Hvordan laver man lavendelolie

Lavendelolie aroma kan vække sanserne. Men ud over sin dejlige duft giver det også store fordele.
Hvordan laver man lavendelolie
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Lavendelolie er en af de mest brugte olier i både medicin og kosmetik pga. sine mange fantastiske egenskaber. Dens potentiale har været kendt siden oldtiden, og moderne videnskabelig forskning har afsløret endnu flere af dets hemmeligheder, derfor har vi her beskrevet, hvordan laver man lavendelolie.

Dens lilla nuance er et af de træk, der gør lavendelolie så speciel. Det er også en af de reneste og naturlige olier, der bruges til afslappende massage og aromaterapi behandlinger.

Hvordan laver man lavendelolie

Lavendel er en aromatisk og stimulerende plante, der kan hjælpe med at bekæmpe kramper, fordøjelsesproblemer og problemer relateret til angst bl.a.

Lavendelolie kan købes hos en parfumeforretning eller en blomsterhandler, men det kan være ret dyrt. Billigere muligheder er ofte svagere og fortyndede, og derfor foreslår vi at du gør det selv. At lave olien er en meget enkel og billig procedure, der giver dig mulighed for at få den til rådighed og maksimere dine fordele.

Hvordan laver man lavendelolie: Hvad du skal bruge

Lavendel

Hvordan laver man lavendelolie: Procedure

 • Først skal du blande lavendelblomsterne og olivenolien i en glaskrukke og lade blandingen være i sollys i tre dage.
 • Derefter, når de tre dage er gået, ryst krukken og hæld indholdet over i en anden krukke ved hjælp af et kaffefilter eller lignende.
 • Du kan nu nyde din hjemmelavede olie!

Husk at æteriske olier aldrig må indtages.

Derudover er det altid en god ide at lave en allergitest ved at lægge et par dråber på noget bomuld og gnide den på underarmen.

Brug denne olie til at massere dine tindinger, når du har hovedpine eller som en simpel afslappende kropsmassage.

Skønhedsfordele

Hudpleje

Kvinde der plejer sin hud efter et bad

Lavendelolie blødgør huden, så den bliver glattere og yngre. Derfor bruges det ofte af kosmetikvirksomheder i deres vigtigste hudpleje produkter.

Dens aroma og duft sammenlignes ofte med den af hybenkerne olie.

Desuden forhindrer lavendelolie rynker og hjælper med at bekæmpe de tegn på aldring, der vises på din hud, ved hjælp af dets regenerative egenskaber.

Plus, det spiller endda også en vigtig rolle i aktivering af cellulært væv, da det er meget fugtgivende.

Hårpleje

Lavendelolie regenererer hovedbunden, så selv det mest beskadigede hår kan regenereres, se godt ud og skinne.

Der er utallige shampooer og balsam på markedet, der indeholder lavendelolie. Du kan også anvende dets æteriske olie på dit hår efter vask med din normale shampoo.

Terapeutiske fordele

Bekæmper angst og beroliger nerverne

Kvinde der sidder udenfor og taenker

Desuden er lavendelolie en af de mest brugte olier med afslappende og beroligende egenskaber.

Den typiske måde at gøre dette på er at indånde det ved at bruge en fordamper eller ved at tilføje et par dråber i badekarret.

Det forbedrer også søvnkvaliteten og begrænser symptomerne på søvnløshed.

Antiseptisk

Lavendelolie kan bruges til behandling af hudinfektioner gennem dets evne til at bekæmpe bakterier og vira. Desuden kan det også behandle forbrændinger eller enhver form for infektion generelt.

Smertelindring

Lavendelolie kan reducere smerte og hævelse relateret til dermatologiske tilstande.

Anti-inflammatorisk

Aeldre kvinde tager sig til benet - hvordan laver man lavendelolie

Desuden kan lavendelolie reducere symptomer forårsaget af infektioner eller vaskulær (blod) overbelastning, og bruges derfor mod forbrændinger.

Åndedrætsbesvær

Lavendelolie kan lindre åndredrætsbesvær som influenza, forkølelse, hoste, astma og ondt i halsen. Derudover kan du gnide noget på din nakke og ryg eller indånde den med en fordamper.

Anvendelser og applikationer

 • Bryg i badekarret eller brusebadet for at lindre ømme muskler.
 • Masser det i din hud for at lindre smerter i led- eller muskler samt hudproblemer som forbrændinger, akne og udskæringer.
 • Inhaler eller fordamp det, tilsæt et par dråber til et bassin med varmt vand og indånd dampen.
 • Derudover kan du bruge det til at fugte dine hænder og fødder ved at tilføje en dråbe i et bad med varmt vand. For at gøre dette, lad dine fødder og hænder blødgøre for at lindre smerter og hævelse.
 • Plus, du kan endda bruge det som en komprimering. Gør et håndklæde vådt, og tilføj et par dråber lavendelolie. Anvend det derefter på forstuvninger eller muskelskader.

Anbefalinger

 • Olien skal fortyndes eller anvendes til aromaterapi.
 • Det anbefales ikke til børn.
 • Undgå at få det i øjnene eller slimhinderne.
 • Udfør en allergitest før du bruger den ved at gnide en dråbe olie på armen.
 • Gravide og ammende kvinder bør undgå at bruge denne olie.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Mori HM, Kawanami H, Kawahata H, Aoki M. Wound healing potential of lavender oil by acceleration of granulation and wound contraction through induction of TGF-β in a rat model. BMC Complement Altern Med. 2016;16:144. Published 2016 May 26. doi:10.1186/s12906-016-1128-7
 • Hay, I. C., Jamieson, M., & Ormerod, A. D. (1998). Randomized trial of aromatherapy: Successful treatment for Alopecia areata. Archives of Dermatology134(11), 1349–1352.
 • Malcolm BJ, Tallian K. Essential oil of lavender in anxiety disorders: Ready for prime time?. Ment Health Clin. 2018;7(4):147–155. Published 2018 Mar 26. doi:10.9740/mhc.2017.07.147
 • Han, S. H., Hur, M. H., Buckle, J., Choi, J., & Lee, M. S. (2006). Effect of aromatherapy on symptoms of dysmenorrhea in college students: A randomized placebo-controlled clinical trial. Journal of Alternative and Complementary Medicine12(6), 535–541. https://doi.org/10.1089/acm.2006.12.535
 • Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2002). Biological activities of lavender essential oil. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1103
 • Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2005). Lavender essential oil: a review. Australian Infection Control. https://doi.org/10.1071/HI05035

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.