Virchows triade: Patologisk blodpropdannelse

Virchows triade er et medicinsk begreb, som samler tre faktorer, der påvirker dannelsen af blodpopper og tromboser. Den værste konsekvens er venøs tromboembolisme.
Virchows triade: Patologisk blodpropdannelse
Karina Valeria Atchian

Skrevet og kontrolleret af læge Karina Valeria Atchian.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Virchows triade er en serie af tre ændringer, som finder sted indeni venerne, der afgør dannelsen af venøs trombose. Det kaldes også venøs tromboembolisme.

En tysk patolog ved navn Rudolf Virchow beskrev først denne triade for mere end 150 år siden. Han beskrev for første gange de nødvendige omstændigheder for, at venøs trombose kan dannes og spredes.

Vi vil begynde ved at beskrive Virchows triade og derefter adskillige definitioner, som vil give os mulighed for at forstå venøs trombose og dets sundhedsmæssige risici.

Hvad beskriver Virchows triade?

Virchows triade inkluderer tre ændringer:

  • Abnormiteter i blodstrømmen.
  • Hyperkoagulerbarhed: En tilstand, som fremmer dannelsen af venøse blodpropper eller tromboser.
  • Endotelbeskadigelse: Dette er læsioner indeni blodkarene.

Der er situationer kendt som protrombotiske tilstande, der fremmer forekomsten af triaden. Når de er forenet, ophober de blodplader i form af fælder, som holder på neutrofiler. Blodplader vil sammen med neutrofiler også danne venøs trombose og føre til tromboembolisme.

Protrombotiske tilstande: Hvad er de?

Vi enten arver eller tilegner os protrombotiske tilstande, hvor Virchows triade har mange muligheder for at opstå. De kan være fra modificérbare og ikke-modificérbare risikofaktorer.

Genetiske mutationer kan for eksempel føre til protrombotiske tilstande, når de involverer koagulationsfaktorer. Denne arv er svær eller umulig at ændre, eftersom vi har en risiko fra det øjeblik, vi bliver undfanget.

På den anden side er der systemiske sygdomme, som stimulerer blodkoagulation, såsom kræft, forhøjet blodtryk i arterierne, nefropatier og kronisk venøs sygdom. Personer med karsprængninger og venøs insufficiens er særligt udsatte.

Vaner og livsstil er også vigtige indenfor tromboser. Overvægtige personer og rygere har høj risiko. Personer, der skal rejse immobilt i lange perioder med fly, kan ligeledes øge deres risiko for blodpropper i benene.

For kvinder er der brug for særlig opmærksomhed, når det kommer til anvendelse af prævention med østrogenEn læge bør altid evaluere risikoen for trombose, før de ordinerer denne type prævention. Og under graviditet sænker presset fra livmoderen på venen, som går mod de nedre lemmer, blodomløbet, hvilket også favoriserer Virchows triade.

Andre associerede situationer inkluderer:

Karsprængning på ben

Kvinder med karsprængninger har større sandsynlighed for hyperkoagulation i benene.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Dyb venetrombose: Sådan opdager og forhindrer man det

Hvad er venøs tromboembolisme?

Venøs tromboembolisme grupperer to enheder, som kan forårsage vaskulære handicap og dødsfald. De er den mest gængse årsag til dødsfald, der kan forebygges, hos personer, som er indlagt.

  • Dyb venetrombose.
  • Lungetromboembolisme.

Venøs trombose kan blive samme sted, eller også resjer den gennem blodstrømmen. Hvis løsrivelsen opstår, vil de blive til emboli, og hvis de når hjertet, vil de gå ind i lungekredsløbet.

Trombose i de nedre lemmer er de mest hyppige. Det viser sig med rødme i området, overfølsomhed ved berøring, lokal varme, kramper og også smerte.

Hvis en trombose dannes, og lungetromboembolisme udvikler sig, er symptomerne stakåndethed, synkope eller besvimelse, lavt blodtryk og cyanose (blålig hudfarve). Konsekvenserne er dødelige, hvis de ikke behandles hurtigt og effektivt.

Hvordan kan man diagnosticere problemer med Virchows triade?

For det første er den gængse måde at diagnosticere dyb venetrombose på gennem en Dopplerundersøgelse af det dybe venøse system. Lægen vil undersøge tilstedeværelsen af blokader i blodstrømmen eller evaluere tabet af venernes kompressibilitet.

I tilfælde, som er svære at diagnosticere, eller i usikre tilfælde kan vi udføre en CT-scanning eller en MR-scanning af den mistænkte kropsdel.

Med hensyn til lungetromboembolisme vil den primære metode til diagnose være CT-scanning af lungerne. Nogle gange er den foretrukne metode lungeskintigrafi, som er en diagnostisk undersøgelse.

Kvinde med brystsmerter

Stakåndethed er et af de første symptomer på lungetromboembolisme. Tidlig opdagelse redder liv.

Se også: Hvor ofte bør man få taget en blodprøve?

Hvorfor er Virchows triade vigtig?

Fordi vi ved meget mere om blodkoagulation og Virchows triade, er antallet af indlæggelser forbundet med tromboser og emboli faldet. I hvert fald kan vi forebygge endnu flere dødsfald fra disse årsager.

Det er også essentielt at opretholde sunde vaner og passe på sine lemmer for at kunne reducere risikoen for hyperkoagulation i blodomløbet. Tal med din læge, hvis du har nogen spørgsmål om de trin, du skal følge for at beskytte dig selv.

Det kan interessere dig ...
Blodpropper: Vær opmærksom på disse 8 tegn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Blodpropper: Vær opmærksom på disse 8 tegn

Når blodpropper bliver dannet i blodkarrene, er det risikabelt. En blodprop er en blodmasse, der ændrer sig fra at være en væske til en halvfast ti...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Kasper y col., Principios de medicina interna de Harrison, edición número 19, Editorial McGrawHill.
  • Bauer K., Overview of the causes of venous thrombosis, retrieved on 01 Jun 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate.https://www.uptodate.com/contents/overview-of-the-causes-of-venous-thrombosis?search=trombosis%20venosa%20superficial&source=search_result&selectedTitle=2~109&usage_type=default&display_rank=2
  • Motta Hernández, José Wdroo, and Alexander Carvajal Cardozo. Simulación virtual del sistema de coagulación clásico y celular mediante redes de Petri aplicando la triada de Virchow. BS thesis. 2016.
  • Barrera-López, Ana Madeleine. “Pulmonary thromboembolism associated to superior vena cava syndrome thrombotic origin.” Revista Colombiana de Cardiología 24.4 (2017): 406-406.

[object Object]