Hvordan kan jeg vide om jeg har galdesten?

Galdesten kan forekomme på grund af dårlige spisevaner, højt kolesteroltal eller andre forhold, og de har tendens til at være symptomfri.
Hvordan kan jeg vide om jeg har galdesten?

Sidste ændring: 11 oktober, 2018

Galdesten forekommer undertiden uden synlige symptomer og vi fortsætter blot vores dagligliv uden at vide at der er noget galt. Dårlig ernæring kan være årsag til denne tilstand, så lad os lære på forhånd at genkende dette problem og undgå det.

Symptomer på galdesten

galdesten

Har du nogensinde spurgt dig selv, hvad galdesten er? De er hårde, små krystaller, der blokerer din galdeblære, så den ikke kan udføre sine mest basale funktioner. De kommer i din krop på grund af forandringer såsom infektioner, små problemer i galdeblærens kapacitet til at komme af med galde, eller på grund af højt kolesteroltal eller dårlige spisevaner.

Mange mennesker skal i sidste ende opereres for at fjerne disse sten, og da dette problem er helt almindeligt, bør vi forsøge at forhindre det, hvis det er muligt. Det er derfor vi vil vise dig nogle få af de vigtigste symptomer på galdesten. Dog bør vi klarlægge at læger siger at 40% af tilfældene forekommer uden nogen symptomer overhovedet. Men hvis du falder ind under de andre 60%, så lad os tage et kig på disse symptomer.

1. Type af smerte

Smerten forekommer pludseligt og varer i blot et par sekunder. Den er placeret i den øverste højre del af maven eller mellem skulderbladene. Det er et af de første symptomer og er et tegn på, at stenen bevæger sig rundt og begynder at blokere dine cystiske kanaler eller galdegangene.

2. Oppustet mave

Det er naturligvis helt almindeligt for maver at blive oppustet uden at det har noget at gøre med galdeblær at gøre. Hvis du lider af oppustethed, så tænk over følgende spørgsmål: Oplever du oppustethed hver dag? Er det næsten altid lige efter du har spist? Det bedste du kan gøre er at registrere dine symptomer. Hvis du er konstant oppustet og også oplever nogle af symptomerne forklaret i denne artikel, så bør du overveje muligheden for at du har galdesten.

3. Fordøjelsesproblemer

Galdesten fører til mindre eller uanselige fordøjelsesproblemer som fordøjelsesbesvær, gasser, bøvsen, betændte tarme, mavekramper og følelse af at være syg efter spisning og fremfor alt lav tolerance overfor fed mad. De fylder dig op og forstyrrer din mave… hvilket er meget karakteristisk for galdesten.

4. Fysiske symptomer

Disse symptomer forekommer ikke hos alle patienter, men hvis de gør, bør du være opmærksom: Din hud kan blive lidt gul på grund af galde, og du kan også se det hvide i dine øjne bliver gult.

5. Ændringer i afføring og urin

Du skal huske på, at galdeblæren er ansvarlig for at producere galde, forarbejde fedtstoffer og fordøje maden. Hvis du har et problem i din galdeblære, for eksempel, hvis du har sten, som blokerer din galdeblære, vil dette påvirke hele dit fordøjelsessystem. Med hensyn til afføring er det meget almindeligt for folk, der lider af denne tilstand at bemærke lysere og mere gelatineaftig afføring. Din urin kan på den anden side forekomme mørkere end normalt. Du bør forsøge at holde alle disse faktorer i tankerne.

Tips til at beskytte din galdeblære

OlivenolieCitron

Hvis du allerede har galdesten, vil du ved pludselig at indtage en sund kost ikke slippe af med dem. Du bør altid lade din læge afgøre om du behøver et kirurgisk indgreb for at fjerne disse sten. Men hvis du ikke lider af nogen symptomer endnu, bør du forsøge at forhindre denne betingelse i at påvirke dig ved at følge disse tips. De virker i omkring 60% af tilfældene.

  • Inden du går i seng, og lige når du vågner om morgenen, kan du tage en spiseskefuld olivenolie og tre dråber citronsaft. Denne opløsning er perfekt til at beskytte og rense din galdeblære.
  • Naturlig rødbede og æblejuice. Denne supersunde juice er fantastisk til at drikke ved middagstid. Du skal bruge et grønt æble og en mellemstor rødbede, skære dem i stykker og blend dem sammen med en kop vand. Drik dette tre gange om ugen, og det vil helt sikkert være en hjælp for dig og din galdeblære.
  • Ølgær Du kan inddrage dette stof for eksempel i dine smoothies eller juice. Det har store fordele, fordi det er en god kilde til inositol, som er perfekt til at beskytte din galdeblære og lever.

Hvis du begynder at popleve symptomer, så husk at du skal gå til din læge. De vil være i stand til at tage et par prøver og afgøre om du lider af galdesten.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.