11 måder at fjerne dårlig fodlugt på

Når dine fødder lugter og sveder overdrevent, er en hurtig løsning vigtig for dig. Fortsæt med at læse her for at finde den bedste måde at eliminere fodlugt for dig!
11 måder at fjerne dårlig fodlugt på
Karla Henríquez

Skrevet og kontrolleret af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Lider du af dårlig fodlugt?

Dette problem er videnskabeligt kendt som bromhidrosis. Det er en tilstand der kan påvirke alle, uanset alder eller køn.

Udover at opretholde ordentlig hygiejne, hvis du vil slippe af med dårlig fodlugt, kan du prøve nogle af disse forskellige midler for at bekæmpe de bakterier, der forårsager lugten.

Et par foedder

Dårlig fodlugt behøver ikke nødvendigvis at have med dårlig hygiejne at gøre. I virkeligheden kan det skyldes et problem med svedkirtlerne , som findes i:

 • Bryst
 • Armhuler
 • Kønsorganer
 • Fødder

Dette betyder ikke at disse områder sveder mere end andre, bare at sekretionen er mere mærkbar. Når fedtsyrer og ammoniak adskilles, producerer det en frygtelig lugt.

Selvom bromhidrose er genetisk betinget, udvikles det nogle gange på grund af andre tilstande eller sygdomme. Tag diabetes, for eksempel.

Ligeledes er der stoffer, som kan bidrage til den uheldige lugt. Nogle af disse er visse krydderier, alkohol og tobak. Hvis du vil sige farvel til dårlig fodlugt for evigt, med en simpel, naturlig og billig løsning, skal du være opmærksom på næste afsnit.

Hvordan får jeg dårlig fodlugt til at forsvinde?

Det er vigtigt at de, der har dette problem, ændrer på noget i deres daglige rutiner – fra at bruge talkum eller foddeodorant til at vaske dem med antibakteriel sæbe. Hvis du vasker dine fødder hver dag kan du reducere antallet af bakterier.

Derudover bør du bruge bomuldssokker, der giver dine fødder chancen for at ånde, hvis du lider af dårlig fodlugt. Det er også anbefalet at bruge sko der lader fødderne ånde.

Læs også denne artikel efter “11 måder at fjerne dårlig fodlugt på”:

Sådan forhinderer du ildelugtende sko med 5 hjemmemidler

Naturmidler mod lugtende fødder

1. Æbleeddike

Aebleeddike

Eddike hjælper med at reducere surhedsgraden og opretholder en sund pH-balance.

Ingredienser

 • 1/2 kop eddike (125 ml)
 • 1/2 kop varmt vand (125 ml)

Sådan bruger du det

Tilsæt eddike og vand i en skål, der er stor nok til at sænke dine fødder i. Lad dem sidde i blød i 15-20 minutter.

Når tiden er gået, er det vigtigt at tørre alle områder på dine tæer meget grundigt, da fugtige områder kan invitere uønskede mikrober ind.

Vi anbefaler at du læser denne artikel efter “11 måder at fjerne dårlig fodlugt på”:

Fodsvamp: Forebyggelse og behandling

2. Bagepulver

Bagepulver i en skaal

Det er på tide at kigge ind i køkkenskabet! Bagepulver er en fremragende ingrediens til at kontrollere dårlig fodlugt, på grund af dets astringerende egenskaber.

Sådan gør du

Efter brusebadet og tørring af fødderne skal du drysse bagepulveret på dine fødder og sko. Du vil blive overrasket over hvor effektive resultaterne er.

3. Salvie

salvie

Denne plante er en antiperspirant takket være indholdet af vitamin B og magnesium. I øvrigt angriber den bakterier og forhindrer overdreven sved.

Du kan putte 2 eller 3 blade i hver sko, så det absorberer den dårlige lugt. Eller du kan lave en infusion til at vaske dine fødder i.

Ingredienser

 • 10 salvieblade
 • 4 kopper vand (1 liter)

Sådan gør du

Varm vandet, og når det begynder at koge, tilsæt salvie og lad det trække i 10 minutter. Fjern gryden fra komfuret og vent til det er afkølet.

