aldres til din etniske gruppe, eller det sted, hvor du blev født eller lever.

En kaukasisk mand eller kvinde, der bruger hele deres liv i et udviklet land, vil aldres anderledes og potentielt leve længere, end en indfødt person fra Mexico.

Bortset fra etnicitet, kan typen og mængden af ​​det arbejde du har, få stor indflydelse på dine senere år i livet.

Arbejderklassen i Latinamerika og Asien udfører langt mere udslidende aktiviteter i mange timer om dagen, og dette gælder både mænd og kvinder.

Begge grupper skal arbejde hårdt for at give mad og ly til deres familier.

Når de når alderdom, er sygdomme og andre sundhedsmæssige problemer mere almindelige, mens lægehjælp måske ikke er så tilgængelig.

Sådan ændres vores udseende sig, når vi aldres

Begge køn gennemgår karakteristiske ændringer, når det kommer til deres udseende, og det sker over hele verden.

Selv om sociale og æstetiske faktorer har meget at gøre med måden vi aldres på, skal du også huske andre faktorer som:

  • Den type arbejde du har
  • Forebyggelse af sygdom
  • Kost
  • Motion
  • Hormonelle ændringer.

Kvinder vil gennemgå flere ændringer end mænd efter overgangsalderen. Når en kvindes menstruationscyklus ophører, kan hun opleve hedeture, selv midt på ​​vinteren, hendes libido er reduceret osv.

Læs også: En kostplan til svage knogler og led

Mænd går også igennem visse hormonelle tilpasninger, men de er mere gradvise og derfor mindre tydelige.

Når testosteronniveauerne begynder at falde, kan de tage på i vægt, lide af søvnforstyrrelser eller erektil dysfunktion, men de mister ikke deres evne til at reproducere.

Med hensyn til huden har mænd tykkere hud, der rynker mindre (eller senere).

Bortset fra den biologiske tilstand af deres hud er kvinder også underlagt det skønhedsbillede, som er pålagt af samfundet.

Dette kan få dem til at tage bedre hensyn til deres udseende, men også at bekymre sig mere.

Endelig, når det kommer til hår, har kvinder en lille fordel. Selv om håret bliver tyndere eller måske har et kedeligt udseende, vil mænds hår falde lettere ud. Tilsvarende forekommer grå hår tidligere hos mænd.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Hirokawa K, Utsuyama M, Hayashi Y, Kitagawa M, Makinodan T, Fulop T. Slower immune system aging in women versus men in the Japanese population. Immun Ageing. 2013;
  • Giacomoni PU, Mammone T, Teri M. Gender-linked differences in human skin. Journal of Dermatological Science. 2009.
  • Eskes T, Haanen C. Why do women live longer than men? European Journal of Obstetrics Gynecology and Reproductive Biology. 2007.
  • Silman A, Pearson J. Epidemiology and genetics of rheumatoid arthritis. Arthritis Res. 2002;

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.