Førstegangsmor: Overlevelsesguide

At være mor er en begivenhed, der gør mange kvinder usikre, især for nye mødre. I dette indlæg vil vi give dig en nyttig vejledning til dine første trin som mødre.
Førstegangsmor: Overlevelsesguide

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hej, førstegangsmor! Du har længe drømt om at blive mor, og nu er din drøm gået i opfyldelse. Dette er så spændende! Du er gravid og du skal til at have dit første barn.

Det er normalt i dette stadie at føle sig nervøs og usikker. Men det at være førstegangsmor vil blive en velsignelse.

Ja, der er mange ting du skal lære. Lidt efter lidt vil du se, at det ikke er så svært som det ser ud og du vil nyde enhver oplevelse under og efter graviditeten.

Førstegangsmor

Efterhånden som ugerne går, vokser din baby og samtidig dine nerver omkring at du snart skal være førstegangsmor. Jeg har gode nyheder: Moderens instinkt er naturligt. Så du behøver ikke at bekymre dig så meget, nyd det i stedet. Ni måneder flyver så hurtigt.

Hver dag får du flere og flere spørgsmål. Det er svært at være førstegangsmor, men vi hjælper dig med at føle dig lidt mere forberedt.

Mor der holder baby

Hvorfor er baby’ens hud gennemsigtig?

Når du ser dit barn første gang, vil du bemærke, at deres hud (især deres hænder og fødder) er en lilla rød og har et uklart mælkehvidt stof. Dette skyldes trykket der kræves for at komme gennem fødselskanalen, men den mørke farve forsvinder i løbet af få dage.

Dette hvide stof kaldex vernix og er det lag af fedt, der beskyttede deres krop gennem graviditeten. Det absorberes 2 eller 3 dage efter fødslen. Hvis deres hud har et gennemsigtigt udseende eller er meget rynket, så husk at de har ligget i fostervand i 9 måneder og deres kredsløb udvikler sig stadigvæk.

Er det normalt at de er skeløjede?

Ja, det er normalt, at babyer skeler øjne i de første 4 måneder. Dette skyldes to grund: De okulære muskler er ikke modne endnu og de ser ikke godt når de bliver født. De nervøse impulser er ineffektive, når det er tid for dem at flytte deres krop. Det er på grund af dette, at babyer bevæger sig klodset, da deres muskler ikke kan bevæge sig så godt endnu.

Derfor er babyer ikke koordineret, de kryber ikke og de bevæger sig meget. Det samme sker med deres øjenmuskler. Da de er så unge, bevæger deres øjne sig brat og holder øje med det, der fanger deres øjne, så de til tider skeler.

Når babyer er født, kan de ikke fokusere rigtig godt og de kan kun klar genkende, hvad der er 20-30 centimeter væk. Deres syn tillader dem ikke at se længere og når de forsøger, kommer de til at skele.

Mor og baby

Hvor mange gange om dagen bør jeg skifte deres ble?

I løbet af de første par uger vil babyer have brug for at få skiftet ble hver 3-4 time. Denne rytme kan variere fra baby til anden. Det afhænger også af barnets kost. Det er normalt at skifte deres ble 8-10 gange om dagen. 

Hver gang du skifter ble, skal du vaske deres hud med varmt vand og tørre efter med et bomuldshåndklæde. Sørg for, at deres urin er klar, uden lugt og at der kun er en lille mængde. Hvis det er anderledes, kan det være en indikator på at din baby ikke drikker nok brystmælk eller at deres formel er for koncentreret.

I de første 24 timer vil den nyfødte udvise mekonium (mørk, næsten sort afføring). Herefter bør barnet gøre deres ble våd mindst 4 gange om dagen.

Hvad gør jeg med navlestrengen?

Som ny mor er det vigtigt at vide, at navlestrengen naturligvis falder af efter 5-15 dage. Forsøg ikke at trække den ud, selvom den  næsten er faldet af. Navlestrengen skal holdes ren for at forhindre eventuelle infektioner.

Undgå at dække den med en ble. På den måde vil der ikke være risiko for, at det bliver snavset med din barns urin eller afføring. Jo mere tørt du holder navlestrengen, jo hurtigere vil den falde af. Lad være med at bade din baby i de første dage efter fødslen. Rengør dem med små svampe eller våde håndklæder. Du kan også vaske dem med et antiseptisk middel.

Mor der bader baby

Dernæst fortæller vi trin for trin hvordan du rengør navlestrengen korrekt:

 • Vask dine hænder godt.
 • Væd en steril gaze i den antiseptiske opløsning.
 • Rens forsigtigt omkring navlestrengen.
 • Løft klipset, der holder navlestrengen, for at rense hele området uden at efterlade nogle dele snavset.
 • Gentag denne proces to gange dagligt.

Vi ved, hvor vigtigt alt dette er for dig. Derfor ønsker vi ikke, at du føler dig alene i denne proces. Dit moderinstinkt vil hjælpe dig med at gøre det godt. For dit barn vil du altid være den bedste i verden. Tro på dig selv!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • About Kids Health. Lactancia materna: ¿Cómo sabe si su bebé está recibiendo una cantidad suficiente de leche?. (2009). Recuperado el 30 de septiembre de 2020. https://www.aboutkidshealth.ca/Article?contentid=634&language=Spanish
 • Gallardo Alonso, M., & Cunill Gómez, L. (2014). Guia de recomendaciones para el recién nacido y la madre durante el puerperio. https://repositori.upf.edu/handle/10230/25182
 • Harvard Medical School. Crossed Eyes (Strabismus). (2018). Recuperado el 30 de septiembre de 2020. https://www.health.harvard.edu/a_to_z/crossed-eyes-strabismus-a-to-z
 • Masera, Raquel Gómez, Pilar Alonso Martín, and Irene Rivera Pavón. “Relación materno fetal y establecimiento del apego durante la etapa de gestación.” International Journal of Developmental and Educational Psychology: INFAD. Revista de Psicología 1.1 (2011): 425-434.
 • San Román, Beatriz, and Mariel Soria. La aventura de convertirse en familia. Blur, 2005.
 • Stanford Children’s Health. Newborn Appearance. Recuperado el 30 de septiembre de 2020. https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=newborn-appearance-90-P02691
 • Vargas-Porras, C., Hernández-Molina, L. M., & de Molina-Fernández, M. I. (2020). Aspectos percibidos por las madres primerizas como favorecedores en la adopción de su nuevo rol. Revista Cubana de Salud Pública, 45, e1573. https://www.scielosp.org/article/rcsp/2019.v45n4/e1573/#
 • Yachan, M. “Aplicación del Test de Luscher para explorar la relación entre las caracteristicas de personalidad de la madre primeriza, con la lactancia materna exitosa y la morbilidad de su hijo en el primer año de vida.” Scuola di Psicologia, Universidad de los Andes, Santiago del Chile (2007).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.