Verdens første hovedtransplantation kan ske i år

Hvis operationen lykkes kan det åbne nye døre og give os muligheder, som vi aldrig før har haft. Og det kan ske allerede i år.
Verdens første hovedtransplantation kan ske i år
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Verdens første hovedtransplantation kan blive til virkelighed i Kina allerede i år.

Verdens første hovedtransplantation kan ske i år

Den komplicerede operation er nært forestående. Det kan måske ske allerede i år, ifølge et interview neurokirurgen Sergio Canavero gav det tyske nyhedsmagasin Ooom tilbage i 2017.

Går man ud over kontroversen og de etiske overvejelser – som er mange – har denne revolutionerende operation også splittet vandene i videnskabelige kredse.

Sidste år var det Valery Spiridonov, der skulle blive den første patient til at gennemgå transplantationen. Den unge mand besluttede dog at afvise tilbuddet, og en anonym kinesisk mand, der går under dæknavnet “Frankenstein”, har taget hans plads.

Frankenstein kan være den første person nogensinde til at gennemgå en hovedtransplantation.

En neurokirurgs drøm og en udfordring, som videnskaben endnu ikke har stået overfor

Sergio Canavero

Sergio Canavero er medlem af Advanced Neuromodulation Group i Torino i Italien.

Han forklarede i interviewet at han altid har drømt om at blive den første læge til at udføre en vellykket hovedtransplantation.

“Vellykket” er nøgleordet her. Hidtil er alle forsøg på dyr fejlet.

Dr. Canavero forklarer, at teknologien indtil videre ikke har været god nok til så svær en operation. Men nu er der færre teknologiske forhindringer, mere kvalificerede fagfolk og meget mere sofistikerede midler. Alt dette øger chancen for succes.

Det videnskabelige samfund er skeptisk, men Dr. Canavero er fast besluttet på at gøre sit bedste. Hans arbejde er baseret på Dr. Robert Whites resultater. White forsøgte i 1970’erne at transplantere en primats hoved til en anden krop, men selvom operationen var en milepæl formåede han ikke at forbinde den vigtigste del: Nervesystemet.

I 2013 skrev Sergio Canavero en artikel, hvor han forklarede hvorfor en ​hovedtransplantation kan lykkes i dag. En af de vigtigste grunde er ifølge Canavero, at vi nu har teknologien til at etablere en ordentlig forbindelse med rygmarven.

Så det ser ud som om, den første hovedtransplantation vitterligt kan ske i år.

Kan en hovedtransplantation virkelig lade sig gøre?

Hovedtransplantation var først planlagt til at blive udført i december 2017. Men det er nu blevet udskudt til 2018. Ifølge Dr. Canavero vil operationen give patienter muligheder, der aldrig før har været indenfor rækkevidde, for eksempel:

  • give lammede mobiliteten tilbage.
  • undgå sygdomme såsom kræft og nervedegeneration

Det er dog ikke alle, der mener, at vi bør kaste os ud i en hovedtransplantation allerede i 2018. Ifølge mange andre videnskabsfolk er der endnu for mange etiske konsekvenser.

 

En ny patient, ny dato og nyt stadium til den første operation

Ifølge mange andre videnskabsfolk er der endnu for mange etiske konsekvenser.

Valery Spiridonov var den første, der sagde ja til den eksperimentelle operation. Han lider af spinal muskelatrofi med ringe chancer for at overleve.

Efter to års arbejde kunne Canavero imidlertid ikke love Spiridonov det, han drømte om: At han ville komme til at gå igen og have et normalt liv. Canavero kunne ikke engang love ham, at han ville overleve operationen.

Derfor besluttede den unge russer at gennemgå en anden operation, hvor han havde en større chance for positive resultater. Operationen vil sandsynligvis gøre det muligt for ham at leve et værdigt og smertefrit liv.

I mellemtiden har Dr. Sergio Canavero fundet en anden handicappet patient med alvorlige mobilitetsproblemer han kan fortsætte sit projekt med.

Kina har tilbød at facilitere operationen. På en nylig pressekonference blev det afsløret, at den revolutionerende operation ville finde sted på et hospital, der var blevet særligt udstyret.

Den nøjagtige dato er endnu ikke kendt. Men operationen vil tage mindst 72 timer.

Hidtil ser det ud til, at det hele kommer til at gå op i en højere endhed. Alt er på plads for at operationen kan udføres. Og der er ikke stor risiko for at blive afvist af det kinesiske hospital nu, forklarede de, fordi hjernen er et “neutralt” organ, i modsætning til hjerte, lever eller nyrer.

Sergio Canavero er så klar som han kan blive med et hold eksperter og professionelle faciliteter i ryggen.

Det eneste, vi kan gøre nu, er at vente. Denne kontroversielle og fantastiske operation kan åbne nye døre og give os muligheder, som vi aldrig før har haft.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Lamba N, Holsgrove D, Broekman ML. The history of head transplantation: a review. Acta Neurochir (Wien). 2016;158(12):2239–2247. doi:10.1007/s00701-016-2984-0
  • Ren X, Canavero S. Human head transplantation. Where do we stand and a call to arms. Surg Neurol Int. 2016;7:11. Published 2016 Jan 28. doi:10.4103/2152-7806.175074
  • Furr A, Hardy MA, Barret JP, Barker JH. Surgical, ethical, and psychosocial considerations in human head transplantation. Int J Surg. 2017;41:190–195. doi:10.1016/j.ijsu.2017.01.077

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.