Viras reproduktionscyklus

Viras reproduktionscyklus er en proces, hvor de bruger et levende væsen til at formere sig. Når vira formerer sig, skader de den samme organisme for at løsrive sig selv og formere sig i en anden krop.
Viras reproduktionscyklus

Sidste ændring: 08 oktober, 2020

Viras reproduktionscyklus er kompleks og interessant. Disse partikler har ikke celler, og de kan derfor ikke reproducere sig selv. For at gøre det har de brug for en vært, hvilket skal være et levende væsen.

Der er to forskellige typer af viras reproduktionscyklus:

  • Lytisk
  • Lysogen

Den lytiske reproduktionscyklus finder sted, når virussen trænger ind i en celle og øjeblikkeligt overfører sit genetiske materiale til den. Det betyder, at den hurtigt og direkte angriber cellen.

I den lysogene cyklus trænger virussen dog selv ind i DNA i cellen hos værten. Når de gør det, er det meget svært at opdage dem, og de er i stand til at formere sig uden at blive bemærkede. Med andre ord camouflerer de sig indeni strukturen, som de har inficeret.

Trinene i viras reproduktionscyklus

Husk, at vira er strukturer, som kun består af nukleinsyre og nogle proteiner. På grund af det er de meget små. Videnskabsmænd klassificerer dem ikke som levende væsener, men heller ikke døde. De gør dog to ting, som er kendetegnet ved levende væsener: De interagerer og reproducerer.

Vira indeholder en genetisk molekyle, som næsten altid er omgivet af et protein og en sukkerkappe. Når de kommer frem til en værts celle, trænger de ind i kernen og kidnapper den: Det vil sige, de får den til at arbejde til deres egen fordel. Derefter begynder de at formere sig.

Virus

Fasen med optagelse og indtrængen

Den første fase af viras reproduktionscyklus er optagelse og indtrængen. Det er det øjeblik, hvor virussen får kontakt med organismen, den vil inficere. Generelt sker dette vilkårligt: Ligesom når nogen nyser, og der er en person tæt på dem.

Det, der sker bagefter, er, at virussen genkender receptorerne i cellen, den vil leve i, og når den gør det, sætter den sig selv fast på slimhinderne i cellen. Efter det begynder den anden fase af viras reproduktionscyklus, hvilket er indtrængen. Det er, når virussen indsprøjter sit genetiske materiale i cellen, den satte sig fast på.

Processen minder om, hvad der sker med en sprøjte, men i dette tilfælde indsprøjter virussen genetisk information. For at gøre det skal den ødelægge cellens slimhinde, og det gør den ved at frigive et enzym.

Fasen med formering og sammensætning

Når virussen er trængt ind i cellen hos sin vært og har kidnappet den, kan den næste fase af viras reproduktionscyklus begynde: Formering. Det er, når virussen reproducerer sit genetiske materiale. Virussen ønsker at skabe komponenterne, den skal bruge, til at skabe nye virale partikler.

Eftersom der er forskellige typer af vira, er der forskellige måder, de kan gennemføre denne proces på. Når processen med formering er ovre, begynder de at sætte dem sammen. Det er, når forskellige stykker bliver sat sammen i en struktur, som danner nye virioner eller viruspartikler.

Illustration af viras reproduktionscyklus

Fasen med løsrivelse

Den sidste fase er løsrivelsen af den nye virus eller virion udenfor cellen. Disse spreder sig, indtil de finder en ny vært, og derefter gentager de hele reproduktionscyklussen.

Nogle typer af vira fremtvinger løsrivelsen af virionerne. Det vil sige, de forlader ved at ødelægge cellemembranen på den celle, hvor de blev skabt. Hvis virussen har en lipidkappe, kan de tage en del af værtens cellemembran og dække sig selv med den.

Som du kan se, ødelægger virussen i denne sidste fase cellemembranen, og dette fører til, at nogle celler dør. Denne proces bliver gentaget igen og igen: Virussen udvikler sig igennem kroppen ved at dræbe celler.

Kroppen aktiverer immunsystemet for at bekæmpe dem og afholde dem fra at fortsætte med at gøre skade. Hvis immunsystemet ikke kan håndtere det, skal man bruge medicin for at hjælpe med at vinde kampen. Hvis medicinen også fejler, er det, at en alvorlig sygdom eller endda dødsfald finder sted.

Hvorfor er det vigtigt at forstå viras reproduktionscyklus?

Hvis man kan forstå viras livscyklus, får man mulighed for at finde på den bedste måde at beskytte sig selv mod dem. Det er vigtigt at undgå spredning af disse partikler, eftersom der ikke er særlig mange effektive typer antiviral medicin.

Virale sygdomme kan være milde såsom en forkølelse, men de kan også være meget alvorlige såsom AIDS eller COVID-19.

Jo mere man forstår om reproduktionsprocessen, jo bedre vil man være i stand til at bekæmpe dem. Vacciner og medicin kommer fra denne viden, hvilket er grunden til, at det er så vigtigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gomez-Lucia, E., Doménech, A., Benítez, L., Prieto, C., Simarro, I., & LePoder, S. (2019). Virus animales, su transmisión y enfermedades que producen, un MOOC para todos. VetDoc. Revista de Docencia Veterinaria, 3, 39-40.
  • Vílchez, Glenda, and Guillermina Alonso. “Alcances y limitaciones de los métodos de epidemiología molecular basados en el análisis de ácidos nucleicos.” Revista de la Sociedad Venezolana de microbiología 29.1 (2009): 6-12.
  • Mora, Nancy J., and Julieta Farina. “Propuesta de enseñanza del modelo de membrana celular basada en un modelo analógico y teatralización.” Revista d’innovació docent universitària: RIDU 11 (2019): 46-53.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.