Du skal kende disse 4 tegn på kaliummangel

Både kramper og træthed kan være klare indikatorer på kaliummangel. Tilsæt fødevarer, der indeholder dette mineral til din kost for at undgå store sundhedsproblemer.
Du skal kende disse 4 tegn på kaliummangel
Eliana Delgado Villanueva

Bedømt og godkendt af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Kaliummangel kan påvirke dine nerver og deres interaktion med dine muskelceller i fordøjelseskanalen, hjertet og andre kropslige systemer.

Det meste af kaliumet i din krop kan findes i dine celler.

Når du indtager en afbalanceret daglig diæt, holder du kaliumniveauet stabilt med lethed.

Hvis din kost er meget dårlig og du derimod vælger usunde produkter eller mangler nogle vigtige ernæringskilder, så har du en mangel på kalium.

Men hvordan ved du, om du har en kaliummangel? I dagens artikel vil vi forklare tegnene på det.

Vær opmærksom på, om du har nogen af dem.

1. Du oplever kaliummangel: du er træt og svag

Lider du at kaliummangel vil du ofte føle dig træt og svag.

De første symptomer på kaliummangel er normalt muskelsmerter, kramper og unormal svaghed. Denne svaghed vil ikke kun påvirke dine arme og ben, men også dine åndedræts- og mavetarm muskler.

Lavt kalium niveau forhindrer dine muskelceller i hurtig genopladning af deres energireserver. Dette får dem til at få problemer med at trække sig sammen.

Svaghed, muskelspasmer og prikkende eller følelsesløshed i musklerne kan tyde på, at din kaliummangel bliver værre.

Hvis du allerede har nogen af ​​disse symptomer, anbefaler vi, at du straks går til lægen for at få en evaluering.

2. Du har uregelmæssige hjerteslag

En langvarig mangel på kalium i kroppen kan påvirke dit hjerte ved at ændre dets normale funktion. Det første symptom på dette vil være et uregelmæssigt hjerteslag uden nogen åbenbar årsag.

Det er normalt, at dette sker, hvis du løber for hurtigt og når du ikke er forberedt på det for eksempel. Hvad der ikke er normalt er, at det sker, når du blot følger din normale rutine.

Hvis du har en langvarig kaliummangel, kan du i sidste ende udvikle strukturelle og funktionelle ændringer i dine nyrer.

Manglende kalium kan også nedsætte din puls og forårsage svimmelhed som følge heraf.

Der er forskellige typer af arytmi. Nogle får hjertet til at slå for hurtigt, mens andre gør det langsommere. I de mest alvorlige tilfælde kan dit hjerte begynde at springe slag over.

Alle typer arytmier kan forårsage en række symptomer, lige fra svimmelhed til besvimelse. Et uregelmæssig hjerteslag lige meget hvilken årsag kan ledsages af åndenød, brystsmerter og sved.

Arytmi kan være et tegn på kaliummangel - vær meget opmærksom på dette.

3. højt blodtryk

Der er mange faktorer, der påvirker dit blodtryk, herunder din familiehistorie, overvægt og dit saltforbrug. En mangel på kalium kan også være en årsag.

Faktisk kan både for meget og for lidt kalium udløse ændringer i dit blodtryk.

Ifølge flere undersøgelser kan det at spise for meget saltet mad og for få frugter og grøntsager føre til højt blodtryk.

4. Kramper

Aktiviteten og hvile stadierne i dine muskler afhænger af kalium. Afslapning kan være frivillig eller ufrivillig, afhængigt af hvilken type muskel du bruger.

Når du har et underskud af kalium, holdes musklen i en kontraheret tilstand, der forårsager krampe. Hvis du er bekendt med hyppige muskelspasmer i dine ben, kan det for eksempel skyldes mangel på kalium.

Dette er meget almindeligt hos atleter, der træner meget. Hvis det er tilfældet for dig, er det en god ide at indtage sportsdrikke, der er rige på elektrolytter og kalium fra tid til anden.

Fødevarer, der er rige på kalium

Når vi taler om kalium, tror folk altid, at bananer er den bedste kilde til det. Selvom det er rigtigt, at denne frugt har en god koncentration af kalium, er det ikke din eneste mulighed.

Blandt de fødevarer, som naturligt kan hjælpe dig med at få den mængde kalium du har brug for, finder du:

Lider du af kaliummangel skal du spise fødevarer med høje indhold af kalium.

Sølvbede

Denne grøntsag er let at dyrke derhjemme og alle bør prøve det. Kun 100 gram giver 380 mg kalium. Du kan spise det i salater eller smoothies.

Bananer

Det er velkendt, at bananer er rige på kalium, da de giver 370 mg pr. 100 gram banan.

Bare husk, at hvis du er diabetiker, bør du ikke forbruge for meget af denne frugt.

Kartofler

Hvis du er den type person, der nyder nogle gode kartofler, har du sandsynligvis aldrig oplevet nogen af ​​de ovennævnte symptomer.

  • Kartofler indeholder 418 mg kalium for hver 100 gram.
  • For at undgå at miste dette mineral er det bedst at forbruge kartofler, der er blevet bagt, grillet eller kogt.
  • Husk at undgå stegte kartofler.

Kål

Dette er en anden sæsonbestemt grøntsag, der giver 450 mg kalium pr. 100 gram.

Vores foretrukne muligheder med denne grøntsag er i salater eller bagte retter.

Avocado

Avocado giver 487 mg kalium pr. 100 gram. Du kan nyde det i guacamole, oven på en salat eller i en sandwich.

Spinat

Spinat er en fremragende grøntsag, som du kan tilføje til en række retter og det giver 554 mg kalium pr. 100 gram.

Det er sandsynligt, at kaliummangel ikke løber gennem dit sind, når du tænker på de næringsstoffer, din krop har brug for at være sund.

Men glem ikke dette mineral, da det spiller en afgørende rolle i mange af dine kropsfunktioner.

Nu hvor du har en liste over de fødevarer, der indeholder det, er det en god idé at begynde at tilføje dem til din regelmæssige kost.

Det kan interessere dig ...
Få mere kalium fra disse fødevarer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Få mere kalium fra disse fødevarer

Når du får at vide, at du skal indtage mere kalium, tænker du sandsynligvis på bananer. Men der er andre fødevarer, der også indeholder dette nærin...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ellison, D. H., & Terker, A. S. (2015). Why Your Mother Was Right: How Potassium Intake Reduces Blood Pressure. Transactions of the American Clinical and Climatological Association.
  • He, F. J., & MacGregor, G. A. (2008). Beneficial effects of potassium on human health. In Physiologia Plantarum. https://doi.org/10.1111/j.1399-3054.2007.01033.x
  • Terker, A. S., Zhang, C., McCormick, J. A., Lazelle, R. A., Zhang, C., Meermeier, N. P., … Ellison, D. H. (2015). Potassium modulates electrolyte balance and blood pressure through effects on distal cell voltage and chloride. Cell Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2014.12.006
  • Viera, A. J., & Wouk, N. (2015). Potassium disorders: Hypokalemia and hyperkalemia. American Family Physician. https://doi.org/10.1364/JOSA.39.000343

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.