5 myter om psykopatisk personlighed

Ikke alt, du måske har hørt, læst eller set om psykopatisk personlighedsforstyrrelse er rigtigt. Lær mere om 5 myter vedrørende denne tilstand for bedre at kunne forstå den.
5 myter om psykopatisk personlighed

Sidste ændring: 09 august, 2022

I denne artikel vil vi snakke om 5 myter om psykopatisk personlighed. Ikke alt, du måske har hørt, læst eller set om psykopatisk personlighedsforstyrrelse er rigtigt. I dag vil vi gerne forklare 5 myter, som folk tror er rigtige, men som egentlig bare er opfundet.

Mentale sygdomme, såsom bipolar, depression eller anoreksi, ses let på. “Du er så bipolar” eller “du er så tynd, du har anoreksi” er gængse sætninger.

Men vi bør ikke andvende disse ord henkastet. Det meste af tiden tager vi fuldstændig fejl omkring den tilstand, som vi nævner.

I dag vil vi se på 5 myter vedrørende psykopatisk personlighedsforstyrrelse.

Myter om psykopatisk personlighed

1. De har ingen empati

Par der krammer

Det er almindeligt at tro, at personer med psykopatisk personlighed ikke har nogen empati. Det er dog ikke korrekt.

Psykopater manipulerer og for at kunne gøre det, skal de forstå, hvordan den anden person har det, og på samme tid hvilken form for reaktion de vil få fra det, de siger. Det er sådan, de fanger deres ofre.

At være empatisk betyder at forstå den anden persons humør, eller hvordan de har det. Dette kaldes kognitiv empati, og psykopater har det.

Det, de mangler, er følelsesmæssig empati. Hvordan ser det ud at mangle følelsesmæssig empati? Det er, når individer ikke er i stand til at føle skam, skyldfølelse eller smerte efter at have manipuleret med andre.

2. De er skøre

Christian Bale - American Psycho

Dette begreb er sikkert det mest upassende, når det kommer til at beskrive en psykopatisk personlighed.

Psykopater er ikke skøre. Skørhed antyder mangel på kontrol, mangel på forbindelse til virkeligheden og at gøre ting uden at tænke.

Psykopater er bevidste om, hvad de laver. Faktisk udøver de en stor portion kontrol over ting for at kunne få, hvad de gerne vil have.

3. Psykopater er kriminelle

Psykopater behøver ikke nødvendigvis at bryde loven. Det er ikke deres mål. De ønsker at få ting, men for at gøre det behøver de ikke nødvendigvis at udøve kriminalitet: de bruger folk.

Hvis en person med en psykopatisk personlighed låner ting fra dig, og bagefter udnytter din godhed og ikke giver det tilbage, så er det ikke en forbrydelse.

Du gav dem lov til det, og den psykopatiske person handler ikke som andre personer: de ved ikke, hvornår de skal stoppe, fordi de ikke er klar over, at de overtræder en grænse.

Så glem alt om, at psykopatiske personer stjæler, slår ihjel og gør forfærdelige ting. De kan faktisk ikke lide at være midtpunkt for al opmærksomheden.

4. De voksede op i en problematisk familie

Mor der krammer sin datter

Denne store myte findes måske, fordi vi egentlig ikke ved særlig meget om psykopater. Psykopater bliver ikke skabt, de bliver født.

Psykopater er sådan, fordi dele af deres hjerne er anderledes og ikke er aktiveret, hvilket er en medfødt, biologisk tilstand.

Når en persons hjerne fungerer normalt, men de ikke har fået de værktøjer, de skal bruge for at socialisere med andre på en sund måde, kaldes det sociopati.

I dette tilfælde er de måske blevet opdraget uagtsomt: seksuelt misbrug, mangel på omsorg og andre former for situationer, som har afholdt dem fra at udvikle sig ordentligt.

5. De er meget kolde personer

Mand med to ansigter

Selvom det er rigtigt, at psykopater ikke føler mange følelser, betyder det ikke, at de ser følelsesløse ud.

De virker som regel som rare, venlige personer. Man føler, at man kan stole på dem, og at man med sikkerhed kan knytte sig til dem.

Det er uden tvivl blot udseendet. Deres godhed er et våben, de bruger til at tiltrække deres ofre, så de kan manipulere med dem og bruge dem til at få deres personlige ønsker.

En psykopat virker aldrig kold eller arrogant og prøver ikke på at skille sig ud. Det er det modsatte: de bliver nødt til at synes varme og troværdige for at kunne få andres tillid.

Det er vigtigt er glemme disse myter om psykopater, så du kan komme tættere på at forstå dem bedre.

Mentale sygdomme eller forstyrrelser er ikke det samme som at være skør, og det er ikke den rigtige måde at tale til folk på, som udøver kriminalitet eller er “besynderlige.”

Mange personer med psykopatiske personligheder lever blandt os, og vi opdager det ikke engang. De er normale personer: de ser blot anderledes på verden.

For dem er andre personer ikke personer, men snarere genstande, som de bruger til at få det, de gerne vil have.

Psykopati kan ikke blive helbredt, men det kan blive behandlet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Universidad de Alicante, Características de los Psicópatas. 2007 Departamento de Psicología de la Salud. rua.ua.es/dspace/bitstream/10045/4097/3/Microsoft%20PowerPoint%20-%20Tema%203.pdf
  • Decety, J. & Jackson, P. H. (2004). The Functional Architecture of Human Empathy. Behavioural and Cognitive Neuroscience Review, 3(2), 71-100.
  • Britton, P. C. & Fuendeling, J. M. (2005). The relations among varieties of adult attachment and the
    components of empathy. J Soc Psychol., 145(5),519-530.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.