3 ting der sker med din krop, når du er sent oppe

Der findes desværre en del konsekvenser ved at være sent oppe, som på længere sigt skaber sundhedsmæssige problemer såsom fedme og endda kredsløbssygdomme.
3 ting der sker med din krop, når du er sent oppe
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Vores puder og dyner har begge en speciel plads i vores hjerter. Nogle af os elsker dem så meget, at det tager en hel del at adskille os fra dem om morgenen. Denne opgave bliver endnu sværere, hvis vi er oppe til sent om aftenen.  Det er en daglig kamp for nogle af os.

Dyner og puder kan være utroligt svære at sige farvel til om morgenen, hvis du er sent oppe aftenen før. Men hvad er så slemt ved at gå sent i seng?

Når du er sent oppe fratager du kroppen det brændstof, den har brug for.

I de sidste to årtier er mængden af mennesker, der lider af søvnmangel, steget på verdensplan. I dag arbejder alle hele tiden, og social medier tager meget af den tid, vi ellers skulle slappe af. Mange har svært ved at holde en god døgnrytme.

I USA er søvnløshed allerede blevet klassificeret som en epidemi. Ifølge en undersøgelse gennemført i 2013 af Gallop, får 42% af amerikanske borgere mindre end 7 timers søvn om natten.

Søvnmangel kan forårsage mørke rander omkring øjnene, humørsvingninger og det kan få dig til at komme for sent på arbejde.

Hvis du sover sent, giver det sig selv, at du har sværere ved at komme tidligt op.

Selvom søvnmangel kan have alvorlige konsekvenser for dit arbejde, så er der også mange andre ting, der sker, når du sover for lidt.

Følgende ting kan ske, når du er sent oppe:

1. Du vil tage på i vægt

Person der staar paa en vaegt

Når du ikke sover godt, begynder din krop at ændre sig. I tidligere indlæg fortalte vi, at din krop kan fortælle dig, hvad der foregår inde i dig helbredsmæssigt. Dette gælder også for at være sent oppe.

Hvis der sker noget usædvanligt med din krop, udvikler du helbredsproblemer. Fedme er en af dem. Hvis man fratager din krop søvn, bliver den mere træt, og du vil ikke ønske at komme ud af sengen, dagen efter du har været sent oppe. Som timerne går mens du er i sengen, kan du risikere at tage et par kilo på.

En undersøgelse udført i 2015 på Weill Cornell Medical College og præsenteret på endokrinologisamfundets årsmøde, tyder på, at vi bør være mere opmærksomme på vores sengetid.

Med kun 30 minutters søvn om natten kan du opleve vægtøgning og insulinresistens.  Denne undersøgelse med 522 deltagere blev gennemført over en periode på syv dage.

De deltagere der gik i seng sent, blev 72% mere tilbøjelige til at blive overvægtige, i forhold til dem der gik tidligere i seng.

Vægttab er også relateret til tab af appetit og hormonmetabolisme.

Dette stofskifte sætter mennesker i fare for at blive overvægtige og resistente over for insulin, ifølge Shahrad Taheri, der er hovedforfatter af Weill Cornell undersøgelsen.

Anbefalet læsning efter “3 ting der sker med din krop, når du er sent oppe”:

Lider du af højt blodtryk? Fem faktorer, der gør dig mere udsat

2. Din sexlyst vil falde

Par der ligger i ske

Nogle af os kan opleve øjeblikke i vores liv, hvor vi kun bruger vores senge til to ting: søvn og sex. Men der er tidspunkter, hvor du går i seng kun for at sove. Hvis du er træt, sænkes din sexlyst. D u er træt og i dårligt humør, fordi du ikke har sovet særligt meget, og har ikke lyst til noget.

Du har ikke kræfter til at hygge dig med din partner, når du er udmattet.

The Journal of Sexual Medicin fandt i en nylig undersøgelse ud af, at mere søvn om natten giver kvinder et større libido i løbet af dagen.

Undersøgelsen påpegede at med bare én time mere søvn, oplevede deltagerne en 14% stigning i sandsynligheden for at have sex den følgende dag.

Den samme undersøgelse viste også, at kvinder der tilbragte mere tid i sengen, også nød sex mere og havde en større evne til at få orgasme, end kvinder der ikke brugte så meget tid i sengen.

Dette har intet at gøre med humørsvingninger, som også er forbundet med at sove. Undersøgelser viser dog, at hormonelle ændringer som følge af søvntab, fører til dårlig seksuel funktion.

Hvis du har problemer med dit sexliv, bør du tjekke om dit sovemønster eller mangel på søvn, er årsagen til problemet. Mange kvinder bebrejder overgangsalderen for de problemer, de har under sex, når der kan være andre faktorer, der påvirker dem.

Læs også denne artikel efter “3 ting der sker med din krop, når du er sent oppe”:

7 fordele ved maca rod for kvinder, du bør kende til

3. Blodtrykket stiger

Person faar taget blodtryk - sent oppe

Det er rigtigt. Dit blodtryk stiger, når du er sent oppe. Det er blevet bevist, at mennesker der kun sover i korte perioder, har en større risiko for at opleve en stigning i blodtrykket i løbet af natten.

Mens dem der ikke får nok søvn muligvis kan opleve højt blodtryk, gør dem der går i seng på et passende tidspunkt ikke.

Det er bekymrende, når dit blodtryk stiger i løbet af natten. Ifølge nogle forskere kan højt blodtryk om natten være en højere indikator for potentielle hjertekarsygdomme end i dagtimerne.

Når dit blodtryk stiger om natten, indikerer dette, at dit hjerte arbejder hårdere, end det burde under sin hvileperiode.

Bliv ikke sent oppe, hvis du kan lade være

De grunde, du har til at være sent oppe, er intet i forhold til farerne ved søvnmangel.

Vi anbefaler at du planlægger din tid bedre, og ikke tillader noget, at afbryde dig mens du arbejder, så du kan holde dig til denne tidsplan.

Derudover bør du overholde din tidsplan, selv når du er hjemme. Gå i seng, så du ved at du kan nå at få nok søvn, inden du skal op om morgenen.

Forstyr ikke din sengetid. En god nattesøvn hjælper dig med at passe på dit helbred.

Det kan interessere dig ...
Vidste du, at der findes forskellige typer af søvnløshed?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Vidste du, at der findes forskellige typer af søvnløshed?

Søvnløshed er et meget almindeligt problem i hele verden. Vidste du, at derfindes forskellige typer af søvnløshed, alt efter hvor og hvornår det op...  • La importancia de dormir bien para aprender. La importancia de dormir bien para aprender. Discapnet. 2011
  • Fundación Iberoamericana de Seguridad y Salud Ocupacional. Dormir bien para un mejor rendimiento en el trabajo. Dormir bien para un mejor trabajo mejora el rendimiento. 2012.
  • M. Pascual, E. Estivill, J. Albares. Trastornos del sueño en las infancia. anales de pediatria continuada. 2007

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.