Forbindelsen mellem ledsmerter og tarmbakterier

Kan bakterier i tarmene forårsage ledsmerter? Ifølge flere undersøgelser påvirker disse mikrober immunforsvaret og udløser problemer i andre dele af kroppen.
Forbindelsen mellem ledsmerter og tarmbakterier

Sidste ændring: 26 august, 2022

Reumatoid artritis er forårsaget af forringelse af brusken, som forårsager inflammation og ledsmerter. I dagens indlæg vil vi gennemgå forbindelsen mellem ledsmerter og tarmbakterier.

Ledsmerter og tarmbakterier

Selvom forskere har udpeget  nogle risikofaktorer, der kan udløse dette sundhedsproblem, er eksperter stadigvæk ikke sikre på den direkte årsag til denne sygdom.

I deres søgen efter den nøjagtige årsag, har en gruppe forskere fokuseret på en potentiel synder, der indtil nu aldrig er blevet taget i betragtning: De bakterier, der lever i vores tarme.

Nylige undersøgelser har fastslået, at bakterier i tarmene kan forårsage ledsmerter, herunder smerter forårsaget af reumatoid artritis.

Desuden er de relateret til sygdomme, der ændrer funktionen af immunforsvaret, hvilket fører til andre kroniske problemer.

 Bakterier i tarmene, en årsag til ledsmerter

I en 2013 undersøgelse, fandt en reumatolog på New Yorks Universitet, Dr. José Scher ud af, at patienter med leddegigt var mere tilbøjelige til at have en bakterie i deres tarme kaldet Prevotella COPRI, end dem der ikke lider af sygdommen.

I en anden undersøgelse offentliggjort i oktober samme år, fandt Scher ud af, at dem med psoriasisgigt har lavere niveauer af vigtige bakterier i deres tarme.

2-tarmbakterier

Disse undersøgelser er en del af en indsats af forskere over hele verden. For at forstå og forklare den rolle, mikrobiome (massen af mikrober, der lever i mavetarmkanalen) spiller i den generelle sundhed.

Man mener, at tarmfloraen består af over 1000 forskellige arter af bakterier, der tilsammen vejer mellem 1 og 3 kilo. I de senere år har forskere forsøgt at bevise, at disse organismer har meget at gøre med den menneskelige sundhed; nogle udløser sygdom, mens andre beskytter kroppen.

Ledsmerter og tarmbakterier: Bakterier i tarmene påvirker immunforsvaret

Veena Taneja, en immunolog på Mayo Clinic i Rochester, Minnesota, bekræfter at “det bliver tydeligere med hver undersøgelse, at disse mikrober kan påvirke immunforsvaret og bidrage til sygdomme hinsides tarmene. Ledsmerter er knyttet til bakterier i tarmene.”

3-patogen

Forskere blev overrasket over, at tarmbakterier påvirker immunforsvaret langt mere end først antaget.

I de seneste årtier har tilfælde af autoimmune sygdomme steget, og mange mikrobiome forskere er overbeviste om, at moderne livsstil og de ændringer den har forårsaget i det mikrobiome økosystem, er delvist ansvarligt for dette problem.

Ledsmerter og tarmbakterier: Prevotella COPRI bakterier kan være ansvarlige for ledsmerter

Disse mikrober påvirker tarmenes sundhed, hvor to tredjedele af kroppens immunceller er placeret. Under fordøjelsen skal mavetarmkanalen kæmpe med en konstant tilstrømning af fremmede mikrober, der indtages sammen med mad og drikke.

4-ledsmerter

For at gøre deres arbejde har tarmene udviklet et omfattende immunforsvaret, som strækker sig til andre organer udover tarmene. Immuncellerne der lever i tarmen besidder evnen til at aktivere inflammatoriske celler på tværs af hele kroppen, herunder i leddene.

Ifølge eksperten José Scher. Kan Prevotella COPRI bakterier forårsage en immunreaktion, der senere spreder sig til andet væv, som forårsager smerter i leddene. En anden teori er, at de gavnlige mikrober bliver fordrevet, hvilket svækker immunforsvaret.

Den seneste teori er en af de mest understøttede, da en undersøgelse viste, at patienter med høje niveauer af Prevotella COPRI havde reducerede niveauer af bacteroides fragilis, som er en gavnlig bakterie, der understøtte immunforsvaret.

Resultaterne af disse undersøgelser har givet anledning til nye undersøgelser, for at skabe strategier til at anvende bakterier som en behandling af immunsygdomme.

Faktisk anbefaler sundhedseksperter allerede probiotika (gode bakterier), til at genoprette tarmfloraen og behandle sundhedsmæssige problemer som akne, søvnløshed og andre problemer, der er blevet knyttet til tarmenes sundhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • M. Romero. Artritis reumatoide. Guias Clínicas. 1998.
  • A. Caudill. Articulaciones, ay que DOLOR!. The American Quarter Horse Racing Journal Andrea Caudill. 2007
  • R. Martin. Pruebas bioquímicas para la identificación de bacterias de importancia clínica. Pruebas bioquímicas para la identificación de bacterias de importancia clínica. 2015

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.