5 ting folk tænker før de dør

Det ville være tragisk hvis du fik ondt af dig selv i dine sidste øjeblikke. Prøv at ændre den måde du tænker og handler på, og vær tro mod dig selv - vær ikke på den måde andre ønsker du skal være.
5 ting folk tænker før de dør
Raquel Aldana

Skrevet og kontrolleret af psykologen Raquel Aldana.

Sidste ændring: 26 september, 2023

I denne artikel vil vi snakke om 5 ting folk tænker før de dør. Folk ofrer sommetider nuet for at kunne forberede fremtiden. Dette er en af de primære årsager der kan lede til, at de føler, at de spilder deres liv. Hvor de falder ind i en tankemønster der hedder ”bare for en sikkerheds skyld”. Og  ”Det er hvad der er nødvendigt at gøre nu, så jeg kan lave noget andet i fremtiden...”

Ting folk tænker før de dør

Men det er en høj pris at skulle betale for så lille en fordel. Du må ikke lade dig selv bekymre dig om at du ødelægger din fremtid ved at nyde dagen idag, især når du ikke ved hvornår du måske kan løbe tør for tid.

Normalt tænker du måske ikke over disse ting før det er for sent. Eller før dit liv imploderer af den ene eller anden årsag, og efterlader dig med kaos og problemer.
For mange år siden afslørede en sygeplejeske ved navn Bronnie Ware, som viede sit liv til at tage sig af de dødeligt syge en anderledes måde at se på sit eget liv. Ved at dele fem af de mest almindelige tanker, reflektioner eller sorger hos folk der lå på deres dødsleje.

Sandheden er, at ved at læse disse er du tvunget til at tænke over den måde du kan evaluere hvad du er tæt på at miste for altid. Og forstå menneskets utrolige egenskab til at føle fortrydelse.

Men det allermest fantastiske er den evne vi har til at fortsætte med at vokse, indtil vi drager vores sidste åndedræt.

Stige til himlen

Advarsel: Disse er bittersøde tanker og drømme, fyldt med både følelsen af håb, og et ønske om at se fremad. Men også sorgen over ikke at kunne lære disse ting imens der stadig var tid til det. Lad os se på de mest almindelige fortrydelser før døden som sygeplejeske Ware afslørede:

1. Ting folk tænker før de dør

“Jeg ville ønske at jeg havde haft modet til at leve et liv hvor jeg var tro mod mig selv. Og ikke bare gjorde hvad andre forventede af mig”

At være dig selv i en verden fuld af begrænsninger er ikke let. Men hvis du stopper og tænker over den smule tid du har til at lære dig selv at kende og blive den person du ønsker at være, kan det være du føler dig ubehageligt til mode.

Hvad der sker er, at denne tanke er blevet undgået hele dit liv, og har været låst væk i dit hoved. Dit liv passerer forbi dig imens du er igang med at organisere, og lave andre planer.

Ifølge sygeplejerske Ware, så er dette den største fortrydelse for de døende. Langt de fleste af os har en kæmpe liste af uopfyldte drømme, mål som vi finder uopnåelige, eller ting som vi antager bare ikke er indenfor vores rækkevidde. Er det virkelig sandheden, eller kan du ændre det? Vi mener at svaret er indlysende.

2. Ting folk tænker før de dør

“Jeg ville ønske jeg ikke havde arbejdet så hårdt”

Den daglige trummerum, stresset, behovet for at arbejde og tjene flere penge, enten til at bruge eller betale af på gæld. Vi lever for at arbejde, når vi faktisk burde arbejde for at leve.

Og selvom det er temmelig idealistisk at sige, så ville vi i en perfekt verden investere vores hjerter og sjæle i det arbejde vi vælger, uden stress eller smerte.

Det betyder at arbejdet ikke ville være så stor en hovedpine, eller forhindring for at kunne nyde de små glæder i livet. Såsom at tilbringe tid med venner og familie.

Denne fortrydelse betyder at det er på tide at simplificere den måde du lever på, og lære at være tilfreds med det du har. At foretage denne ændring vil gøre, at du ikke vil sørge over dine beslutninger når du ligger på dit dødsleje.

Fingermaling

3. Ting folk tænker før de dør

“Jeg ville ønsket jeg havde haft modet til at udtrykke mine følelser”

For at kunne finde fred i dig selv, skal du opdage den styrke du har indeni dig. Hvor mange gange har du været stille fordi du var bange? Hvor mange ord har du undladt at sige grundet stolthed, stædighed, eller vrede?

Det er uansvarligt og unaturligt at skjule dine følelser. Det er nødvendigt at opleve og udleve dem.

4. Ting folk tænker før de dør

“Jeg ville ønske jeg havde holdt kontakten med mine venner”

Mangel på tid, skænderier og livsændringer er alle ting der kan skabe afstand imellem dig og dine venner. At holde på venner kan være en svær opgave, men det er en vigtig del af hvem du er, som du er nødt til at vedligeholde.

Selv når du tager dit sidste åndedræt vil du måske fortryde at det er for sent at fortælle nogen hvad du altid har ønsket at sige, fordi du ikke holdt kontakten. Det er disse folk du altid vil have i dit hjerte, kærlige minder blandet med sorg.

To haender der raekker ud efter hinanden

5. Ting folk tænker før de dør

“Jeg ville ønske at jeg havde kendt til sand lykke”

I den evige søgen efter lykke, risikere mange mennesker at spilde deres tid på vejen. Du tror måske at din lykke afhænger af hvor meget du opnår, men du forstår ikke at glæde ikke er en destination: det er en attitude.

I de sidste øjeblikke før døden indtræffer, opdager nogle mennesker at vejen til lykke ville have været at foretage svære beslutninger, som i sidste ende ville have tilladt dem at leve deres liv fuldt ud.

For at afslutte denne diskussion, har vi samlet nogle indblik som sygeplejerske Ware fandt tankevækkende, og også værd at dele:

”Folk vokser meget når de konfronteres med deres egen dødelighed (…) Jeg lærte aldrig at undervurdere et menneskes evne til at vokse. Nogle ændringer var fænomenale.

Hver person oplevede et væld af følelser som forventet: Benægtelse, frygt, vrede, fortrydelse, mere benægtelse, og til sidst accept. Hver patient fandt deres indre fred før de rejste videre.”

På en måde skaber dette håb og sikkerhed når vi konfronteres med frygten for døden. Blot troen på at du er vokset og har accepteret din egen vej i livet, kan give trøst til allersidst.”

Ved det mener jeg, at livet ikke blot er hvad du tror det er, eller hvad du har skabt. Livet er det som sker lige nu, selv når du overvejer din fortid og din fremtid, som ikke kan forudses udfra din nutid.

Du bør måske stoppe med at fokusere på at forvente alt på din vej, og nyde de roller som skæbnen og muligheder spiller i dit daglige liv.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.