5 midler til at mindske muskeludmattelse

Fysisk træning og sundhedsproblemer kan forårsage muskeludmattelse. Der er dog nogle midler, du kan anvende til at mindske det. Det er vigtigt at reducere muskeludmattelse, så du kan fortsætte med dine daglige aktiviteter.
5 midler til at mindske muskeludmattelse
Carlos Fabián Avila

Skrevet og kontrolleret af læge Carlos Fabián Avila.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Måske er du lige begyndt i fitnesscentret. Måske har du ikke sovet godt. Eller, måske har du brugt dine muskler mere, end du plejer. I ethvert tilfælde, er det vigtigt at vide, hvordan du kan mindske muskeludmattelse, så du ikke skal bruge hele dagen på at have smerter.

I dag, vil vi vise dig, hvordan du kan mindske muskeludmattelse.

Hvad forårsager muskeludmattelse?

Nogle gange, vil vækkeuret ringe, og det føles som om, du ikke kan komme ud af sengen. Når du forsøger, vil enhver bevægelse føles umulig, og det kræver meget energi. Hvis det er tilfældet, lider du formentlig under muskeludmattelse.

Muskeludmattelse forårsages ikke altid på grund af en dårlig bevægelse eller en overdreven, hård indsats. Nogle gange, kan det skyldes noget, der kendes som “kronisk udmattelses-syndrom”, hvilket hovedsageligt påvirker kvinder.

En anden årsag er svækkelse af immunsystemet eller endda visse sygdomme, såsom muskelsvindsygdom eller inflammatorisk myopati.

Selvfølgelig, kan vi ikke ignorere muligheden for gigt og slidgigt, fordi de også kan forårsage muskeludmattelse.

Kvinder, der har været igennem overgangsalderen, eller som går igennem overgangsalderen, har muligvis ikke nok calcium i kroppen. Mangel på dette mineral stimulerer til muskelsammentrækninger og kan forårsage smerter eller udmattelse.

Sådan kan man mindske muskeludmattelse

Hvis musklerne er udmattede på grund af træning eller anstrengende indsats, er det vigtigt, at du giver dine muskler tid til at hvile og komme sig. Du skal vente mellem 24 og 48 timer, før du træner igen.

I løbet af denne tid, skal du forsøge at sove godt og ikke udføre nogen former for fysiske aktiviteter. I stedet for at træne, skal du forsøge at strække dine muskler ud i 15 sekunder, mens du trækker vejret.

Når dine muskler er udmattede på grund af træning, kan du forsøge teknikken med is og varme i 10 minutter. Dette vil virke, hvis der ikke er inflammation. Dog, hvis du har inflammation, er det bedst blot at påføre is.

Mad er også vigtigt til at hjælpe dig med at mindske muskeludmattelse: Spis fødevarer, der indeholder komplekse proteiner, såsom bælgfrugter, mælkeprodukter og kød.

På den måde, vil du indtage aminosyrer, som vil hjælpe dig med at komme dig. Og, selvfølgelig, må du ikke glemme at være hydreret. Som du formentlig har læst før, skal du drikke mindst 6-8 glas vand om dagen.

Hjemmemidler til at mindske muskeludmattelse

Hvis dine muskler er meget udmattede, vil du muligvis gerne prøve et naturligt middel. Disse naturlige midler vil hjælpe dig med at øge din energi, og hjælpe din krop med at komme sig. Vær opmærksom på de følgende muligheder, som vi skal til at vise dig.

1. Smoothie med havregryn, banan og honning

Det er meget vigtigt at spise kulhydrater, fordi de nærer kroppen og kan forebygge eller mindske muskeludmattelse. 

Du kan drikke denne smoothie, lavet med havregryn, banan og honning, til morgenmad, eftertræning eller om formiddagen. Det vil hjælpe dig med at mindske muskeludmattelse.

Ingredienser

 • 1 banan (60-80 g)
 • 3 tsk. honning (15 g)
 • 100 g havregrynsflager

Fremgangsmåde

 • Lad havregrynene ligge i varmt vand i nogle minutter.
 • Kom dem dernæst i en blender, sammen med banan og honning.
 • Blend ingredienserne, indtil du har en jævn konsistens.
 • Velbekomme!

2. Shake med spinat, melon og vindruer

Dette er den perfekte shake mod muskeludmattelse. Spinat styrker væv, og er rig på calcium. Melon er meget hydrerende, absorberes hurtigt og har mange vitaminer og mineraler. Angående vindruer, er de rige på magnesium, kalium og adskillige antioxidanter, der forbedrer fysisk ydeevne.

Ingredienser

 • 10 vindruer
 • 250 ml vand
 • En håndfuld rå spinatblade
 • 150 g melon

Fremgangsmåde

 • Vask spinaten godt.
 • Skær melonen i små stykker, og kom alle ingredienserne i en blender.
 • Drik det om morgenen. Det er bedst at drikke det på tom mave. 

3. Ingefærte

Denne rod har en meget særlig aroma og smag, og den vil hjælpe dig med at sige farvel til muskelsmerter. Foruden at tilføje det til dine retter (eksempelvis salater, kager eller supper), kan vi også anbefale at drikke det som en te.

Ingredienser

 • 1 skive ingefærrod eller 3 tsk. stødt ingefær (15 g)
 • 250 ml vand

Fremgangsmåde

 • Tilføj ingefær til en kop med vand, og bring det i kog.
 • Lad det koge i 10 minutter.
 • Fjern roden, og drik teen, mens den stadig er varm, så længe det ikke brænder dig. Forsøg at drikke det, før du går i seng.

4. Macapulver

pulver på ske

Maca er en anden rod, der originalt er fra Sydamerika. Det har opfriskende egenskaber og et stort indhold af vitamin B. Du kan få det på mange forskellige måder, men vi anbefaler at bruge macapulver. Dette pulver kan tilføjes til enten frugtjuice, brød med ost eller en smoothie.

 • For at udnytte dets fordele, bør du indtage mellem 1 og 3 spiseskeer om dagen.
 • Hvis du indtager det dagligt, skal du springe 1 dag om ugen over. 

5. Ginsengte til at mindske muskeludmattelse

Et andet naturligt middel, der vil hjælpe dig med at mindske muskeludmattelse, kan findes i form af piller eller en tør rod. Ved sidstnævnte, kan du bruge den til at lave en te, der vil give dig en god mængde mineraler og vitaminer, som vil hjælpe dine muskler med at komme sig. 

Ingredienser

 • 250 ml vand
 • 1/4 teske hakket ginseng-rod
 • Valgfrit: 5 tsk. honning (25 g)

Fremgangsmåde

 • For at lave ginsengte, skal du hakke et gram af roden, og blande det godt med en kop kogende vand.
 • Efter at have ladet det trække i fem minutter, skal du drikke det så varmt som muligt (uden at brænde dig!). 
 • Du kan søde det med en smule honning.

Tal med din læge, hvis du lider af muskeludmattelse

Hvis du hyppigt oplever muskeludmattelse, bør du tale med din læge. Han eller hun vil hjælpe dig med at afgøre, hvad der foregår, og hvordan du kan behandle det korrekt.

Det kan interessere dig ...
Fem naturlige remedier til at behandle psoriasis topisk
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fem naturlige remedier til at behandle psoriasis topisk

Psoriasis symptomer er ubehagelige. Heldigvis kan nogle naturlige remedier til at behandle psoriasis topisk hjælpe med at kontrollere det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.