10 tegn på hormonel ubalance, som man ikke må ignorere

Hormonel aktivitet spiller en vigtig rolle for vores helbred. Dette skyldes, at det regulerer vigtige processer, såsom vækst, stofskifte, seksuel funktion og mange flere.
10 tegn på hormonel ubalance, som man ikke må ignorere

Last update: 25 august, 2022

Hormoner kontrollerer mange af de fysiske og psykologiske forandringer, som vores krop går igennem i løbet af de forskellige faser i vores liv. Derfor er det vigtigt at vi undgår hormonel ubalance. Det glemmer vi dog ofte dette.

På grund af det kan enhver form for hormonel ubalance fører til udviklingen af bestemte sygdomme og problemer, som kan påvirke vores helbred.

Uheldigvis søger mange personer ikke behandling, eftersom de tror, at deres symptomer er på grund af almindelige problemer med helbredet.

Det er derfor, det er vigtigt at kende til advarselstegnene, som opstår, når man har hormonel ubalance.

I denne artikel vil vi se på de ti mest almindelige symptomer på hormonel ubalance, så vi alle kan genkende dem.

10 symptomer på hormonel ubalance

1. Vægtøgning

vaegt

En vedvarende vægtøgning uden nogen åbenlys grund er ikke altid på grund af en kost med fødevarer fulde af fedt og sukker.

Der er nogle tilfælde, hvor personer måske følger en sund kost, men ikke er i stand til at tabe sig. Det kan være fordi, de lider af hormonel ubalance.

Desuden kan en øgning af mængden af kortisol være forbundet med tendensen til at optage fedt i bestemte dele af kroppen. Det er kendt som “stresshormonet.”

2. Søvnproblemer

Søvnproblemer kan skyldes mange ting og vaner. Det skader dog ikke at overveje, om man kan døje med en hormonel ubalance.

Hvis dette er tilfældet, bliver man nødt til at tage strikse forbehold, som vil lade en øge mængden af melatonin og seratonin i kroppen.

Mange specialister anbefaler, at man udøver yoga og spiser fødevarer, som er rige på tryptophan for at få en bedre søvnkvalitet.

3. Kronisk stress

hormonel ubalance skaber stress

Humørsvingninger og mere end noget andet stress slider på vores funktion af binyren. Det forårsager en mindsket mængde af progesteron og andre vigtige hormoner.

En kost rig på fødevarer, som indeholder tryptophan er vigtige for at overkomme dette problem. At udøve forskellige afslappende teknikker er også en løsning.

4. Overdreven sveden

Kvinder, som går igennem overgangsalderen, oplever generende symptomer og natlige svedeture. Det skyldes en mindsket produktionen af østrogen.

Uheldigvis kan begge problemer også opstå ved yngre kvinder, på grund af en hormonel ubalance og mangel på næringsstoffer.

Det er vigtigt at indtage fødevarer, som indeholder fytoøstrogener og isoflavoner for at modvirke disse negative effekter.

5. En manglende sexlyst

manglende_sexlyst

Androgen er et hormon, som findes ved mænd og kvinder. Det kontrollerer vores lyst til sex.

En mindskning af dette hormon forårsager en mindsket lyst til sex samt vaginal tørhed.

6. Udmattethed

Det er normalt at føle sig træt efter at have sovet dårligt en nat og på grund af mangel på næringsstoffer.

Men man bør begynde at blive bekymret, hvis man vedvarende oplever en udmattethed uden nogen åbenlys grund. Dette indikerer en øget mængde af kortisol. Og en mindre hormonel aktivitet, som spiller en rolle i forhold til ens energiniveau.

7. Konstant trang til mad

madtrang

En trang til søde ting og at overspise er tydelige indikatorer på en hormonel ubalance.

Desuden kan disse symptomer indikere problemer med skjoldbruskkirtlen og problemer med udskillelsen af hormoner, som regulerer ens metaboliske funktion.

I nogle tilfælde er det nyttigt at mindske indtagelsen af mejeriprodukter og sukker. Samt at mindske indtagelsen af produkter fyldt med stoffer, som er kendt for at forårsage problemer med skjoldbruskkirtlen.

8. Depression

Symptomerne på depression bør blive analyseret grundigt. Det skyldes, at dets årsag kan have noget med pludselige hormonelle forandringer at gøre.

Når man finder ud af, at man har en klinisk depression, er der anbefalet, at man øger sin indtagelse af næringsstoffer for at gendanne en hormonel aktivitet. Det vil forbedre ens humør.

8. Problemer med fordøjelsen

fordoejelse

Tre hormoner tager del i den gastrointestinale aktivitet i tarmkanalen: gastrin, secretin og cholecystokinin.

Disse udfører de følgende funktioner: optimerer fordøjelsen, kontrollerer betændelse i fordøjelsessystemet og sikrer, at næringsstoffer bliver optaget ordentligt.

Det er derfor, at en hormonel ubalance kan forårsage mavesmerter, betændelse i fordøjelsessystemet og andre typiske problemer med fordøjelsen.

10. Hårtab

Uregelmæssigheder i mængden af testosteron, dihydrotestosteron og thyroideahormon kan forårsage overdrevet tab af håret.

Hvis man ikke ser nogen positive tegn på, at håret kommer igen efter at have prøvet bestemte behandlinger, bør man gå til en læge for at få undersøgt aktiviteten af de nævnte hormoner.

Som du lige har læst, sender vores krop os altid vigtige tegn, når der er noget, der ikke er i orden.

Vi har måske vænnet os til at døje med mange af de symptomer, der er nævnt ovenfor. Men det er alligevel altid bedst at blive tjekket for at kunne få slået fast, at de symptomer, man oplever, ikke er på grund af et mere seriøst problem.

It might interest you...
Lær at lytte til din krop
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Lær at lytte til din krop

Du kan ikke ignorere, hvad din krop fortæller dig. Undertryk ikke dine følelser: Lær at lytte til dit hjerte og lade det skinne.  • Stress and hormones. Salam Ranabir and K. Reetu. Department of Medicine, Regional Institute of Medical Sciences, Imphal, India. 2011. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3079864/
  • Cortisol,. You and yor Hormones. Society for Endocrinology.http://www.yourhormones.info/hormones/cortisol/
  • Central effects of stress hormones in health and disease: understanding the protective and damaging effects of stress and stress mediators. Laboratory of Neuroendocrinology, The Rockefeller University. New York. (2009). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2474765/
  • Hyperandrogenemia in patients presenting with acne. Scott M Slayden, M.D., Carlos Moran, M.D. (M.Sc.), W.Mitchell Sams Jr., M.D., Larry R Boots, Ph.D., Ricardo Azziz, M.D. (M.P.H, M.B.A.). https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(01)01701-0/abstract
  • Mayo Clinic Staff. (2014). Depression (major depressive disorder).
    mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/basics/definition/con-20032977
  • What is depression? (2011).
    nimh.nih.gov/health/publications/depression/index.shtml

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.