10 advarselstegn på brystkræft

Tidlig diagnose er afgørende for at reducere virkningen af sygdommen; det er meget vigtigt at være opmærksom på de første symptomer, der ofte går ubemærket hen.
10 advarselstegn på brystkræft

Sidste ændring: 30 november, 2018

De fleste mennesker ignorerer de tegn kroppen giver for at advare dem om, at noget er galt. Selv om det er rigtigt, at man ikke altid behøver at være foruroliget over fremkomsten af hvert symptom, bør de ikke helt ignoreres, da de kunne være en indikation af et alvorligt sundhedsproblem. Her får du 10 advarselstegn på brystkræft!

Advarselstegn på brystkræft

I tilfælde af brystkræft, insisterer eksperterne på at tidlig diagnose er den mest effektive måde at reducere virkningen af sygdommen på og give bedre chancer for overlevelse.

De første symptomer bliver imidlertid ofte ignoreret og kun detekteres, når sygdommen har i de fleste tilfælde har udviklet sig til fremskredne stadier. Det at blive fortrolig med de første tegn og symptomer brystkræft er en forebyggende foranstaltning for at opdage sygdommen tidligt. Læs videre for at lære om de 10 advarselstegn for brystkræft. 

Uforklarligt vægttab

For mange kvinder, kan pludseligt vægttab virke som et mirakel, og de fleste er i konstant søgen efter en måde at tabe sig på eller i det mindste opretholde en sund taljestørrelse.

Men i stedet for glæde, kunne dette symptom være årsag til bekymring, for det pludselige tab af 5 kilo eller mere være et af de første tegn på brystkræft.

Træthed

Kvinde der er traet

Følelsen af træthed  om aftenen eller når du gennemlever en spændt situation er almindelig. Risikoen kommer, når trætheden bliver kronisk og ikke går væk efter at have afsat den rette mængde tid til at hvile.

Unormal blødning

Enhver slags uventet blødning kan være blandt advarselstegnene for brystkræft  eller andre sygdomme. Generelt får mennesker med denne sygdom en lille blødning fra brystvorten.

Klumper

Kvinde der undersoeger sit bryst

Størstedelen af klumper eller knuder er ofte godartede, men ligeså alarmerende. Huden på brystet kan også undergå forandringer, som også kan være tegn på brystkræft. De symptomer, du skal være opmærksom på er:

  • Rødme
  • Sår
  • Farveændringer
  • Cellulitis eller “appelsinhud

Sænkning af brystvorten

Når du undersøger brystet er det virkelig vigtigt nøje at undersøge brystvorterne for at kontrollere, om de er normale og har ikke ændret udseende.

Tilbagetrækningen eller fald af brystvorten er et næsten sikkert tegn på brystkræft.

Brystsmerter

I de første stadier er det ikke almindeligt at mærke smerte eller spænding i brysterne.

Men når sygdommen bliver fremskreden er det meget almindeligt at mærke følsomhed og smerte i brysterne uden at røre ved dem.

Selvfølgelig må denne smerte må ikke forveksles med den smerte og følsomhed, der kan vises med PMS eller mastitis.

Ændringer i brystets størrelse

Kvinde der undersoeger sit ene bryst

At bemærke ændringer i brystets størrelse er også virkelig vigtigt for en tidlig påvisning af brystkræft.

Hvis det ene bryst ser betændt ud eller er mindre i størrelse, kan det være et tegn, der kræver øjeblikkelig lægehjælp.

Sekret fra brystvorten

Sommetider er sekret fra brystvorten ikke noget problem og forsvinder af sig selv efter nogle få dage.

Men i mange tilfælde er brystvortesekreter blevet rapporteret som et af symptomerne. Kvinder, der har været diagnosticeret med brystkræft har rapporteret et ildelugtende sekret fra en eller begge brystvorter.

Uregelmæssigheder

Ændringer i form eller konsistens af brystet er en anden måde at opdage kræft på tidligt. Uregelmæssigheder i formen, såvel som rødme eller små huller i huden er tydelige tegn på denne sygdom.

Hvad er nogle af de risikofaktorer?

Brystkræft rammer oftest kvinder, men det er muligt for den at udvikle sig hos mænd. De væsentligste risikofaktorer omfatter:

  • At være en kvinde, alder: 55 eller ældre.
  • En familiehistorie med brystkræft.
  • Din første menstruation inden 12 år.
  • Sen eller tidlig overgangsalder.
  • Fedme
  • Har aldrig fået børn.
Det kan interessere dig ...
Hvordan kan du opdage æggestokkræft tidligt?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvordan kan du opdage æggestokkræft tidligt?

For at kunne opdage æggestokkræft tidligt er det meget vigtigt, at du får årlige undersøgelser eller oftere, hvis du har familiehistorie med æggest...


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.