Kærtegn nærer hjertet

Kærtegn forstærker bånd og overfører følelser. På trods af dette udfører vi ikke dette vidunderlige tegn på kærlighed så ofte, som vi burde.
Kærtegn nærer hjertet

Sidste ændring: 09 februar, 2019

Kærtegn nærer hjertet og er en måde, hvorpå man kan vise sin kærlighed og styrke forholdet. Desuden kan det vække følelser og simple nydelser. Vores hud indeholder modtagere, der lindrer angst, øger følelsen af glæde og forstærker båndet til andre.

Nu ved vi, at ikke alle kærtegn er velkomne, og at ikke alt fysisk kontakt er behageligt eller hyggeligt. Kærtegn nærer hjertet og er forbeholdt særligt til dem, der optager en speciel plads i vores hjerter. Og tro det eller ej, men det er nærmest en essentiel form for “næring”.

En baby har brug for kærtegn for at føle sig elsket, og for at dens hjernes struktur udvikler sig korrekt. Modsat kan en partner, der ikke forstår kunsten af kærtegn, ikke værdsætte et forhold fuldstændigt – disse simple berøringer og kærlige ord gør underværker for to personer som et par.

Kærtegn nærer hjertet

I denne artikel vil vi gerne tale noget mere om de helbredsmæssige fordele, der er forbundet med kærtegn og simple kærlige handlinger.

At kærtegne med sanserne og med hjertet

Ens hud indeholder over 5 millioner nerver. Disse overfører følelserne, som man opfanger fra miljøet omkring sig.

Huden overfører følelserne af kulde, varme, væmmelse, nydelse, stemninger og mange andre former for følelser. Tænk på de helende kærtegn fra en mor til hendes barn eller fra en ven, der tilbyder sin støtte, eller fra ens partner for at vise deres ægte kærlighed.

Læs også denne efter “Kærtegn nærer hjertet”: De healende kræfter i et kram

Man må heller ikke glemme det åbenlyse fakta: alle levende væsener søger efter og nyder berøringen fra andre. Dyr kærtegner hinanden, og vores kæledyr viser også deres kærlighed til os. Det er et slags sprog, der kommer direkte fra den følelsesmæssige del af hjernen, som forstår fordelene ved berøringer.

Kærtegn er kunsten af empati

Hvem end, der tilbyder deres kærtegn, forstår, at denne handling er behagelig. Følelsen af huden på den, du elsker, opbygger et positivt og sundt forhold.

  • Nu må det pointeres, at nogle personer har tendens til at forbinde kærtegn udelukkende med forspil eller de første stadier af seksuel stimulering og ophidselse.
  • Kunsten at kærtegne er ikke udelukkende forbeholdt sex; det er en vigtig del at menneskelig kommunikation. Det er en metode til at dele et bånd, hvad end det er med et familiemedlem, nær ven eller en partner.
  • Jeg kærtegner dig, fordi jeg ved, du har brug for det, og fordi jeg ved, det vil hjælpe dig til at føle dig støttet, elsket og værdsat. Dette udviser empati, der kommer fra en person, der blot ønsker at hjælpe en med at få det bedre. Men vi må også have i baghovedet, at nogle personer, kan finde på at bruge kærtegn og kram som en diskret form for selvoptagethed, hvilket kan være problematisk.
Lys og energi

Oxytocin, limen i levende væseners forhold

Oxytocin er, udover at være et hormon, en neurotransmitter. Det kan blive beskrevet som “limen”, der binder levende væsenser sammen ved at fremme kærlighed og omsorg; mindske stress; forstærke båndet mellem par og mellem en mor og hendes barn.

  • Oxytocin bliver produceret i hypothalamus og er udløst i hypofysen, før det bliver spredt ud i hele kroppen.
  • Dette fascinerende stof opfordrer følelser såsom empati, omsorg, medfølelse. Samtidig øger det lysten til sex og endda mælkeproduktionen ved ammende mødre.
  • Jo mere oxytocin, der er i kroppen, jo mindre aggresssiv vil ens opførsel være. Det er virkelig fantastisk.

Læs også denne artikel efter “Kærtegn nærer hjertet”: Knust hjerte syndrom” – Kardiomyopati hos kvinder

Knus

At give slip på frygten for at røre ved dem, vi elsker

Nogle personer er generte, usikre eller ikke vant til fysisk kontakt. Dette gør det måske svært for dem at opbygge et berigende forhold med andre, hvis de undgår at bruge denne form for kommunikation.

Kærlighed, der ikke bliver vist gennem berøring, kram, kys og knus, er en halvtom form for kærlighed. Det vil ofte efterlade mange ofre i sit kølvand. Disse personer går glip af noget.

  • Tøv ikke med at bruge denne form for kommunikation uden ord. Giv disse handlinger et forsøg i hverdagen. Et kærtegn på kinden, hånden, et kram om morgenen, eller når man siger farvel, eller et uforventet kys er de små ting, der holder os sammen.
  • Glem ikke at skabe et specielt bånd med dine børn ved at være sikker på, at de modtager hud til hud kontakt med deres mor som babyer og masser af kram og kærtegn, når de bliver ældre.
  • Vi ved, der vil komme tider, hvor de vil undgå det for at beskytte deres stolthed. Men alle nyder at blive kærtegnet af en, de elsker.

Det er en handling, der udviser ens støtte, ligesom at sige “jeg vil altid være her for dig” eller “du er en vigtig del af mit liv.”


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.