50erne er en skøn alder for en kvinde

Langt fra at være traumatiseret af årene, der er gået, bør halvtredserne i stedet være den alder, hvor man nyder sin modenhed og selskabet af dem omkring sig
50erne er en skøn alder for en kvinde

Sidste ændring: 16 november, 2018

Vores samfund leder altid efter mærkater og stereotyper. Der tales ofte om midtvejskrisen og den komplekse situation, når kvinder træder ind i 50erne.

Dette er tidspunktet, hvor man bør konfrontere og genoverveje mange aspekter i sit liv. Især når man går overgangsalderen i møde.

Noget, som vi vil slå fast fra begyndelsen, er, at alle aldre kan være fantastiske, så længe ens attitude er positiv, modig og entusiastisk.

50erne er en skøn alder, hvor der sker mange ting.

Det er derfor, at selvom det bliver gjort med en smule ironi, så ser mange kvinder det som voksenlivets middelalder. Her er man på  en rutsjebanetur af hormoner og personlige forandringer. Disse bliver nødt til at blive oplevet med et klart hoved og et hjerte fyldt med drømme.

50erne er ikke det nye 20erne – gennemgå 50erne med stolthed

“40’erne er det nye 20 og 50 er det nye 25.” Dette er én af de sætninger, man måske hører ofte. Men den har tendens til at blive misforstået en smule.

 • 50erne er ikke og vil aldrig blive 20erne. Det skyldes, at i denne alder vil man have det godt med alt det, man har oplevet og lært. Der er intet behov for at have lyst til at være i sine 20ere længere, fordi nu er man udstyret med en rustning af erfaring.
 • I denne alder er man hård og smuk, og man har det godt med, hvem man er.
 • Et andet aspekt, man bør overveje, er, at når man når denne alder, så kommer oprigtig lykke sammen med accept.
 • Man vil pleje sig selv, klæde sig ordentligt og stadig være attraktiv. Men samtidig med det er der intet behov for, at kvinder i 50’erne lader som om, de er 20.

At ønske eller søge dette er blot en voldsom kilde til lidelse.

Maleri med en kvinde

50erne og huset af “hormonelle rædsler”

Karen Glaser, en sociolog på the University of King’s College London (England), forklarer i sin undersøgelse, at et voksende almindeligt fænomen finder sted.

 • Kvinder får børn i en senere og senere alder. Når en mor når hendes 50ere, er hendes børn først lige trådt ind i ungdommen.
 • Processen med overgangsalderen indebærer mange forandringer, inklusiv ubehag, hedeture, søvnproblemer og humørsvingninger. Dette bliver forværret af mødet med en teenager, der er på den samme hormonelle rutsjebanetur.

Kampen om at forene disse to realiteter og bringe dem i balance indebærer ofte oplevelser, der fortjener at komme med i en bog.

Selvom hver kvinde vil gå igennem denne fase på et tidspunkt, så er det ikke altid en dans på roser at træde ind i 50erne.

Dette er tidspunktet, hvor man oplever et stort fald i ens niveau af østrogen. Ens hud begynder at hænge og miste elasticiteten, og man vil måske opleve hårtab og udmattethed… alt dette sker.

Det er en hård kamp at gå igennem og se i øjnene hver dag.

Så 50 er ikke det nye 25. Mødre kæmper med deres børn, hvor de prøver at opfylde deres behov og sine egne på skift.

I 50erne forsvinder tvivl og i stedet vil der opstå en selvtillid i ens hoved

Mange kvinder træder ind i 50’erne og går igennem en kompleks og kritisk personlig rejse: Skilsmisse.

Maleri med kvinde der har en jakke
 • De begynder et nyt stadie alene eller med deres børns selskab. Dette er mere almindelig i de seneste årtier. Det er en kompleks realitet. Det skyldes især, at de måske ikke har rigeligt økonomiske midler. Men de hænger i på trods af det.
 • I denne alder er der ingen tvivl, men kun en klar sikkerhed om, hvem man er, hvad man ønsker, og hvad man fortjener. Rustningen af erfaring, som vi talte om i begyndelsen, er det, der til sidst giver næring til denne følelse af sikkerhed.
 • Det er på tide at stole på sine intuitioner, påtage sig nye personlige projekter, som enten vil lykkedes eller fejle. Men man bør altid udleve dem med troen om, at de vil lykkedes.

I denne alder udlever man og genovervejer sine prioriteter

For nogle få årtier siden blev ens partner og børn prioriteret først, men nu hvor man er i 50erne, begynder der at blive mere vigtig plads til en selv.

Alt begynder at komme i balance igen i ens hoved. Et stærkere selvværd begynder at blomstre med alle de drømme, man stadig skal opnå.

Hvad end din alder er, så glem aldrig, at det bedste tidspunkt til alt er netop “nu”.

Derfor bør man ikke tøve med at pleje sig selv, støtte sig selv, kæmpe for sine drømme og behov samtidig med, at man giver glæde til dem omkring sig og modtager det igen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Valentín E. (2014). Menopausia. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1311-9.50137-3
 • Dulcey-Ruiz, E., & Valdivieso, C. U. (2002). Psicología del ciclo vital: Hacia una visión comprehensiva de la vida humana. Revista Latinoamericana de Psicologia.
 • Gifre, M., Monreal, P., & Esteban, M. (2011). El desarrollo de la identidad a lo largo del ciclo vital. Un estudio cualitativo y transversal. Estudios de Psicologia. https://doi.org/10.1174/021093911795978180
 • Gallego, I. D., Delgado, A. O., & Sánchez-Queija, I. (2011). Apego a los iguales durante la adolescencia y la adultez emergente. Anales de Psicologia.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.