6 måder du kan vide om du har plak i halsen

Har du nogensinde haft irritation eller ubehag i halsen, og var usikker på om det var plak? Læs mere her og lær om problemet.
6 måder du kan vide om du har plak i halsen

Sidste ændring: 13 oktober, 2020

Forekomsten af plak i halsen er et symptom på akut halsbetændelse forårsaget af bakterier, såsom streptokokker.

Halsbetændelse påvirker voksne såvel som børn, især yngre børn, der har tendens til at putte ting i munden, hvilket kan skabe infektion i halsen.

I nogle tilfælde kan plak i halsen være symptom på akut svælgkatar, hvilket er en betændelse i slimhinden, der dækker svælget. Denne plak er fyldt med pus, og kan forårsage følgende symptomer:

 • Høj feber
 • Ørepine
 • Hovedpine
 • Ondt i halsen
 • Svært ved at synke
 • Andre symptomer

Hvis du bemærker disse symptomer (eller de fleste af dem), bør du konsultere din læge, så du kan begynde på en passende behandling.

Hvordan ved jeg om jeg har plak i halsen?

Hvis du har ondt i halsen som følge af plak kan du opleve nogle eller alle af disse følgende symptomer:

1. Smerte og svært ved at sluge

Kvinde der tager sig til halsen

Smerten kan være intens, og værst når du synker og sluger mad. Det starter normalt med en smule kløe i halsen, der udvikler sig, indtil det er svært at for eksempel spise, drikke eller sluge spyt.

Hvis det er en bakteriel infektion er plakken udbredt og smerten kan være gennemborende og irriterrende. I dette tilfælde er det vigtigt at tage en antibiotika-kur, som din læge skal udskrive til dig.

2. Ørepine

Kvinde holder sig for oererne

I tilfælde af en viral infektion kan du føle smerte i kæben og hovedet. En antibiotika-kur vil ikke hjælpe mod dette. Derfor er det vigtigt at du spørger din læge, hvilken medicin der så kan hjælpe dig.

3. Dårlig ånde

Daarlig aande

Selvom det ikke altid forekommer, kan en infektion forårsaget af streptokokker bakterier føre til dårlig ånde. Dårlig ånde forekommer som et resultat af, at bakterierne reproducerer sig selv.

4. Tjek lymfeknuderne i halsen

Lymfeknuder i halsen

Dine lymfeknuder opsamler og ødelægger de bakterier der er placeret i din hals. Hvis de er ømme kan det være tegn på at du har streptokokker.

 • Brug fingerspidserne til at mærke på området foran øret og bevæg fingrene i en cirkulær bevægelse om bag øret.
 • Undersøg området på din hals under hagen, da det er et normalt sted at finde betændte lymfeknuder.
 • Mærk også efter under kæben, mellem hagen og øret.
 • Flyt fingrene i en cirkulær bevægelse bagud mod øret.

Alle lymfeknuder i området kan være betændt som følge af infektion og plak i halsen.

5. Tjek din tunge

Person der raekker tunge - plak i halsen

Mennesker der har streptokokker har ofte store røde knopper på tungen tæt på mandlerne. De kan være forskellige nuancer af rød, og de kan være betændte.

6. Tjek mandlerne

Betaendte mandler - plak i halsen

Mandlerne vil normalt blive højrøde og større end normalt som følge af betændelse. De kan også være dækkede af hvide eller gule pletter.

Plak i halsen kan være forårsaget af en virus. Hvis det skyldes sæsoninfluenzaen, vil antibiotika ikke hjælpe. For virusinfektioner er det bedst at prøve naturlige midler, eller homøopati.

Naturlige midler mod svælgkatar

Cayennepeber har antibakterielle egenskaber, der kan forhindre infektionen i at sprede sig. Det lindrer betændelsen og reducerer den brændende fornemmelse i halsen.

Sådan laver du en mikstur med cayennepeber

Ingredienser

 • 1 tsk cayennepeber
 • 1/2 kop kokosolie

Forberedelse

For at lave denne mikstur blander du blot cayennepeber med kokosolien. Så snart blandingen er ensartet og godt blandet sammen, kan du anvende den på det betændte område i halsen og på lymfeknuderne.

Salvie-te

Salvie te - plak i halsen

Salvie-te virker mod betændelse. Mix teen med lime juice eller æbleeddike og gurgl for at lette ubehaget.

Husk

Streptokokker er meget smitsomt, og du bør være forsigtig angående hygiejne, så du kan forhindre at overføre det til andre:

 • Vask dine hænder ofte.
 • Hold dig for munden når du hoster (helst med din arm eller albue, ikke din hånd).
 • Undgå at dele bestik eller kopper, og undgå at dele personlige artikler såsom tandbørste.
 • Hav papirlommetørklæder med dig overalt.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Font, E. (2001). Faringitis y amigdalitis . Tratamiento etiológico y sintomático. Ambito Farmaceutico.
 • Couloigner, V. (2010). Amigdalitis. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(10)70503-1
 • Wahba, N. M., Ahmed, A. S., & Ebraheim, Z. Z. (2010). Antimicrobial Effects of Pepper, Parsley, and Dill and Their Roles in the Microbiological Quality Enhancement of Traditional Egyptian Kareish Cheese. Foodborne Pathogens and Disease. https://doi.org/10.1089/fpd.2009.0412
 • Longaray Delamare, A. P., Moschen-Pistorello, I. T., Artico, L., Atti-Serafini, L., & Echeverrigaray, S. (2007). Antibacterial activity of the essential oils of Salvia officinalis L. and Salvia triloba L. cultivated in South Brazil. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.09.078

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.