5 naturlige hjemmemidler til at slippe af med hovedpine

Hovedpine er en tilstand, vi alle har oplevet, på et eller andet tidspunkt i vores liv. I dets mildere former - når det forårsages af stress eller vores livsstil - kan du bruge nogle naturlige hjemmemidler til at komme af med det.
5 naturlige hjemmemidler til at slippe af med hovedpine

Sidste ændring: 29 juni, 2023

Hovedpine er formentlig en af de sygdomme, der er mest svær at håndtere i dit hverdagsliv. Adskillige gange i løbet af året, kan du rammes af hovedpine, der bliver en forhindring i din daglige rutine. Dog, er der nogle hjemmemidler, du kan bruge, til at håndtere ubehaget og slippe af med hovedpine.

I denne artikel vil vi kigge på 5 af dem.

Hvorfor får vi hovedpine?

Hovedpine er en af de mest almindelige helbredsproblemer. Det kommer af inflammation af den indre del af kraniet, hvor det, i de fleste tilfælde, er forårsaget af for meget stress eller mangel på søvn.

I andre tilfælde, forårsages det af vaskulære systemlidelser. Udvidelsen af blodårerne producerer et indre pres, der ender med at give irriterende hovedpine.

Der er mange forskellige typer af denne form for ubehag. Fra simpel hovedpine til mere komplekse migræner, hvor smerten kan være længerevarende eller pulserende, og andre symptomer kan følge med, såsom sensitivitet over for lys, i de mest alvorlige tilfælde.

På en daglig basis, kan hovedpine sog opstå som mindre smerter, grundet faktorer, såsom stress, forurening eller visse vaner. Der er derfor nogle effektive hjemmekure, der kan hjælpe dig med at slippe af med dette ubehag.

Sådan kan man slippe af med hovedpine

De forskellige behandlingsmetoder til at slippe af med hovedpine er direkte proportionelle med intensiteten af smerterne. Når ubehaget ikke reduceres med naturligt smertestillende eller medicin, er det dog bedst at gå til lægen.

Ikke desto mindre, skal du have i tankerne, at hjemmemidler kan være nok til at behandle mild hovedpine. Tag et kig på disse 5 kure:

1. Et varmt bad til at slippe af med hovedpine

kvinde i karbad for at slippe af med hovedpine

At tage et bad er altid en hjælpsom strategi til at komme af med spændinger. Grundet det faktum, at hovedpine kan forårsages af meget stress, kan det være nok til at slippe af med det.

Brugen af naturlige olier – aromaterapi – kan desuden være effektivt til at slippe af med hovedpine og andre former for problemer.

Ingredienser

 • 1 badekar med varmt vand
 • 50 gram aromatiske salte

Instruktioner

 • Fyld badekarret med varmt vand, og tilføj de aromatiske salte.
 • Læg dig i det, og hvil i 30 minutter. 

2. Kamillete mod hovedpine

Kamillete med blomst i

Denne te er beroligende og antiinflammatorisk. 

Kamillete virker til at være en effektiv kur mod næsten alt. Det er kendt for dets egenskaber, der lindrer mavesmerter, og det er meget effektivt til at slippe af med hovedpine.

Ingredienser

 • 30 g kamille
 • 500 ml vand
 • Sukker efter smag

Instruktioner

 • Opvarm vandet, indtil det begynder at koge.
 • Tilføj kamille, og lad det trække et par minutter.
 • Si det, og server det i en kop. Tilføj sukker efter smag.

3. Ansigtsmassage

kvinde, der masserer sin pande

En ansigstmassage gør det muligt for dig at lindre muskelspændinger, og berolige stimuleringen af blodårerne.

En ansigtsmassage til at lindre spændinger er en af de mest effektive midler, til at slippe af med hovedpine. Det kan få ubehag til at forsvinde, hvis man presser på visse punkter på kraniets overflade. Særligt, hvis massagen udføres med lavendelolie.

Ingredienser

 • 5 dråber olie (olivenolie eller kokosolie virker, eksempelvis)
 • 5 ml æterisk lavendelolie

Instruktioner

 • Masser blødt og konstant. Dette skal gøres i cirkulære bevægelser på tindingerne, panden, øjenbrynene, kindbenene og toppen af hovedet.
 • Ændr denne bevægelse ved at lægge mere pres på disse punkter, og skift mellem hårde og bløde bevægelser.

4. Æblecidereddike til at slippe af med hovedpine

æbler og te på bord

Blandt de mange fordele ved æblecidereddike, kan det hjælpe med at berolige spændinger, hvilket er godt til at slippe af med hovedpine.

Selvom denne kur kan være en smule ubehagelig, er det en kur, der kan skabe en mere øjeblikkelig virkning. Det kan lindre dine smerter hurtigt at drikke små portioner af æblecidereddike.

Ingredienser

 • 200 ml vand
 • 10 ml æblecidereddike

Instruktioner

 • Tilføj en spsk. æblecidereddike i mindst 3 glas vand i løbet af dagen.
 • Sikr dig, at vandet er stuetemperatur, da for koldt vand kan skabe flere spændinger i hovedet.

5. Grødomslag af vandmelon

vandmelon til at slippe af med hovedpine

Vandmelon, og enhver kilde til kulde, kan bruges til at slippe af med hovedpine, der forårsages af varme. 

I mange tilfælde, er hovedpine associeret med en høj kropstemperatur, der er forårsaget af varme. I dette tilfælde, er det tilrådeligt at forfriske dit hoved med et grødomslag af vandmelon.

Ingredienser

 • ¼ vandmelon

Instruktioner

 • Fjern skrællen.
 • Fjern alle kernerne.
 • Skær melonen i tynde skiver, og læg dem i køleskabet.
 • Læg dem på din pande, dine kinder og tindinger i omkring 20 minutter. 

Spændinger i dit hoved, er ikke noget, der bør give dig for mange smerter. I de fleste tilfælde, er det ikke mere end en konsekvens af at leve i et krævende, tempofyldt samfund. Der bør dog være grund til bekymring, hvis denne lidelse bliver overdreven.

Hvis hovedpinen varer mere en 48 timer, og ikke forsvinder med de tidligere nævnte teknikker, så bør du gå til lægen. Disse naturlige midler vil dog stadig være til stor hjælp, hvis du får en mild hovedpine.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Miraj, S., & Alesaeidi, S. (2016). A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electronic Physician, 8(9), 3024–3031. https://doi.org/10.19082/3024
 • Damian, P., & Damian, K. (1996). Aromaterapia : el olor y la psique. Lasser Press Mexicana. Retrieved from https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=P-WNv17tacwC&oi=fnd&pg=PA9&dq=aromaterapia&ots=eVVpYdxqvm&sig=o9BjYq34HYR-6Bay7mcunjJvxj4#v=onepage&q=aromaterapia&f=false

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.