Find ud af, hvordan influenza påvirker kroppen

Videnskabelige undersøgelser har givet eksperter mulighed for at opdage, hvordan influenza påvirker kroppen. De fleste mennesker har døjet med influenza før, og de ved, at det ikke er behageligt. I denne artikel kan du finde ud af, hvor influenzalignende symptomer opstår. 
Find ud af, hvordan influenza påvirker kroppen

Sidste ændring: 21 maj, 2020

Influenza er en viral sygdom, der også afhænger af årstiden. Mange har lidt af den før, så de ved, hvordan influenza påvirker kroppen. Visse kropslige mekanismer aktiveres mod infektionen og er skyld i symptomerne.

Klassiske tegn på influenza er feber, hovedpine, muskelsmerter og træthed. Når influenzaen udvikler sig normalt uden komplikationer, forsvinder disse symptomer af sig selv uden at forårsage vedvarende problemer.

Men nogle tilfælde af influenza er mere alvorlige. Når virussen angriber kroppe med svækket immunforsvar på grund af alder eller tilstedeværelsen af underliggende sygdomme, kan det endda medføre død.

Du skal også vide, at influenza ikke er det samme som en forkølelse. En forkølelse er meget mildere, og konsekvenserne er små og overfladiske. Det er anderledes end, hvordan influenza påvirker kroppen, fordi den sidstnævnte er meget mere aggressiv.

Influenzavirussen har også sociale påvirkninger. Fire ud af 10 personer med influenzasymptomer tager fri fra arbejde på grund af sygdommen, og stort set alle reducerer deres sportsaktiviteter og sociale aktiviteter.

Ifølge flere undersøgelser er det mest irriterende symptom følelsen af træthed. Næsten halvdelen af de personer, der døjer med influenza, angiver, at den sløve periode varer ved i et stykke tid. Mens træthed og udmattelse er det mest mærkbare og generende symptom, så vil du opdage, at det opstår på grund af feber og muskelsmerter. Årsagen til dette er betændelse i vævet.

Influenzaens mikroskopiske proces

De tegn og symptomer, der manifesteres eksternt, er udtryk for, hvordan influenza påvirker kroppen på et mikroskopisk plan. Forskellige cellulære mekanismer forklarer forekomsten af feber, hovedpine og muskelsmerte. 

Når influenzavirussen træder ind i kroppen, har den omkring otte timer til at reproducere, før menneskets immunforsvar opdager den. Virussen kommer ind gennem luftvejene, og den placerer sig selv på lungens epitelceller.

Når den trænger ind i menneskeceller, kontrollerer virussen celleorganeller, der producerer proteiner, og sætter disse organeller til at arbejde på dens vegne. Kort sagt udnytter den “værtens” ressourcer til at formere sig og overleve. Efterfølgende søger den nye virale kopier til at inficere andre celler.

Når immunforsvaret aktiveres for at bekæmpe influenzavirussen, udløser det flere reaktioner. Disse reaktioner etablerer de velkendte influenzasymptomer og forklarer, hvordan influenza påvirker kroppen.

Det første, der aktiveres, er de hvide blodlegemer. Disse celler udgør den første linje til den efterfølgende aktivering af inflammatoriske mediatorer: Cytokiner. Dette er små hormoner, der bærer på en besked i immunsystemet. Deres mission er at forårsage aktivering af organer og væv for at eliminere virussen fra kroppen så hurtigt som muligt.

Immunforsvar, der bekæmper en influenza

Immunforsvaret stopper sygdommen, men genererer også influenzasymptomerne.

Influenza giver feber

Selvfølgelig er vi nødt til at nævne feber, når vi taler om, hvordan influenza påvirker kroppen. Sygdommen forårsager feber, hvilket blot er et af dens kendetegn.

Feberen opstår, når den nederste del af mellemhjernen (hypothalamus) giver ordre til at øge kropstemperaturen. Hypothalamus udsender ordren, fordi den fornemmer tilstedeværelsen af stoffer, der hedder pyrogener. Blandt de pyrogeniske stoffer har vi komponenterne i bakterier, virusser og cytokiner.

Når kropstemperaturen stiger, bliver de hvide blodlegemer mere effektive. Faktisk er feber en forsvarsmekanisme. Ydermere har mikroorganismer svært ved at reproducere ved høje temperaturer.

Influenza giver hovedpine

Det står ikke helt klart, hvorfor influenza forårsager hovedpine, men det vides, at en hovedpine er logisk, hvis der er feber; dette er ikke kun kendetegnet ved influenza.

Cytokiner er også blevet forbundet med hovedpine. Interleukin-1 er et inflammatorisk cytokin ligesom interferon. Både cytokiner og en høj kropstemperatur fører til vasodilatation. Kroppens kar forstørres, og denne blodgennemstrøning kan forklare hovedpinen.

Mand måler sin temperatur

Muskelsmerter er en af måderne, hvorpå influenza påvirker kroppen

Muskelsmerter er også et af kendetegnene ved influenza. Videnskabelige undersøgelser har opdaget en genetisk forklaring på denne muskelsmerte, og virkningen af cytokiner forklarer det også.

Under infektionen øger kroppen udtrykket af visse gener, der fremmer ødelæggelsen af myocytter.

På samme tid får inflammatoriske cytokiner musklerne til at svulme op for at bekæmpe virussen. Muskelinflammation er smertefuldt, og det udmatter musklerne, da cellerne er fokuseret på at bekæmpe virussen. Det er derfor, at man oplever udmattelse, når man har influenza.

Konklusion om, hvordan influenza påvirker kroppen

Vi ved nok om mekanismerne, der forklarer, hvordan influenza påvirker kroppen, men der er meget mere, der skal undersøges. Når du døjer med denne infektion, vil du opleve feber, hovedpine og muskelsmerter. 

Symptomerne er et udtryk for, at immunforsvaret bekæmper virussen. Samtidig skal du gøre din del for at fremskynde processen, hvilket vil sige, at du skal hvile dig og søge læge, når det er nødvendigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Nicholson, K. G. “Clinical features of influenza.” Seminars in respiratory infections. Vol. 7. No. 1. 1992.
  • Stöhr, Klaus. “Influenza—WHO cares.” The Lancet infectious diseases 2.9 (2002): 517.
  • Bouvier, Nicole M., and Peter Palese. “The biology of influenza viruses.” Vaccine 26 (2008): D49-D53.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.