Hvordan føles det at have bipolar lidelse?

Nogle tager ikke bipolar lidelse alvorligt. De fleste er ikke klar over, at det faktisk er en alvorlig sygdom. Men det er vigtigt for både patient, familie og venner at erkende og behandle lidelsen for at kunne leve et lykkeligt liv.
Hvordan føles det at have bipolar lidelse?
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Det er altafgørende at forstå symptomerne på denne sygdom, så vi kan identificere dem hos vores kære eller os selv. Men hvordan føles det egentligt at have bipolar lidelse?

Bipolar lidelse er en psykisk sygdom, og er ikke bare et personlighedstræk eller tilvalgt adfærd. Bipolar lidelse er heller ikke lig med skizofreni, da det er to helt forskellige lidelser.

Bipolare personer har ikke svært ved at identificere sig selv, men deres humørsvingninger er så voldsomme, at deres opførsel kan skifte fra den ene ekstrem til den anden og være svære at forklare.

Sådan diagnosticeres bipolar lidelse: Hvordan føles det at have bipolar lidelse?

Kvinde der graeder

Diagnostisering af denne tilstand er meget kompliceret, især fordi patienten ofte ikke har lyst til at få hjælp. Det gøres kun vanskeligere ved den lidelsesramtes ustabile opførsel. Som følge heraf forveksles bipolar lidelse ofte med en psykose eller depression.

For at kunne diagnosticere en person med bipolar lidelse skal en professionel undersøge personen over en længere periode. Selvom lidelsen ikke kan kureres, er det muligt at behandle den ved at ændre aktiviteter i den lidelsesramtes hverdag. Almindelige anbefalinger:

  • Regelmæssig motion
  • Psykologhjælp
  • Yoga eller anden afslappende aktivitet

Det vigtigste, personer med bipolar lidelse har brug for, er støtte fra folk, der forstår og bekymrer sig for dem. Omgivelserne spiller en afgørende rolle i behandlingen.

Adfærd hos bipolare patienter

1. Drastiske humørsvingninger

Kvinde der holder et billede op af sig selv

Bipolar lidelse indebærer drastiske humørsvingninger. En person med bipolar lidelse kan bevæge sig fra en tilstand af ukontrollabel eufori til en tilstand af dyb frygt på et splitsekund. En sådan ændring kan udløses af meget simple ting, der kan forekomme ubetydelige for en mere psykisk stabil person.

En person med bipolar lidelse kan også være i et bestemt humør i en længere periode, uanset om det er stabilt, depressivt eller manisk. Men disse humørsvingninger reagerer ikke nødvendigvis på specifikke situationer eller forudsigelige mønstre.

Nogle gange føler de sig humørmæssigt på toppen i et stykke tid. De føler sig fulde af energi, faktisk så meget, at de ikke føler et behov for søvn . Faktisk kan de gå flere dage uden at sove, mens de er distraherede og irritable. Dette kan være en manisk fase, og består af overdreven opførsel: Højt sexdrev, overskydende energi og sågar aggression.

2. Tristhed

En bipolar person vil føle sig meget deprimeret, som vil medføre angst, sorg, pessimisme og stærke følelser af frustration. De vil også helt miste interessen for alt, herunder ting, de elskede i den maniske fase.

For en person med denne tilstand er det meget frustrerende ikke at kunne forstå årsagen til den dybe depression, og det kan føre til selvmordstanker.

3. Psykotiske træk

Man der sidder med sur og glad mund - have bipolar lidelse

En årsag til disse ændringer er psykose, som nogle gange ledsager bipolar lidelse. Psykose er en tilstand, der blandt andet ændrer en persons opfattelse af situationer, bevægelser og ord.

4. Hypomani

En person med bipolar lidelse kan udvise tegn på hypomani. Hypomani indebærer en længere periode med forhøjet humør. Personen kan også være irritabel på en måde, der adskiller sig fra vedkommendes normale humør. Tilstanden varer mindst fire eller fem dage. Hypomani kan også forårsage øget selvværd eller vrangforestillinger, og personen kan begynde at tale meget mere end normalt.

Generelt er det vigtigt at huske på, at en person med bipolar lidelse vil gennemgå meget intense og ekstreme humørsvingninger. Nu ved du mere om hvordan det er at have bipolar lidelse.

Det kan interessere dig ...
Lær at sætte grænser i dine personlige forhold
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Lær at sætte grænser i dine personlige forhold

I det øjeblik dine personlige relationer får dig til at føle dig dårligt tilpas, skal du lære at prioritere dig selv først. Lær at sætte grænser he...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Alejandro Koppmann, A. (2012). Sobre el diagnóstico de bipolaridad. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(12)70348-6
  • Vieta, E. (2014). Diagnosing Bipolar Disorder. In Managing Bipolar Disorder in Clinical Practice, 3rd Edition and Guide to Assessment Scales in Bipolar Disorder, 2nd Edition.
  • PuedoSer, E. V. (2012). La hipomanía. Trastorno bipolar.
  • Geddes, J. R., & Miklowitz, D. J. (2013). Treatment of bipolar disorder. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(13)60857-0

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.