10 årsager til smerte i din højre side

Smerter i højre side af din krop kan forekomme af forskellige årsager. Det er vigtigt at gå til lægen for at udelukke noget alvorligt. I denne artikel snakker vi om de mulige årsager til denne særlige smerte.
10 årsager til smerte i din højre side
Nelton Abdon Ramos Rojas

Skrevet og kontrolleret af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Sidste ændring: 24 september, 2022

Smerter på din højre side kan forekomme af forskellige årsager. Disse kan være relateret til problemer med dine nyrer, blindtarmbetændelse eller bugspytkirtlen, men det kan også være et resultat af knogleproblemer med dine ribben eller hofter.

Den første ting at gøre er at se en læge til undersøgelse og udelukke eventuelle alvorlige problemer.

Smerter i højre side er en af de mest udbredte tilstande, og det kan også ledsages af andre symptomer som:

 • Svimmelhed
 • Kvalme
 • Opkastning
 • Forstoppelse
 • Diarré
 • Mistet appetit
 • Luft i maven
 • Feber

Mulige årsager til smerter i højre side

1 knogleskader

Mulige årsager til smerter i højre side

Dette er en af hovedårsagerne til sidesmerter omkring ribbenene. Skader i dette område er meget smertefuldt, og det kan især smertefuldt at trække vejret, da ribbenene udvider sig. Det kan også tage lidt tid om blive helbredt.

2 lungebetændelse

Lungebetændelse kan være en mulig årsag, selv om det er meget mindre almindeligt. Smerten er en skarp, stikkende smerte og bliver værre, når du trækker vejret dybt eller hoster. Denne tilstand ledsages også af symptomer som: hoste, gul slim, feber, rysteture og åndedrætsbesvær.

3 Galdesten

Galdesten

Smerter på højre side kan skyldes problemer med din galdeblære, såsom galdesten. En patient med galdesten vil have en let gul farve i huden, feber, smerter øverst til højre eller i midten af maven.

4 Luft i maven

Ofte er den mest almindelige årsag fordøjelsesbesvær eller på grund af forstoppelse.

5 Blindtarmsbetændelse

Blindtarmsbetændelse

Dette er betændelse i blindtarmen og er den mest almindelige årsag til smerte i den nederste del af højre side af maven. Det kan ske for folk i alle aldre, men det er mere almindeligt i alderen 10 og 30 år.

Symptomerne kan begynde med en smerte i maven eller i overlivet, som derefter bevæger sig til nederst højre side. Berøring af dette område vil medføre skarp smerte.

Det er muligt, at du oplever kvalme, opkastning, appetitløshed eller diarré, hvorved du straks skal tage på sygehuset.

6 Betændelse i bugspytkirtlen

Bugspytkirtlen findes under leveren og bag maven. Medicinske tilstande som for eksempel kræft i bugspytkirtlen kan forårsage smerte i den øverste del af højre side.

Læs også: Serotoninkuren: Hvad den er og kan

7 Brok i maven

Brok i maven

Operationer på brok i maven er meget almindeligt og gennemføres for at undgå indeklemt brok. På grund af dets position kan brokken forårsage mavesmerter i højre side, og området vil være smertefuldt at røre ved. Det kan også forårsage kvalme eller hyppig opkastning.

8 Nyreproblemer

Blæreinfektioner eller infektioner i andre dele af urinvejen kan strække sig til nyrerne og forårsage betændelse og smerte. Denne smerte forekommer under højre side af maven, som senere kan sprede sig til ryggen.

9 Tyktarmsproblemer

 Tyktarmsproblemer

Den øverste del af tyktarmen er fundet på højre side af maven, og det er den sidste del af fordøjelseskanalen. Det er sandsynligt, at det kan forårsage smerte som følge af tarmbetændelse, såsom colitis, irritabel tarmsyndrom eller Crohns sygdom.

Læs også: Seks interessante fordele ved prikbladet perikon

10 Cyster i æggestokkene

Cyster er små strukturer, som kan findes på overfladen eller inde i en æggestok. Hvis de er store eller brydes, kan de forårsage smerte.

Husk på ikke at ignorere ubehaget. Når du står over for et symptom, skal du henvende dig til din læge for passende behandling.

Det er helt dit ansvar at tage vare på dig selv og opretholde et godt helbred!

Diagnose

For at udføre en korrekt diagnose kontrollerer læger 3 ting for at finde ud af smertekilden:

 • Hvor længe har du oplevet smerten?
 • Hvilke andre symptomer lider du af?
 • Hvad henfører patienten smerten til?
 • Hvis smerten er i ribbensområdet, kan det være nødvendigt at se efter, om du har hoste, feber, har lidt skade på dette område, har åndedrætsbesvær, eller hvis du har skader på huden.
 • Patienten kan anvende en mild varme på området, og hvis smerten ikke er for intens, så vil det i de fleste tilfælde være nok til at berolige det.
 • Smerter i området under maven på højre side kan relateres til allergi eller tarmbetændelse.
 • Den mest hensigtsmæssige behandling af disse problemer afhænger helt af hovedårsagen.
 • Hvis problemet er på grund af muskelkramper, er det bedste handlingsforløb hvile og fysioterapi.
 • Hvis problemet er en nyreinfektion, kan det være bedst at tage antibiotika, og i tilfælde af blindtarmbetændelse vil det være nødvendigt med kirurgi.

Det vigtigste er, at hvis du har spørgsmål eller symptomer, skal du konsultere din læge for en diagnose og ro i dit sind.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Cartwright, S. L., & Knudson, M. P. (2008, April 1). Evaluation of acute abdominal pain in adults. American Family Physician.
 • Villegas, Marina Manotas, M., Agudelo, Bertha Ines, M., & Vasquez, Catalina, M. (2000). Neumonía adquirida. Asociacion Espanola de Pediatria, 16–27. https://doi.org/2145-4590
 • Renal, F. (2010). Fisiologia Renal. In Fundamentos da Circulação Extracorpórea(pp. 99–113). https://doi.org/10.1016/j.quaint.2012.05.025.
 • Cuervo, J. L. (2014). Apendicitis Aguda. Rev. Hosp. Niños252, 15–31. https://doi.org/www.center.salud.gob.mx/interior/gpc.html.
 • Bruno, M. J. (2005, January). Chronic pancreatitis. Gastrointestinal Endoscopy Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.giec.2004.07.008.
 • García Marín, A., Sánchez Rodríguez, T., Camarero Mulas, C., & Turégano Fuentes, F. (2011). Dolor abdominal. Abdomen agudo. Medicine10(90), 6069–6077. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(11)70224-4.
 • Dewar MJ, Chin JL. Chronic renal pain: An approach to investigation and management. Can Urol Assoc J. 2018;12(6 Suppl 3):S167–S170. doi:10.5489/cuaj.5327.
 • Wilcox CM, Yadav D, Ye T, et al. Chronic pancreatitis pain pattern and severity are independent of abdominal imaging findings. Clin Gastroenterol Hepatol. 2015;13(3):552–e29. doi:10.1016/j.cgh.2014.10.015.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.