5 overraskende årsager til inflammation

Om end det er akut eller kronisk, så er forståelse af årsagerne til inflammation essentiel i forbindelse med at forebygge og forhindre det i at udvikle sig til mere alvorlige problemer.
5 overraskende årsager til inflammation
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Forårsager myg eller andre insektbid hævelse, rødme eller kløe? Det er ikke noget særligt. Det vil kun vare et par timer eller dage. Her har du nogle af de overraskende årsager til inflammation, som du bør være opmærksom på!

Dette er en naturlig reaktion på en irritation eller skade. I dette tilfælde er det en reaktion på en infektion, hvoraf nogle kan forårsage betændelse.

På den anden side er der typer af inflammation, der varer længere. Lavgradige betændelser anses for at være “af forlænget varighed”, fordi de kan vare ved i uger eller måneder endda.

Dette er også kendt som kronisk inflammation. Her finder du de aktive symptomer på betændelse.

Når inflammation ikke forsvinder, er faren større. Sygdomme, der kan forårsage kronisk inflammation omfatter diabetes, hjertesygdomme, gigt, eller endda Alzheimer’s.

Her er nogle almindelige årsager til inflammation og måder, hvorpå du kan omvende deres virkninger:

1. Du er overvægtig

Hvis du slæber rundt på nogle ekstra kilo, kan det udløse en inflammatorisk respons i dine fedtceller.

Som vi ældes, påvirker fedtceller nogle af cellerne i kroppen. Dette sker, når inflammation begynder.

Fedme hos unge mennesker kan få fedtceller til at signalere problemet. Hvad der sker er, at deres immunforsvar vil begynde at forsvare sig selv, men uden at have noget aktivt at målrette sig i mod, skader de simpelthent kroppen selv.

2. Din chef er for hård ved dig og dit liv er kaotisk

Der findes mange årsager til inflammation, men stress og arbejdspres er en slem en af slagsen

En anden årsag til inflammation er stress. Dette kan enten være akut eller kronisk.

  • Akut stress opstår, når dine bekymringer eller frygt er meget betydelige og relateret til en virkelig situation, der destabiliserer dit liv.
  • Kronisk stress opstår, når du er i et ulykkeligt ægteskab, eller dit arbejde volder dig en masse angst for eksempel.

Begge disse kan forårsage inflammation. Kortisol spiller en vigtig rolle i at kontrollere din krops inflammatoriske reaktion. Problemet er, at kronisk stress kan forlænge virkningerne af dette hormon.

Ifølge en undersøgelse fra Rockefeller University, kan dette medføre en manglende evne til at kontrollere inflammation.

Undersøgelsen hævder også, at kronisk stress kan udløse en stigning i produktionen af hvide blodlegemer. Dette resulterer i en højere risiko for sygdomme, der er relateret til inflammation.

3. Årsager til inflammation: Du har tarmbakterier

Ikke alle bakterier kan forårsage dig skade. Nogle varianter kan undertrykke inflammation, mens andre kan udløse det i forbindelse med belastning. Men 70% af dine immunforsvars celler bor i dine tarme.

Det betyder, at tarmbakterier kan påvirke dit immunforsvar på et utal af måder, hvilket gør dette til en af årsagerne på inflammation.

Forskere, der studerer dette emne forstår ikke fuldt ud interaktionens forbindelse. Det er derfor, de er ved at undersøge miljø- og kostændringer, der kan ændre situationen.

Der er undersøgelser, der har identificeret visse mikrober, der lever i tarmen og kan være relateret til udviklingen af leddegigt og Crohns sygdom.

Betændelse forårsaget af mikrober i tarmen kan også forværre eller fremme udviklingen af andre sygdomme, såsom HIV f.eks.

4. Du drikker for meget

2-alkohol

Fra et fysiologisk synspunkt nedbrydes alkohol i kroppen. Denne reaktion producerer giftige biprodukter, der forårsager betændelse. Du ved allerede, at din lever er det primære organ involveret i processen med at nedbryde og bearbejde alkohol.

Det betyder, at når du drikker for meget, er din lever den første til at opleve inflammation. Hvis du undgå alkoholiske drikke, tillader de din lever at slappe af og rense sig selv.

Ud over at drikke for meget alkohol, kan du også bygge mere fedt, hvilket kan få dig til at udvikle skrumpelever eller hepatitis.

5. En af de mest overraskende årsager til inflammation: Dit valg af prævention

4-praeventions-piller

Forud for begyndelsen af overgangsalderen, har kvinder en tendens til at vælge mellem en række forskellige præventions muligheder. En af dem omfatter p-piller.

Dette kan hjælpe dem med at undfange på et senere tidspunkt i livet, men det kan også udløse inflammation.

Kvinder, der tager orale præventionsmidler synes at have større risiko for at opleve betændelse end dem, der vælger at opgive p-piller.

I 2014 offentliggjorde tidsskriftet PLoS One en foreløbig undersøgelse af dette emne. De fandt ud af, at inflammation hos kvinder, der ikke tager p-piller var minimal.

Det betyder ikke, at du ikke skal passe på dit helbred eller bruge  en præventionsmetode. Hvis du ønsker at undgå graviditet på et vist tidspunkt i livet, så tal med din gynækolog for at finde ud af, hvad mulighederne er. De kan fortælle dig, hvis du har nogen særlige risikofarer eller bør overveje en præventions ændring.

Ignorer ikke betydningen af årsagerne til og konsekvenserne af inflammation

Kronisk betændelse kan vare i uger eller endda måneder, og kan forekomme overalt i kroppen.

Hvis du er overvægtig, du ryger, du drikker alkohol og du tager p-piller, skal du have fokus på, hvad der sker med din krop.

Husk at for at undgå dette problem, er det vigtigt at få motion, opretholde en sund kropsvægt og følge en sund kost.

Nu kender du nogle af de mere overraskende årsager til inflammation, så nu skal du bare prøve at undgå disse.  • Izaola, O., de Luis, D., Sajoux, I., Domingo, J. C., & Vidal, M. (2015). Inflamación y obesidad (Lipoinflamación). Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2015.31.6.8829
  • Villalba, E. (2014). Inflamación I. Revista de Actualización Clínica.
  • Blancas-Flores, G., Almanza-Pérez, J. C., López-Roa, R. I., Alarcón-Aguilar, F. J., García-Macedo, R., & Cruz, M. (2010). La obesidad como un proceso inflamatorio. Boletín médico del Hospital Infantil de México, 67(2), 88-97.
  • Estruch, R. (2002). Efectos del alcohol en la fisiología humana. Adicciones, 14(5).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.