6 måder angst påvirker din krop, som du bør kende

Lider du af regelmæssig angst? Hvis man ikke håndterer det ordentligt, kan angst føre til livsændrende fysiske symptomer. Det er vigtigt at løse problemets kerne og tage sig af sit helbred.
6 måder angst påvirker din krop, som du bør kende

Sidste ændring: 13 november, 2018

Det er normalt at bekymre sig engang imellem. Men når angst varer ved over længere tid og der ikke bliver taget hånd om det, kan det blive til en psykisk sygdom. Angst påvirker din krop på flere forskellige måder.

I dag vil vi gerne snakke om de skadelige helbredsproblemer, der kommer fra at forsømme den egentlige kerne af problemet: din underliggende angst.

1. Angst påvirker din krop. Du får for eksempel udvidede pupiler

Udvidede pupiller er et af de ukendte måder angst påvirker din krop.

Udvidede pupiler, der ikke hænger sammen med en reaktion på dystert lys. Hvis du lider af alvorlig angst, er det et symptom på et underliggende problem, der skal forstås og behandles.

At have udvidede pupiler kan blandt andet betyde, at du er i en tilstand af øget opmærksomhed.

Når dine angst niveauer er høje, er det almindeligt at opleve dette usædvanlige symptom, der kan udløse alt fra svimmelhed til at se mærkelige lys omkring dig til nedsat syn.

2. Synkebesvær

Problemer med at sluge mens du spiser eller drikker er et andet meget almindeligt symptom.

Dette symptom kaldes dysfagi og er et tydeligt tegn på angst. Det er relateret til dine spytkirtler.

Husk på, at angst har et meget konkret formål: At forberede dig til at flygte.

Derfor er din krops primære mål at opretholde væskebalancen for at understøtte dine muskler, fordi dine muskler er det der hjælper dig med at flygte. Derudover er væsken nødvendig for sved.

Hvis du ikke har spyt i munden på grund af angst, er det svært at tygge maden og dermed sluge.

3. Hovedpine

En af de ukendte måder angst påvirker din krop er hovedpine.

Angst aktiverer alle vener og arterier i din krop for en meget specifik grund: at få mere blod til dine muskler.

Det styrker din cirkulation, hvilket tilskynder vasokonstriktion, der fører til den klassiske hovedpine.

Denne form for hovedpine er mest almindelig i de første par timer på dagen og om eftermiddagen.

4. Kæbesmerter

Angst og stress har en tendens til at sætte sig mere i bestemte dele af din krop end i andre. Vi taler selvfølgelig om din nakke, skuldre, ryg og kæbe.

Hvis du bemærker kæbesmerter, der er værre om morgenen og går helt til dine ører, har du sandsynligvis stress-induceret bruxisme. Med andre ord skærer du dine tænder om natten på grund af stress og angst.

Du bør se din læge, for selvom et mundstykke kan hjælpe, er det bedst at identificere den grundlæggende årsag for din angst, så du kan håndtere det på en ordentlig måde.

5. En af de ukendte måder angst påvirker din krop er, at du skal på toilet mere end normalt

Det sker for os alle på et tidspunkt: Du kommer i en situation, der forårsager angst som en test eller en jobsamtale, og der skal du på toilettet flere gange.

Det er almindeligt, men interessant: Når du er ængstelig, producerer dine nyrer faktisk mindre urin. Hvorfor? Af den grund, vi lige har talt om: din krop forsøger at holde på væske til dine muskler.

Men for at komme af med unødvendig vægt, så du er hurtigere til at flygte, fortæller din hjerne din krop at gå på toilettet for at komme af med urinen, selv om du kommer på toilettet så mange gange, at der kun er “et par dråber” der kommer ud.

6. Angst påvirker din krop og giver en surrealistisk følelse: Fornemmelsen af at alt omkring dig ikke er rigtigt, eller at du ikke er en del af det du ser

Angst påvirker din krop og din psyke.

Det kan virke underligt, men hvis du har oplevet en episode med intens angst eller stress, ved du hvad vi taler om.

Det er, når du pludselig har den klare fornemmelse, at alt omkring dig ikke er rigtigt. Det er som at se verden udefra og ikke føle, at du er i den.

Hvor kommer det fra? Tja, først og fremmest, hvis det ofte sker for dig, bør du fortælle det til din læge.

Intense angst påvirker dine lunger. Du trækker vejret hurtigt, og når der opstår for meget ilt, oplever du normalt to ting: den første er hyperventilation, og den anden er at man får denne surrealistiske følelse.

Din hjerne bearbejder ikke situationen korrekt og forårsager denne fornemmelse.

For at opsummere, så har du sikkert bemærket mindst ét af disse symptomer før. Det er ikke et problem, hvis det er sket en eller to gange, men det kan være farligt, hvis de er almindelige og tilbagevendende.

Søg hjælp, tal med din læge, og begynd at styre din angst.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  •  Gray, J. A. (1985). The neuropsychology of anxiety. Issues in Mental Health Nursing7(1–4), 201–228. https://doi.org/10.3109/01612848509009455
  • Keil V, Hepach R, Vierrath S, Caffier D, Tuschen-Caffier B, Klein C, et al. Children with social anxiety disorder show blunted pupillary reactivity and altered eye contact processing in response to emotional faces: Insights from pupillometry and eye movements. J Anxiety Disord. 2018;
  • Martínez Lemus H, Núñez Orozco L. Manifestaciones pseudoneurológicas de los trastornos somatomorfos. Rev Mex Neurocienc. 2005;
  • Lai HH, Rawal A, Shen B, Vetter J. The Relationship Between Anxiety and Overactive Bladder or Urinary Incontinence Symptoms in the Clinical Population. Urology. 2016;98:50–57. doi:10.1016/j.urology.2016.07.013

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.