4 buddhistiske læresætninger om kærlighed

Buddhismen lærer os at elske hinanden på et åndeligt plan. Ved at acceptere dette som en del af, den du er og arbejde for velfærd og andres frihed, vil du vokse mere som person.
4 buddhistiske læresætninger om kærlighed

Sidste ændring: 17 december, 2018

Begrebet af kærlighed, som buddhistiske læresætninger tilbyder os, er meget anderledes fra det klassiske billede af romantisk kærlighed, som litteratur og film verdenen har omsat indtil en række misforståelser, hvoraf nogle endda kan være smertefulde.

Under udelukkelse af, om du er åndelige, religiøs eller agnostiker – eller lidt af hvert – er det altid godt at lære om forskellige tilgange til at se den samme virkelighed, fordi det kan berige dig personligt.

Kærlighed er og vil altid være en kompleks og spændende dimension. Det er noget, vi lærer om hver dag, så det er værd at lære nogle interessante teorier at kende. Teorier der kan hjælpe dig med at vokse indvendigt og til gengæld opdyrke gladere, sundere forhold.

De buddhistiske læresætninger er en måde at gøre dette på. Det er derfor, at vi i dag ønsker at dele nogle af søjlerne i denne tro, som er magiske og kloge og foreslår, at vi reflekterer over dem i et par minutter.

Buddhistiske læresætninger: Kærlighed i buddhismen

I de buddhistiske tekster og forskellige manifestationer af denne gamle religion. Der er kærlighed først og fremmest en del af dit indre væsen – både for dig og din partner.

Det er interessant at erfare at ifølge Buddha, er kærlighed en subtil og vidunderlig blanding af glæde og medfølelse. Samtidig skal man huske, at i denne åndelige tilgang, bør ingen ophøje sig selv over andre eller føle behov for at “klamre sig” til noget eller nogen.

Denne “distancering” er en del af den essentielle frihed for at den menneskelige sjæl kan flyde og forbedre sig igennem livets hjul og gennem hver cyklus, der kommer. Du skal dog ikke tro, at ved distancering, at det betyder, at du ikke får mulighed at være sammen med dine kære.

I buddhismen, betyder kærlighed at anerkende en anden person som en del af dig selv, med glæde og respekt. Men samtidig skal man give mulighed for personlig vækst til den person, som du elsker.

Det er her, vi finder en af de smukkeste aspekter af denne opfattelse.

Lad os undersøge dette nærmere.

1. Ubetinget godhed

De buddhistiske læresætninger minder os om, at en af de vigtigste søjler i dit liv skal være godhed.

 • Handlingen om at være ædel af hjerte og sind betyder, at vi gør det bedste vi kan for os selv, samtidig med at vi respekterer og yder omsorg for dem, der omgiver os.
 • Med kærlighed gælder dette især, fordi det er på niveau med de par, hvor ubetinget godhed skal udtrykkes og behøves mest.
 • At være et respektfuld par, bekymre sig om hinandens velfærd, og at finde en personlig balance ved at være ædel i dine handlinger og ord er en værdi, som ingen af jer bør forsømme.
Buddha

2. Kapaciteten af glæde og lykke til den person du elsker

Kærlighed, når det er sandt, modent og klogt, vil aldrig bringe sorg eller tårer. Den person, der ønsker at gøre dig glad vil aldrig få dig til at græde.

 • Teksterne fra buddhismen minder os om, at for at elske en person, er er nødt til at observere dem og finde ud af, hvad der gør dem glad.
 • Denne forståelse bliver vejen, hvor to mennesker mødes og for at fremme denne gensidige forståelse. Så bør du være i stand til at nyde jeres tid sammen, tale med glæde, se til i stilhed for også at dykke ned bekymringerne i din sjæl.
 • Lykke udtrykkes og observeres og kærlighed tilbydes med glæde – aldrig gennem tårer eller afpresning.

Buddhismen minder os samtidig også om, at vi har brug for at være lykkelig i ensomhed inden et forhold. Kun rolige og glade hjerter er i stand til at give det bedste af sig selv.

3. Medfølelse

Medfølelse skal forstås som et ædelt og oprigtigt ønske om at lindre lidelserne for en anden person, især hos den du elsker.

 • Buddhismen minder os om, at for at finde årsagen til din elskedes lidelser, så er ord nogle gange ikke nok. Ord er muligvis ikke altid lige oprigtig eller modige.
 • Du skal lære at observere, at udvikle empati, der gør det muligt for dine øjne at læse en andens sjæl. Som du allerede kan gætte, inviterer denne åndelige tilgang dig også til at lære at meditere.

Først når du finder din egen indre balance og ro, kan du forbinde dig med andre i deres følelsesmæssige verdener.

Energi par

4. Retfærdighed og frihed i et par

Dette er et vigtigt og komplekst aspekt i forhold. Hvis du elsker nogen, hvordan kan du fremme deres frihed? Hvordan skaber man et rum, hvor i både kan være sammen, men på samme tid være fri til at vokse?

 • Det er vigtigt at se på tingene på en relativ måde. Til at begynde med, bør sand kærlighed altid blive tilbudt med komplet frihed.

“Jeg elsker dig, fordi jeg også elsker mig selv, og jeg er velkommen til at elske dig og hjælpe dig med din vækst samt min egen.”

Personlig frihed er, som vi sagde, en enestående værdi. Selv om det kan synes vanskeligt at gennemføre i praksis, kan det hjælpe dig med at opnå mere modne forhold.

Det er vigtigt at skabe et fælles rum i dit forhold og samtidig have forståelse for, at den anden person vil fortsætte med at vokse indvendigt. Det er en vej, som i følger sammen hånd i hånd men frit på samme tid.

Vi håber du har lært noget værdifuldt af disse 4 buddhistiske læresætninger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Comte-Sponville, A. (2015). El amor. Ni El Sexo Ni La Muerte.
 • Smith, H. (2005). El Budismo. In Las religiones del mundo.
 • Silverman, J. H., & Gasset, J. O. y. (2010). Estudios sobre el amor. Books Abroad. https://doi.org/10.2307/40119667
 • Esteban, M. L., & Távora, A. (2008). El amor romántico y la subordinación social de las mujeres: Revisiones y propuestas. Anuario de Psicologia.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.