5 effektive naturlige olier til tilstoppet næse

11. juni 2019
Hvis din næse bliver tilstoppet, kan du risikere, at der kan komme infektioner, så det er vigtigt, at du får behandlet det i tide.

Vidste du, at der findes naturlige olier til at behandle symptomer på forkølelse og influenza? Det er rigtigt: Der findes natulige olier til tilstoppet næse.

Hvis du er forkølet eller har influenza eller en anden lidelse, hvor det kniber med at trække vejret, er det også ret almindeligt, at din næse stopper til. Dette irriterende symptom gør, at du ikke kan få vejret så let, og du kan endog få hovedpine.

kvinde med tilstoppet næse

Hvis du føler det, som om du ikke kan få vejret, er træt og desperat efter at kunne trække vejret gennem næsen igen, så vælg nogle alternative naturlige løsninger mod disse symptomer. I dag vil vi anbefale nogle naturlige olier til tilstoppet næse, som vil give dig øjeblikkelig lettelse.

Hvad er en tilstoppet næse?

En tilstoppet næse opstår, når den bløde del på indersiden af næsen bliver irriteret. Det sker som regel som en reaktion på visse allergier, vira eller bakterier.

I mange tilfælde følges en tilstoppet næse af snot. Når der er overskud af snot, kan det løbe ned inde på bagsiden af svælget. Dette kaldes “postnasal dryp,” og det kan give ømhed i halsen.

Læs også: Fem midler til at lindre allergier over for insektbid

Naturlige olier til tilstoppet næse

1. Eukalyptusolie

Denne olie vil hjælpe dig med at fjerne irritationen i dine luftveje og løsne snottet helt ned til lungerne, hvis der er for meget af det. Eukalyptusolie har antioxidantiske egenskaber, som også vil styrke dit immunsystem.

Ingredienser

Hvad skal du gøre?

 1. Varm vandet i en kasserolle.
 2. Når det koger, tilføjes eukalyptusolien.
 3. Tag det af varmen og hæld det op i en stor skål.
 4. Placer skålen under dit hoved og læn dit ansigt forsigtigt frem mod skålen, så du kan indånde dampen.
 5. Hold dig mindst 20 cm fra skålen, så du undgår at blive forbrændt.

2. Lavendelolie

Lavendelolie virker mod svamp, bakterier, giftstoffer og er lokalbedøvende. Det bruges desuden ofte under aromaterapier.

Denne olie er et fantastisk middel mod tilstoppet næse på grund af forkølelse, influenza og hoste. Det hjælper med at frigøre den ophobede snot, der er dannet i lunger og luftveje.

Ingredienser

 • 2 spsk. lavendelolie (30 ml)
 • 2 spsk. mandelolie (30 ml)

Hvad skal du gøre?

 1. Bland begge olier godt sammen i en skål.
 2. Påfør det direkte på din brystkasse, nakke og ryg.

3. Timianolie

Timianolie har antibakteriel og antioxidantiske virkninger. Det hjælper dig med at styrke dit immunforsvar og åndedrætssystem. Det bruges også til at behandle forkølelsessymptomer som hoste, øm hals og tilstoppet næse.

Timianolie giver dig mulighed for at nyde godt af aromaen, der kan lindre en øm hals.

Ingredienser

 • 1 spsk. timianolie (15 ml)
 • 500 ml vand

Hvad skal du gøre?

 1. Varm vandet i en kasserolle. Når vandet koger, kommes timianolien i.
 2. Lav damp af denne blanding. Husk at bruge et håndklæde over dit hoved, så du kan inhalere dampe og få befriet dine luftveje.

4. Pebermynteolie: Olier til tilstoppet næse

Pebermynteolie er et eksempel på olier til tilstoppet næse

Pebermynte har en stærk duft og vil rense dine luftveje bare ved at blive smurt på huden. Brug det hver aften, inden du går i seng, indtil næsen ikke er stoppet længere.

Vi anbefaler: 7 æteriske olier, der hjælper dig med at slippe for vorter

Ingredienser

 • 2 spsk. pebermynteolie (30 ml)
 • 2 spsk. jojobaolie (30 ml)

Hvad skal du gøre?

 • Bland begge olier i en lille skål.
 • Påsmør denne blanding på din nakke og bryst ved at gnide det langsomt mod din hud, indtil det er absorberet fuldstændigt.

5. Oreganoolie: Olier til tilstoppet næse

Te med oregano er typisk brugt til at behandle forkølelser og influenza takket være de medicinske egenskaber. Det samme kan man sig om olien.

Ingredienser

 • 1 spsk. oreganoolie
 • 500 ml vand

Hvad skal du gøre?

For at lave et dampbad med denne olie skal du bare følge samme vejledning som for eukalyptusolie og timianolie:

 1. Kog vandet og tilføje en spiseskefuld oreganoolie.
 2. Hæld blandingen i en stor skål, tag et viskestykke over dit hoved og læn dig forover 10-15 cm fra skålen.
 3. Indånd dampen. Du vil i løbet af få minutter mærke, at din næse ikke er tilstoppet længere.

Ved at anvende en af disse behandlinger regelmæssigt, vil dine gener mindskes på kort tid. Husk at søge læge, hvis din tilstoppede næse ikke går over i løbet af en uge. Undgå også at udsætte dig selv for stærke dufte eller allergifremkaldende stoffer, som kan gøre dit ubehag værre.

Vann, M. (2015, December 09). 8 Ways to Clear Up Sinus Congestion. Retrieved from https://www.everydayhealth.com/hs/managing-sinus-congestion/clear-sinus-congestion-pictures/

WebMD. (2018). Nasal Congestion & Pressure: Home and OTC Remedies. Retrieved from https://www.webmd.com/allergies/sinus-congestion