De første 5 symptomer på tungekræft

Symptomerne på tungekræft kan tilskrives andre mindre alvorlige problemer, men det er vigtigt at se en læge, hvis du oplever flere af dem for at udelukke større problemer.
De første 5 symptomer på tungekræft

Sidste ændring: 12 oktober, 2018

Tungekræft, der teknisk er kendt som oral eller orofaryngeal cancer, er en af ​​de mest almindelige kræftformer. Derfor er det afgørende at kende symptomerne på tungekræft for at behandle det så tidligt som muligt.

I de fleste tilfælde har folk med tungekræft været livslange rygere eller drukket alkohol.

Statistikken viser, at det forekommer hos mænd mere end kvinder, og i det seneste er antallet af personer med oral eller orofarynkalkræft steget.

Som med enhver sygdom er der visse symptomer, der synes at være tegn på, hvad der foregår. Hvis du har mistanke om tungekræft, er disse nogle af de første 5 symptomer på sygdommen.

Bemærk dog, at disse symptomer er de mest generelle og er ikke 100% vejledende, at du har kræft.

Hvis du har nogen sundhedsmæssige problemer, skal du huske at du skal se din læge for at få checket ud og blive korrekt diagnosticeret.

Risikofaktorer

Lægen

Ligesom hvordan mennesker med en familiehistorie af diabetes er mere tilbøjelige til at have diabetes i noget tid af deres liv, er der også faktorer, hvad enten livsstil eller diætrelaterede, der kan gøre dig mere tilbøjelige til at få tungekræft.

Nogle af dem er:

Rygning og forbrug af alkohol

Denne kombination gør dig mere tilbøjelig til at få tungekræft såvel som andre sygdomme som lungekræft, cirrose og mavekræft.

Aktive rygere er mere tilbøjelige til at dyrke kræftceller i det mundtlige område. Dette gælder også for folk, der regelmæssigt drikker alkohol.

Kost

At spise en diæt, der er lav på frugt og grønt, svækker dit immunforsvar og gør dig mere sårbar overfor hyppige helbredsproblemer.

Human papillomavirus (HPV)

Folk med HPV er mere tilbøjelige til at få tungekræft, fordi viruset er direkte forbundet med dets udseende og vækst.

Symptomer på tungekræft

1. Sår på tungen

Smertefulde sår eller sår, der ikke reagerer godt på medicin, er et af de første symptomer på oral eller tungekræft.

Sår er normalt smertefulde og meget ubehagelige. Men forskellen her er, at disse er meget mere følsomme og forekommer meget oftere.

Det er vigtigt ikke at forveksle dem med normale sår eller oral herpes, så vær opmærksom på smertens niveau og varighed.

2. Smerter

Smerter i halsen

Smerten forårsaget af tungekræft er ikke begrænset til kun tungen. Det kan også strække sig gennem mund og hals.

 • Du kan føle det under dagligdags aktiviteter som når du drikker væske eller tygger mad.
 • Afhængig af smerten, mens du synker eller tygger, kan dette være en indikation af kræft, selv om det også kan henføres til halsinfektioner, tonsilitis eller en allergi.

Vær nøje opmærksom på intensiteten og varigheden af ​​smerten.

Hvis det varer længere end en uge, og du ser andre symptomer som pletter på tungen, er det bedst at blive undersøgt af en læge og korrekt diagnosticeret.

3. Pletter på tungen

Pletter er en anden stor indikation på, at du måske har tungekræft.

De er normalt hvide (leukoplakia) eller røde (erythoplaki) og varer længere end to uger. Hvis dette gør sig gældende for dig, skal du se en læge for at finde ud af, hvad der sker.

Hvis din læge beslutter, at det er nødvendigt, vil han/hun bestille en biopsi til at analysere pletterne.

4. Ubehagelig lugt

Dårlig lugt

At have en dårlig lugt i munden efter ovenstående symptomer er meget almindelige. Det kan løses ved at børste dine tænder og tunge, men det vil komme tilbage og kan komme sammen med en blodig smag.

5. Blødende tunge

Mange mennesker med blødning i tungenområdet, forvirrer det med blødende tandkød eller mavesår. Det er derfor vigtigt at finde ud af, hvor blødningen kommer fra.

 • Rens din tunge efter at have spist med en vat rundel for at finde ud af, hvor det kommer fra.
 • Se en læge, hvis du konstant smager blod i munden.

 

Det kan interessere dig ...
Fire lækre broccoliopskrifter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fire lækre broccoliopskrifter

Ved du hvorfor broccoli er så godt for dig? Det indeholder vitamin A, C og E, aminosyrer, zink og kalium. Her er fire lækre broccoliopskrifter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Statistikken

 • diabetes

 • mavekræft

 • Human papillomavirus

 • herpes

 • tonsilitis

 • dårlig lugt

 • tandkød


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.