Advarsel! 10 ting du bør vide om Zika virus

Gravide kvinder udgør den største risikogruppe for Zika-virus, fordi det kan forårsage fosterskader og hjernesvind, hvilket er grunden til at kontrol af denne virus er utrolig vigtigt for læger verden over.
Advarsel! 10 ting du bør vide om Zika virus

Sidste ændring: 12 februar, 2019

 The World Health Organization (WHO) har udsendt en vigtig advarsel. Zika-virus som overføres via myggen Aedes aegypti har nået mindst 15 lande på det amerikanske kontinent. Ifølge data der er bekræftet indtil nu.

Hvad der bekymrer mest er at der i dag, ifølge de fleste nationale sundhedsinstitutioner, ikke er udviklet nogen specifik behandling til at imødegå virkningerne af denne virus. Men gennem passende forebyggende foranstaltninger, og ved at have alle de tilgængelige oplysninger ved hånden, kan flere mennesker forhåbentligt beskytte sig ordentligt.

Ifølge de fleste læger forårsager Zika-virus udslæt og feber. Kun folk, der har et svækket immunsystem er i fare for at dø af denne virus.

Problemet har i øjeblikket er en langt mere forstyrrende virkning.Virussen selv kan påvirke babyer i livmoderen og forårsage alvorlige fosterskader.

I dagens artikel vil vi give dig al den information du behøver.

Hvad er Zika-virus?

Zika-virus er meget lig sygdommen dengue og gul feber. Det stammer fra en region i Uganda kendt som Zika, deraf navnet denne hidtil ukendt virus, som også påvirker aber, fik, da den blev opdaget.

Opdagelsen blev gjort i 1947, men det var ikke før 2007, da virussen “tog springet” til mennesker og påvirkede omkring 8.000 mennesker på en ø i Mikronesien, i Stillehavet.

På det tidspunkt var de mest almindelige symptomer på virussen et alvorligt udslæt, ledsmerter og træthed.

Men selvom udbruddet i 2007 skete på grund af en overførsel fra Afrika til Mikronesien, forekom der ændringer i virussen mellem det tidspunkt og 2015, da man så mere alvorlige virkninger på det amerikanske kontinent. Herunder udvikling af små hjerner hos nyfødte.

Zika virus kort

Dagens Zikavirus er anderledes

 • Pasteur Instituttet i Guyana udfører undersøgelser af Zika-virus, hvor de analyserer dette patogen, der har nu spredt sig gennem det meste af Amerika.
 • Selvom det kan påvirke millioner af mennesker hvert år, forårsager Zika-virus kun dødsfald i sjældne tilfælde: når mennesker har vejrtrækningslidelser, infektioner og alvorlige hjertelidelser, eller træthed.
 • Hvad er årsagen den nuværende alarm er, hvad vi nævnte i starten af denne artikel – den aktuelle tilstand af Zika-virus påvirker fostre, der forårsager små hjerner.
 • Ifølge European Center for Disease Prevention. Så blev der mellem 2010 and 2014 opdaget mellem 150 og 200 tilfælde af små hjerner i Brasilien. Denne statistik bliver meget alarmerende, når man tænker på at der i i 2015 var 3.895 tilfælde.
 • Den nuværende stamme af Zika-virus kommer fra en asiatisk genotype og er ikke længere knyttet til den først kendte stamme, der opstod fra Zika i Uganda.

Historien om den virus, der påvirker Amerika i dag er blevet klart kortlagt. Dette fører til et håb om en behandling, og en vaccine snart.

Hvordan overføres Zika-virus?

Kvinde med feber

Du bliver lettest udsat for Zika-virus hvis du er blevet bidt af Aedes aegypti-myggen.

Det er dog ikke nok blot at anvende myggemidler eller undgå vand omkring dit hus. Husk på, at den nuværende form for virus også kan overføres på følgende måder:

 • Seksuel overførsel (virus forbliver i sædceller i lang tid)
 • Perinatal infektion fra mor til foster gennem blodet, selvom det skal nævnes at den ikke kan overføres gennem modermælk

Symptomer på Zika-virus

Efter at være blevet bidt af en inficeret myg kan det tage mellem to og syv dage inden man oplever de første symptomer. Men husk, at kun én ud af hver fire mennesker vil blive ramt.

De vigtigste symptomer er:

En nem måde at skelne Zika-virus fra allergier eller andre typer hudreaktioner er tilstedeværelsen af svære muskelsmerter og træthed.

Neurologiske eller autoimmune komplikationer er sjældne, men er blevet registreret i de seneste måneder i Brasilien.

Zika-virus og gravide kvinder

Gravid kvinde

Som du muligvis kan se, går den nuværende alarm ud på at Zika-virussen giver et stigende foruroligende antal børn født med små hjerner.

Denne højere risikokategori for at få virussen inkluderer nu kvinder, der er gravide eller som prøver at, og som bor i lande eller regioner med rapporterede tilfælde.

I dag omfatter disse lande følgende:

Mexico, Guatemala, El Salvador, Honduras, Haiti, Puerto Rico, Saint Martin Island, Guadeloupe. Martinique, Barbados, Panama, Ecuador, Colombia, Venezuela, Guyana, Suriname, Fransk Guyana, Brasilien, Bolivia, og Paraguay.

Den epidemiologiske bulletin i Brasilien har indspillet de fleste tilfælde til dato, og de investerer forholdet af virus i 46 dødsfald blandt babyer i år.

Desuden rapporteredes det første dødsfald af en nyfødt i USA tidligt i januar så nu fortsætter problemet med at vokse.

Jeg er gravid, hvad jeg kan gøre?

Anbefalingerne hidtil udenfor Amerika har været klare og indlysende. Hvis du er gravid, skal du ikke rejse til nogen af de ovennævnte lande.

