5 ting kun folk med Endometriose forstår

Fordi endometriose typisk er en kronisk lidelse, er det vigtigt, at du leder efter måder at minimere symptomerne på og håndtere dem på den bedst mulige måde
5 ting kun folk med Endometriose forstår
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Mange mennesker har sikkert hørt om endometriose, men de ved ikke, hvad det er. Endometriose er en sygdom, hvor de endometrieceller vokser uden for livmoderen. I denne artikel vil vi snakke om 5 ting kun folk med Endometriose forstår.

Dette er en godartet tilstand, der påvirker bestemte kvinder i deres reproduktions år.

Når endometrium begynder at udvikle sig forkert, kan det fastgøres hvor som helst i mave udhulingen. Denne situation kan føre til implantater (små læsioner), knuder (store læsioner) og endometriomer (cyster på æggestokkene).

En kvinde, der har endometriose, kan have forkølelses symptomer, især i vintermånederne.

Når du får disse symptomer med træthed og feber, tror du måske, at det er bare vejret. Du kan dog ende op på hospitalet, da feberen kan blive ekstremt høj.

Over tid kan problemet blive værre, da denne tilstand kan true dit liv gennem nedbrydningen af din blindtarm eller ved at lægge pres på dine nyrer.

Hvis du aldrig har oplevet smerte og ubehag ved endometriose, forstår du sandsynligvis ikke lidelserne hos dem, der har det. Derfor inviterer vi dig til at lære lidt mere om denne sygdom.

1. Enorme kramper

Kvinde der ligger med smerter

Det vides ikke, hvorfor endometriose frembringer en sådan smerte.

Den mest citerede teori har at gøre med det, der kaldes retrograd menstruation. Dette sker hver måned, når du har menstruation og når noget af blodet fra livmoderen udslipper i dit bækkenhulrum, der omgiver de reproduktive organer i stedet for at forlade kroppen.

Årsagerne til udløsning af retrograd menstruation er også ukendte. I de fleste tilfælde synes det ikke at være genetisk. Det er dog sikkert, at endometriose forårsager alvorlig smerte.

Det er ikke bare en alvorlig, svækkende smerte – det er heller ikke bare menstruationskramper. Det er normalt ledsaget af:

 • Kvalme
 • Opkastning
 • Forstoppelse
 • Rygsmerter
 • Smerter under samleje
 • Blodpletter mellem menstruationsperioderne

For at detektere endometriose i dets tidligste stadier, forsøger læger at være særlig opmærksom på disse problemer. Hvis de er i stand til at diagnosticere sygdommen i tide, er det lettere at bevare patientens frugtbarhed.

Se også denne artikel efter “5 ting kun folk med Endometriose forstår”:

De 8 bedste kure mod forstoppelse

2. At få børn kan være en løsning

Graviditet kan reducere nogle af symptomerne på endometriose.

På nuværende tidspunkt er dine progesteronniveauer højere, og dine østrogenniveauer falder (hvilket endometriose ernæres på). Ubehaget kan for det meste eller endog helt forsvinde.

Dette er imidlertid ikke en kur. Hos de fleste kvinder vil symptomerne komme tilbage ni måneder senere. Derudover vil du have byrden ved ​​at passe på en baby.

Dette forudsætter selvfølgelig, at kvinder med endometriose er i stand til at blive gravide.

Desværre vil mellem en tredjedel og halvdelen af kvinder med endometriose ikke være i stand til at få børn. Dette skyldes, at deres reproduktive organer er blevet hårdt beskadiget.

3. En hysterektomi virker måske ikke som en dårlig ide

Dette er heller ikke en kur. Ikke desto mindre, fordi endometriose opstår uden for livmoderen, så kan fjernelse af livmoderen eliminere problemet.

En hysterektomi kan medvirke til at mindske de smertefulde symptomer, men det er det. Over tid kan cyster fortsætte med at vokse på andre organer.

Ifølge mange specialister bør du forsøge at undgå at få en hysterektomi, men nogle gange er det den eneste bæredygtige løsning. Hvis din læge foreslår dette for dig, og du ikke er enig, så få en andens mening og overvej et alternativ, der er mindre radikalt.

Hvis du har endometriose og ønsker at få børn på et tidspunkt, skal du forsøge at blive gravid. I sidste ende er beslutningen om at få en hysterektomi en beslutning, som du kun kan træffe.

For nogle kvinder repræsenterer det den bedste løsning, mens andre ikke engang overvejer det.

4. Tale med din læge er muligvis ikke løsningen

Kvinder, der er diagnosticeret med endometriose, skal finde en person, der virkelig lytter til dem. Du har måske ikke meget tid, men du ved, at det er værd at finde support.

Hvis du har brug for det, så prøv at kigge efter supportgrupper, en terapeut eller en gynækolog. Det skader heller ikke at finde en person, der har specialiseret sig i endometriose.

5. Spise godt og få masser af søvn er uundgåeligt

Massere frugter

Hvis du virkelig ønsker at reducere dine smerter, så er god søvn og indtagelse af en sund kost en daglig forpligtelse. Hvis du har fået foretaget en operation eller er i behandling med hormonbehandling, er det endnu mere relevant.

Lige nu siger eksperter, at du skal passe godt på din endometriose for at klare det.

Husk at du kan prøve mange forskellige alternativer, indtil du finder noget, der får dig til at føle dig bedre tilpas:

 • Fysioterapi for at lindre bækken smerter
 • En antiinflammatorisk kost
 • Akupunktur
 • Yoga

Glem ikke, at let fysisk aktivitet også kan hjælpe med smerten. For at undgå blødninger må du ikke overdrive nogen af de øvelser du gør.

Vi anbefaler at læse denne artikel efter “5 ting kun folk med Endometriose forstår”:

6 psykologiske fordele ved at dyrke yoga

Endometriose er noget, du har hele dit liv

Der er ingen kur mod endometriose, men kirurgi kan reducere nogle af symptomerne, og medicin kan også hjælpe.

Men intet er mere effektivt end at være rolig og få masser af hvile.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Stratton, P., & Berkley, K. J. (2011). Chronic pelvic pain and endometriosis: Translational evidence of the relationship and implications. Human Reproduction Update. https://doi.org/10.1093/humupd/dmq050

 • Bulletti, C., Coccia, M. E., Battistoni, S., & Borini, A. (2010). Endometriosis and infertility. Journal of Assisted Reproduction and Genetics. https://doi.org/10.1080/00362177985380601

 • Pearce, C. L., Templeman, C., Rossing, M. A., Lee, A., Near, A. M., Webb, P. M., … Berchuck, A. (2012). Association between endometriosis and risk of histological subtypes of ovarian cancer: A pooled analysis of case-control studies. The Lancet Oncology. https://doi.org/10.1016/S1470-2045(11)70404-1


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.