5 kostfejl, du skal undgå hvis du har højt kolesteroltal

Folk med højt kolesteroltal skal spise en bestemt måde for at behandle dette problem effektivt. Du kan dog lave fejl, der holder dig fra at se forbedringer.
5 kostfejl, du skal undgå hvis du har højt kolesteroltal

Sidste ændring: 25 august, 2022

De fleste mennesker med højt kolesteroltal ved, hvor vigtigt det er at spise godt. På grund af manglende viden eller dårlig information kan du dog lave nogle kostfejl, der kan ødelægge din indsats.

Det kan være meget frustrerende, da du måske ikke kan få dit kolesteroltal ned til det normale, uanset hvad du spiser, eller hvilken medicin du tager. Den mest omtalte ting er, at du måske selv gør problemet værre – og komplikationerne kan være ret alvorlige.

Derfor skal du finde ud af, hvilke fejl du laver, og hvorfor de er så skadelige, selvom de måske virker harmløse. Nedenfor kan du læse mere om de 5 mest almindelige fejl, folk med højt kolesteroltal laver. På den måde kan du begynde at tage kontrol over dette problem på en bedre måde.

Kostfejl og højt kolesteroltal

Enhver, der er blevet diagnosticeret med højt kolesteroltal eller hypercholesterolemi, bør følge de kostråd, deres læge giver dem. Selvom det betyder drastiske ændringer i din daglige kost, er det absolut vigtigt, hvis du vil forhindre mere alvorlige problemer.

kolesterol

Men når det kommer til kolesterol, at spise godt betyder ikke bare at spise mere frugt og grøntsager. Du er måske ikke er opmærksom på, at der er andre væsentlige ændringer, du skal foretage. De varierer også fra person til person, da hver krop er forskellig.

Tænker du, at du måske laver disse fejl i dine spisevaner? Har du problemer med at sænke dit kolesteroltal? Hvis ja, så fortsæt med at læse for at finde ud af, om du kan ændre på tingene.

Kostfejl nr. 1: Du er ikke opmærksom på sukker

Sukkerforbrug har ingen direkte indvirkning på kolesterolniveauerne i din krop. Men sukkerholdige fødevarer er ofte også højt i skadelige fedtstoffer, som trans- eller mættet fedt.

donuts

At spise denne type mad regelmæssigt kan få dig til at tage på i vægt. At være overvægtig er meget tæt forbundet med højt kolesteroltal. Det høje glykemiske indeks i disse fødevarer hæver dit blodsukker, noget der ødelægger arterie-væggene over tid.

Kostfejl nr. 2: Du er kun opmærksom på kolesterol i fødevarer

Nogle mennesker med højt kolesteroltal mener, at det at spise bedre betyder at udelukke visse former for mad, der er højt i kolesterol. Det er sandt, at det hjælper på kolesterol, men det er en fejl at tro, det er nok.

Kolesterol er en type fedt, der kommer fra at spise bestemte fødevarer. Men din lever producerer også kolesterol. Derfor vil det ikke være tilstrækkeligt at spise mindre af det. Du skal også undgå kilder til trans-fedt og mættet fedt, fordi de overbelaster din lever.

Kostfejl nr. 3: Du skærer alt fedt ud af din kost

Dette er nok en af ​​de mest almindelige fejl, folk med kolesterolproblemer gør. Det er ikke en god idé at eliminere alt mad, der indeholder fedt fra din kost. I stedet skal du vælge den gode slags fedt.

Fødevarer indeholder en blanding af forskellige typer fedt: mættet fedt, mono-umættet og fler-umættet (omega 3 og 6). Du skal forbruge så lidt mættet fedt som muligt, og øge dit forbrug af godt fedt.

Mættet fedt øger risikoen for hjertesygdomme, mens umættet fedt hjælper med at øge det gode kolesterol (HDL). Dette hjælper igen med at beskytte dine arterier. Eksempler på godt fedt er avocado, olivenolie og nødder.

Kostfejl nr. 4:  Du svinger fra en mirakel diæt til en næste

Mirakelkure lyder som en genvej til sunde kolesteroltal. Problemet er, at de er restriktive og begrænser dig til kun at spise bestemte kategorier af næringsstoffer.

En ærte på en plade, der repræsenterer restriktive kostvaner

Det er netop derfor, at mange af de mennesker, der ser hurtige resultater, ender med at opgive projektet nogle uger senere. Selvom de tabte sig nogle få kilo, vendte de hurtigt tilbage til deres normale spisevaner og ødelagde al den indsats, de havde gjort.

En god kostplan med det formål at sænke dit kolesterol bør være en permanent ting. Hvis det kun virker i nogle dage, vender du hurtigt tilbage til dine høje niveauer og større vægt på ingen tid.

Du kan også være interesseret i denne artikel: Prøv denne effektive diæt for at reducere dit mavefedt

Kostfejl nr. 5: Du tager statiner sammen med grapefrugtsaft

Læger udskriver ofte statiner for at reducere deres patients høje kolesteroltal. Imidlertid er det, at drikke grapefrugt på samme tid en fejltagelse; det kan holde medicinen fra at blive absorberet korrekt. Ja, det er en sund, lavt kalorieindhold frugt, men det er ikke en god ide, hvis du er på statiner.

Konklusion

Det er meget vigtigt, at du retter dine diætfejl, så din behandlingsplan vil fungere bedre. Du bør også gå til regelmæssige check-ups, fordi problemet ikke altid viser sig gennem tydelige symptomer. Men kolesterol er en alvorlig sygdom, som kan være ødelæggende for kroppen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Colpo, A. (2005). LDL Cholesterol:” Bad” Cholesterol or Bad Science? Journal of American Physicians and Surgeons.
  • De Andrés, S., Lucena, A., & De Juana, P. (2004, July). Interacciones entre los alimentos y las estatinas. Nutricion Hospitalaria.
  • Ma, H. (2006). Cholesterol and Human Health. Nature and Science.
  • Scirica, B. M. (2005). Treatment of Elevated Cholesterol. Circulation.
  • Schaefer, E. J. (2002). Lipoproteins, nutrition, and heart disease. American Journal of Clinical Nutrition.
  • Verschuren, W. M. M. (2012). Diet and cardiovascular disease. Current Cardiology Reports.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.