Men… Hvad med alle de gravide kvinder, der bor i disse lande?

Læger har bedt om, at disse kvinder tage følgende forholdsregler:

 • Bær lange ærmer og bukser, for at undgå at blive bidt af en myg.
 • Brug myggebalsam.
 • Undgå at have områder omkring hjemmet, der opsamler stillestående vand. Herunder potteplanter, og kontroller de områder, hvor der findes fugt og insekter kan koncentrere sig. Sov med et myggenet.
 • WHO anbefaler at alle gravide kvinder eller dem, der forsøger at blive gravid besøger deres læge for regelmæssige eftersyn og holde sig orienteret på alle tidspunkter.

Årsager til hvorfor Zika-virus forårsager fødselsdefekter

Baby

Som vi nævnte ovenfor har Brasilien oplevet hovedparten af de alvorlige bivirkninger af Zika-virussen, herunder børn med små hjerner. Det er der mange undersøgelser nu er ved at blive gennemført for at fastslå årsagerne og mulige behandlinger for sygdommen.

 • Risikoen for børn med små hjerner og andre fødselsdefekter er blevet forbundet med en infektion forårsaget af Zika-virus i den første trediedel af graviditeten.
 • Børn med små hjerner er en meget sjælden tilstand, der enten er genetisk betinget eller forårsaget af eksponering for miljøgifte (enten giftige eller smittefarlige).
 • Børn født med denne defekt har en meget mindre hovedomkreds end normalt, hvilket hindrer deres udvikling. De kan lide af anfald, problemer med amning, og risikerer endda at dø inden for deres første par levedage.
 • I dag er der ingen specifik behandling for små hjerner.

Jeg er gravid: Hvordan kan jeg finde ud af, om min baby har lille hjerne?

Små hjerner kan diagnosticeres i maven gennem en ultralydsundersøgelse. Men for at gøre dette nøjagtigt, skal du vente, indtil sidste trediedel af graviditeten, og selv disse resultater er ikke altid pålidelige.

Diagnosen stilles sædvanligvis efter de er nedkommet. Der er forskellige grader af små hjerner og nogle børn, med tilstrækkelig støtte, kan fortsætte med at leve et mere eller mindre normalt liv.

Ikke desto mindre er små hjerner næsten altid forbundet med en vis form for indlæringsvanskeligheder.

Konklusioner

Laege

Zika-virus og den tilhørende advarsel gælder i øjeblikket i 18 lande og områder i Latinamerika og kan snart udvides til 20.

De seneste nyheder er, at Zika-virus rykker tættere på Jamaica og Caribien generelt. Medicinske institutioner anbefaler, at kvinder forsinker deres graviditet så meget som muligt i løbet af det nuværende udbrud og beskytter sig mod myg.

Det er vigtigt at du går til en læge, hvis du har mistanke om at du oplever symptomer Zika-virus, og tøv ikke med at følge alle deres anbefalinger. I øjeblikket har forskningen været i stand til at spore, hvor virussen er, hvor det stammer fra, og hvordan det spreder sig, så der er håb for en vaccine snart.

Med mere information, adfærdsændringer, og støtte fra medicinske fagfolk og forskere vil vi være i stand til at overvinde Zika-virus-udbruddet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Vasudevan, J., Skandhan, A., Skandhan, A. K. P., Balakrishnan, S., & Skandhand, K. P. (2018). Zika virus. Reviews in Medical Microbiology. https://doi.org/10.1097/MRM.0000000000000126
 • Mlakar, J., Korva, M., Tul, N., Popovic, M., Poljsak-Prijatelj, M., Mraz, J., … Zupanc, T. A. (2016). Zika Virus Associated with Microcephaly. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMsr1604338
 • Calvet, G., Aguiar, R. S., Melo, A. S. O., Sampaio, S. A., de Filippis, I., Fabri, A., … de Filippis, A. M. B. (2016). Detection and sequencing of Zika virus from amniotic fluid of fetuses with microcephaly in Brazil: a case study. The Lancet Infectious Diseases. https://doi.org/10.1016/S1473-3099(16)00095-5
 • Pessoa, A., Pone, M. V. S., Feitosa, I. M. L., Neto, J. M. de P., Cavalcanti, D. P., Wanderley, H. Y. C., … El-Husny, A. S. (2016). Possible Association Between Zika Virus Infection and Microcephaly — Brazil, 2015. MMWR. Morbidity and Mortality Weekly Report. https://doi.org/10.15585/mmwr.mm6503e2er
 • Oficina Regional para las Américas de la Organización Mundial de la Salud. https://www.paho.org/hq/index.php?option=com_topics&view=article&id=427&Itemid=41484&lang=es
 • Zika (2019, 16 de septiembre). Instituto Pasteur de Guayana. Recuperado de https://www.pasteur.fr/en/medical-center/disease-sheets/zika
 • Tambo, E. (2017). Microcefalia vinculada al virus del Zika y otras anomalías neurológicas Epidemia en la medicina neonatal-perinatal: perspectiva. Enfermedades infecciosas pediátricas: acceso abierto , 02 (01). doi: 10.21767 / 2573-0282.100037.
 • Mccarthy, M. (2016). Los CDC actualizan la guía del virus del Zika para proteger a las mujeres embarazadas. Bmj , i786. doi: 10.1136 / bmj.i786
 • Pacheco-Romero, José ZIKA VIRUS: UN NUEVO DESAFÍO PARA OBSTETRICOS Y GINECÓLOGOS. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia [en línea]. 2016, 62 (2), 219-242 [fecha de consulta 6 de abril de 2020]. ISSN: 2304-5124. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=323446799010

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.