Syv ting du skal vide om polycystisk ovariesyndrom

PCOS er den mest normale endokrine sygdom for fødsesdygtige kvinder og er en af de hyppigste årsager til infertilitet. Derfor er det vigtigt for alle kvinder at vide mere om denne sygdom.
Syv ting du skal vide om polycystisk ovariesyndrom

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

PCOS er en sygdom, som påvirker kvinder og skyldes en ubalance i hormonerne. Her er syv ting, du skal vide om polycystisk ovariesyndrom.

PCOS opstår, når æggestokkene begynder at producere for meget androgen, et mandligt kønshormon. Det påvirker udviklingen og frigivelsen af ægget i den menstruelle cyklus.

Det kan give en række ubehagelige symptomer, for eksempel infertilitet. Der forekommer også små væskefyldte lommer på æggestokkene. De hedder ovarier og kan diagnosticeres af lægen ved hjælp af en ultralydsscanning.

De forhøjede niveauer af androgen påvirker ægløsningen. Derfor er det almindeligt for kvinder med PCOS at opleve uregelmæssig menstruation, akne og overvægt. Mange kvinder med PCOS har også større insulinresistens og større risiko for kardiovaskulære sygdomme.

Sygdommen forekommer oftere hos unge kvinder, men alle kan få det. PCOS er den mest normale endokrine sygdom for fødsesdygtige kvinder og er en af de hyppigste årsager til infertilitet.

Derfor er det vigtigt for alle kvinder at vide mere om denne sygdom.

Her syv ting, du skal vide om polycystisk ovariesyndrom.

Syv ting du skal vide om polycystisk ovariesyndrom

1. Du behøver ikke have ovarier for at have polycystisk ovariesyndrom

Polycystisk ovariesyndrom er en sygdom, hvor hormonerne kommer ud af balance.

Du kan blive diagnosticeret med PCOS, hvis du har to ud af tre af de følgende symptomer:

 1. Uregelmæssige menstruationer
 2. Hyperandrogenisme (for meget af det mandlige kønshormon androgen)
 3. Polycystiske ovarier (PCO)

Ovarierne er nok det symptom, de fleste kvinder kender til. De består af små cyster eller væskefyldte lommer på æggestokkene. Nogle gange fortykkes de yderste vægge på æggestokkene også. Men du behøver altså ikke nødvendigvis have ovarier for at lide af PCOS.

 

2. PCOS kan give andre symptomer end uregelmæssige menstruationer

Der er ofte ikke nogle tydelige symptomer på PCOS i de tidligere faser af sygdommen. Men lidt efter lidt kan det forårsage forandringer i din krop.

Uregelmæssige menstruationer er et af de mest almindelige symptomer, men det er ikke det eneste, der kan ske.

Her er nogle af de mest normale symptomer:

 • Du springer en menstruation over, efter menstruationen ellers har være regelmæssig
 • Uregelmæssig menstruation
 • Unormal mængde af blod under menstruationen
 • Unormal hårvækst på kroppen
 • Kronisk akne i ansigtet og på ryggen
 • Forandringer i hudens struktur
 • Leverpletter
 • Infertilitet
 • Vægtstigning
 • Hårtab
 • Dybere stemme
 • Forandringer i bryststørrelse

3. Hvad er årsagerne til PCOS?

Hvad er polycystisk ovariesyndrom

Forandringer i ens niveau af hormoner forårsager denne sygdom. De påvirker frigivelsen af æggene fra æggestokkene.

Derudover spiller genetiske faktorer også en rolle. Eksterne omstændigheder, såsom forurening og kost, kan dog også spille en rolle.

Overordnet set er de mest påvirkede hormoner:

 • Østrogen
 • Progesteron
 • Androgen

4. Det øger risikoen for livmoderhalskræft

Selvom cysterne, som kvinder udvikler på grund af denne tilstand, er godartede, kan deres tilstedeværelse og de hormonelle forandringer, de skaber, øge ens risiko for livmoderhalskræft.

Det skyldes, at hormonernes ubalance forhindrer, at livmoderslimhinden skaller af. Med tiden skaber det forandringer i ens cellulære aktivitet.

5. Det øger også risikoen for metabolisk syndrom

Hvad er polycystisk ovariesyndrom og syv ting du skal vide om PCOS.

Ubalance af ens hormoners aktivitet kan påvirke ens stofskifte direkte. Som en konsekvens kan det føre til nogle helbredsmæssige sygdomme.

Generelt indebærer disse sygdomme:

 • Højt blodtryk
 • Hypokolesterolæmi
 • Fedme
 • Diabetes
 • Højt niveau af triglycerid

6. PCOS forårsager ikke altid barnløshed

Barnløshed er en af de ting, mange kvinder gerne vil vide om polycystisk ovariesyndrom. Og det er rigtigt, at sygdommen kan føre til infertilitet. Ikke alle kvinder oplever dog dette på trods af de problemer, de har, med æggeløsning.

Modsat kvinder, som oplever en almindelig æggeløsning, får patienter med ploycystisk ovariesyndrom æggeløsning uforudsigeligt. Dermed har de en mindre sandsynlighed for at undfange.

Passende og tidsmæssigt korrekt behandling kan dog fremme æggeløsningen for at øge chancerne for at blive gravid.

 

7. Det er ikke altid nødvendigt at fjerne cyster

Find svaret her: Hvad er polycystisk ovariesyndrom?

De fleste kvinder med denne sygdom tror, at de skal gennemgå operationer for at få fjernet cyster fra æggestokkene.

Dette er dog ikke nødvændigvis tilfældet. De fleste cyster modnes ikke og vokser ikke.

Sækkene ligner næsten altid en “perlehalskæde” på en ultralydscanning. De udgør dog ingen virkelig fare, selvom det måske synes alarmerende.

Selvom cysten tydeligvist vil påvirke hormonel og menstruel aktivitet, kan det blive holdt under kontrol med andre typer behandlinger.

At kontrollere denne sygdom varierer for hver patient baseret på seriøsiteten og påvirkningen af den hormonelle ubalance.

Efter at være blevet diagnosticeret med denne sygdom, bør patienter få lavet regelmæssige undersøgelser for at undgå komplikationer.

Hovedsaglig rettighed til billeder wikiHow.com


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Síndrome de ovario poliquístico. Office of Women’s Health.
  https://espanol.womenshealth.gov/a-z-topics/polycystic-ovary-syndrome
 • Polycystic ovarian syndrome: an evidence-based approach to evaluation and management of diabetes and cardiovascular risks for today’s clinician. Lorenz, L. B. y Wild, R. A. Clinical Obstetrics and Gynecology. (2007). 50, 226–243.
 • Diagnosis of polycystic ovary syndrome. Clinical Obstetrics and Gynecology, Trivax, B. y Azziz, R. (2007) 50(1), 168–177.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.