6 grunde til at din menstruation er uregelmæssig

Kommer din menstruation ofte for sent eller for tidligt? Hyppig uregelmæssighed kan være tegn på andre mulige problemer og hormon ubalancer. Læs om de 6 vigtigste årsager til uregelmæssig menstruation.
6 grunde til at din menstruation er uregelmæssig

Sidste ændring: 25 august, 2022

Ændringer i din menstruation og uregelmæssig menstruation kan skyldes mange forskellige faktorer. Derfor er det bedst at henvende sig til en specialist for at udelukke store problemer og blive diagnosticeret.

Menstruationscyklussen er en biologisk og hormonel proces, kvinder går igennem, der er involveret i mange fysiske og mentale aspekter af sundheden.

Generelt sker det hver 28. dag. Det varer normalt 3 til 6 dage afhængigt af hormonaktiviteten i hver enkelt persons krop.

Under hver cyklus sker der en række ændringer, der spiller en direkte rolle i seksuelle og fertilitetsproblemer, selvom mange forsøger at ignorere det.

Derudover vises disse i forskellige former på forskellige stadier i livet. Det skyldes, at hormonproduktionen varierer betydeligt mellem puberteten og overgangsalderen.

Alligevel er det vigtigt at forstå, hvordan man fortolker uregelmæssigheder, når de opstår, da de kan indikere sundhedsproblemer eller hormonforstyrrelser.

At have din menstruation tidligt eller meget sent kan være nøglen til at opdage andre abnormiteter.

Menstruation

Og selvom der ikke er nogen grund til at antage, at der er noget alvorligt galt, så er det vigtigt at være opmærksom på at undgå komplikationer.

Mange, der har uregelmæssige menstruationsperioder, forstår ikke hvorfor. Derfor har vi benyttet lejligheden til at sammenfatte de 6 mest almindelige grunde til, at din menstruations er uregelmæssig.

1. Skjoldbruskkirtel problemer

Forstyrrelser relateret til skjoldbruskkirtel aktivitet er de primære udløsere af uregelmæssige menstruationsperioder.

I betragtning af at dette organ producerer vigtige hormoner, er skjoldbruskkirtlens ubalancer forbundet med mindst 15% af alle amenorromsager eller uregelmæssige menstruationsperioder.

Nogle anser det for “hoved kirtlen”, fordi den virker for at kontrollere det endokrine system, stofskiftet og den seksuel aktivitet.

Se også: 7 tips til naturligt at aktivere en underaktiv skjoldbruskkirtel

Kvinde med Skjoldbruskkirtel problemer

2. Afsluttet brug af prævention

Orale præventionsmidler er designet til forebyggelse og til at forhindre en kvinde i at blive gravid.

Disse piller holder østrogen niveauerne høje. Kroppen fortolker dette som graviditet, hvilket forhindrer befrugtning.

Efter at have taget dem i 21 dage, er der en uge med “hvile”, når du har en helt regelmæssig periode.

Problemet er, at mange gange opstår uregelmæssigheder, når du holder op med at tage disse piller. Der kan endda ikke være nogen menstruation overhovedet på grund af de hormonelle ændringer.

Det anslås, at 29% af kvinderne, der holder op med at tage pillen efter regelmæssig brug, ikke har nogen menstruationsperiode i op til 3 måneder.

3. Høj intensitets træning

Kvinde der træner

Højintensiv træning kan påvirke forandringer i binyrerne, skjoldbruskkirtlen og hypofyserne, som normalt forekommer sammen med menstruationsændringer.

For eksempel stopper kvinder, der løber maraton eller konkurrerer i andre atletiske bestræbelser med at få deres menstruation i en måned eller to på grund af ændringerne i hormonaktiviteten.

Faktisk har 81% af kvindelige bodybuilders haft uregelmæssige menstruationsperioder på et eller andet tidspunkt i deres liv.

4. Hormonale ubalancer

Hormonale ubalancer, som dem, der er forårsaget af polycystisk ovariesyndrom (PCOS), er en almindelig årsag til uregelmæssigheder i menstruationscyklussen.

Denne tilstand ændrer niveauerne af kønshormoner, herunder østrogen, progesteron og testosteron.

Som følge heraf ændres menstruationscyklusserne også og producerer andre symptomer som unormal kropsvækst, akne og pludselige vægttab.

Et andet hormonalt problem, der forårsager det, hedder “for tidlig overgangsalder” eller med andre ord overgangsalder, der starter før 40 års-alderen.

I dette tilfælde forbindes uregelmæssige menstruationsperioder med:

  • Vaginal tørhed
  • Nat svedning
  • Konstante humørsvingninger

5. Allergier og fødevaresensitiviteter

Hvidt brød

Fødevareintolerance og allergier har meget at gøre med dannelsen af uregelmæssigheder i menstruationscyklussen.

De kompromitterer næsten altid binyre aktiviteten, hvilket øger stress og ubalancer i kønshormonerne.

Vi anbefaler: Har du stress eller angst?

6. Ernæringsmæssige mangler

Ernæringsmæssige mangler påvirker også funktionen af ​​skjoldbruskkirtlen og binyrerne.

En diæt, der er fattig på antioxidanter, vitaminer, mineraler og probiotika, kan øge niveauerne af kortisol og føre til lidelser som hypothyreoidisme og binyreudmattelse.

Høje kortisolniveauer øger imidlertid ikke bare stress. De hæmmer også aktiviteten af ​​mange vigtige hormoner, herunder dem, der har ansvaret for seksuel aktivitet.

Ved det første tegn på menstruationsuregelmæssigheder er det afgørende at sikre, at du spiser en bred vifte af meget næringsrigt mad.

Samlet set er det meget vigtigt at kende de faktorer, der er forbundet med menstruationsuregelmæssigheder for at behandle dem på passende vis.

Desuden er det en god idé at se en læge for at kontrollere hormonniveauet mere præcist.

Hovedbillederettigheder tilhører wikiHow.com


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.