Når vandet er ved stuetemperatur kan du bruge det til et fodbad. Put dine fødder i vandet i 15 minutter, og skyl derefter efter og tør dine fødder godt.

4. Citron

Citron

Citroner har et højt syreindhold, og det hjælper med at modvirke bakterier og kontrollerer ubehagelige lugte.

Sådan gør du

Vask og tør dine fødder godt. Skrub dem derefter med en halv citron, og tag dine sokker på som normalt.

5. Vodka

Vodka

Denne alkoholiske drik fungerer som et antiseptisk middel mod dårlig lugt. Den er et stærkt desinfektionsmiddel.

Sådan gør du

Fugt et stykke stof med en lille smule vodka og tør dine fødder med det.

6. Havsalt

Havsalt

Hvis du leder efter en hurtig løsning, kan salt være en ide. Salt balancerer syreindhold og reducerer giftstoffer når det bruges i et fodbad.

Ingredienser

3 spiseskefulde salt (30 g)

Varmt vand (så meget som det er nødvendigt)

Sådan gør du

Tilsæt saltet i en spand med varmt vand, og lad dine fødder sidde i vandet i 10 minutter.

7. Alkohol

Alkohol med serviet - daarlig fodlugt

Alkohol er et bakteriedræbende middel, der effektivt fjerner forskellige stoffer, der kan være skadeligt for dit helbred.

Sådan gør du

Hvis du vil fjerne den dårlige lugt, skal du vaske og tørre dine fødder godt. Derefter kan du skrubbe dem med en bomuldsklud gennemblødt med alkohol.

8. Aloe Vera

Aloe vera - daarlig fodlugt

Aloe Vera er en af de naturlige midler, der er rigtig gode for huden. Den indeholder desinficerende egenskaber, og er i stand til at bekæmpe ubehagelige lugte.

Ingredienser

Sådan gør du

Gnid gelen på dine rene fødder. Vent på at det tørrer ind, og tør derefter resten af med et håndklæde.

9. Radiser, ingefær og lime

Drink og ingefaer - daarlig fodlugt

Kombinationen af disse ingredienser er en overraskende succes. Ingefær er et naturligt antibakterielt middel, mens radiser og lime fungerer som astringenter.

Ingredienser

 • 1 radise
 • 4 ingefærrødder
 • Saften fra 1 lime

Sådan gør du

Rasp radise og ingefær. Bland dem med lime juicen indtil du opnår en pasta. Påfør det på rene og tørre fødder, vent 20 minutter og skyl efter med vand.

10. Lavendel

Lavendelolie mod daarlig fodlugt

Et par dråber lavendelolie vil hjælpe dig med at sige farvel til ildelugtende fødder, da det har antibakterielle egenskaber.

Sådan gør du

Efter at du har vasket dine fødder skal du massere et par dråber lavendelolie på dem. Du vil se, hvordan denne æteriske olie kan fjerne lugten.

11. Sort te

Sort te - daarlig fodlugt

Jo stærkere jo bedre! Sort te hjælper på pH-balancen. Dette skyldes den høje mængde tannin, som er stoffer, der modvirker varme og angriber bakterier.

Sådan gør du

Lav sort te. Når det er kølet af, læg det i en beholder der er stor nok til at du kan putte dine fødder i og give dem et fodbad på 30 minutter. Når du er færdig skal du skylle efter med vand, og tørre fødderne godt.

Gentag denne process så mange gange du vil i løbet af ugen.

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Viuda-Martos M, Ruiz-Navajas Y, Fernández-López J, Perez-Álvarez J. Antibacterial activity of lemon (Citrus lemon L.), mandarin (Citrus reticulata L.), grapefruit (Citrus paradisi L.) and orange (Citrus sinensis L.) essential oils. J Food Saf. 2008;
 • Semkova K, Gergovska M, Kazandjieva J, Tsankov N. Hyperhidrosis, bromhidrosis, and chromhidrosis: Fold (intertriginous) dermatoses. Clin Dermatol. 2015;
 • Yagnik D, Serafin V, Shah AJ. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep. 2018;
 • Orchard A, Viljoen A, Van Vuuren S. Antimicrobial Essential Oil Combinations to Combat Foot Odour. Planta Med. 2018;

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.