7 fordele ved at tage kollagen dagligt

Selvom vi kan tage kollagen kosttilskud, er den bedste måde at forbruge det på ved at tage det i alle dets fordele gennem fødevarer, der naturligvis indeholder det.
7 fordele ved at tage kollagen dagligt

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Overalt hører vi om, hvor vigtigt kollagen er. Vi kan finde kosmetiske produkter og endda fødevarer, der tilbyder kollagen naturligt. Faktisk talte vi endda om stoffet her i et tidligere indlæg. I denne artikel vil vi give dig 7 fordele ved at tage kollagen dagligt.

Men ved du virkelig, hvad kollagen er, og hvordan det hjælper dig?

Vi fortæller alt om det i dette indlæg.

Hvad er kollagen?

Kollagen er et stof, som spiller en rolle i dannelsen af knogler, brusk og hud. Det er afgørende for både vores sundhed og sundheden hos andre dyr, fordi vi alle har brug for det.

Det er normalt, at dine kollagenniveauer reduceres som tiden går. Nogle gange resulterer det i problemer med knogler, rynker og knirkende led.

1. Det hjælper kroppen med at få det meste ud af motion

Kollagen

Den første fordel ved at tage det hver dag er, at en tilstrækkelig mængde kollagen hjælper på muskeldannelsen.

Det betyder at:

 • Du vil kræve mindre motion for at forbedre din muskel toning og forbrænde fedt.
 • Din krop vil restituere meget hurtigere efter anstrengende træningssessioner.
 • Du vil have mindre chance for at lide af skader, fordi dine muskler bliver stærkere og mere modstandsdygtige.

Selvfølgelig skal du også forbruge proteiner af høj kvalitet, såsom magert kød og fisk. Du bør ikke stoppe med at motionere, bare fordi du indtager kollagen.

Læs også: 5 fødevarer, der skal medtages i din morgenmad for at styrke dine muskler

2. Det forhindrer ardannelse

Vi er sikker på at du har bemærket, at mange af de kosmetiske produkter, der lover at fjerne ar, kan prale af deres høje indhold af kollagen. Dette skyldes, at kollagen hjælper med at helbrede og skabe nye celler uden at skade hudvævet.

Hvis du er tilbøjelig til at have akne eller lignende problemer, bør du inkludere kollagen og kollagenrige fødevarer i din daglige kost. Du kan også anvende nogle masker for at mindske udseendet af ar og strækmærker.

3. Det forbedrer led sundheden

Kvinde med knae problemer

En anden grund til at indtage kollagen er, at den opretholder fleksibilitet og smøring af leddene. Desuden holder stoffet brusken i skarp form.

 • Når dine led er sunde, er de mere elastiske og fleksible. Som følge heraf lider du færre skader.
 • Hvis du bemærker, at dine led altid knager, eller hvis du føler smerte eller lider brud ofte, skal du tage et kollagentilskud regelmæssigt.

I visse situationer anbefaler lægerne at injicere nyt brusk. Hvis det er relevant i dit tilfælde, ledsage behandlingen med tilstrækkeligt kollagenforbrug hver dag.

4. Det opretholder hudens elasticitet

Hudens struktur afhænger meget af kollagen. Efterhånden som du bliver ældre, forværres din hud og danner rynker og ufuldkommenheder.

Ved at udsætte dig selv for visse faktorer som tobaksrøg, UV-stråler, forurening og kemikalier er det også vigtigt altid at tage de nødvendige forholdsregler.

5. Det hjælper dig med at blive mæt i længere tid efter at have spist mindre

Kvinde der kigger paa sin mad

Hvis du forsøger at tabe dig naturligt uden at sætte dit helbred i fare, bør du vide, at kollagenpulver tilbyder højproteinindhold.

Når du tilføjer det til dine yndlings smoothies eller drikkevarer, vil du opdage, at det slet ikke ændrer smag. Det holder dig dog mæt i længere tid.

Prøv nedenstående opskrift som morgenmad mulighed:

Ingredienser

 • 2 spiseskefulde kollagenpulver (30 g)
 • 1 spiseskefulde havregryn (15 g)
 • 1 spiseskefuld kakaopulver (15 g)
 • ½ kop baby spinat (30 g)
 • 1 kop mandelmælk (250 ml)
 • 1 spiseskefuld honning (25 g)

Forberedelse

 • Bland alle ingredienserne sammen og drik det umiddelbart efter.

Denne blanding gør det til en god mulighed, hvis manglen på sød mad gør diæter hårde for dig.

Det er også perfekt, hvis dit barn nægter at spise grøntsager, eller noget der ikke er chokolademælk for den sags skyld.

6. Det forhindrer kardiovaskulære sygdomme

En anden fordel ved at tage kollagen dagligt er, at det hjælper på elasticiteten i blodventilerne og lymfekarene. Det betyder, at det gør det lettere at sense kroppen og reducerer risikoen for at lide af lavt blodtryk

Husk at udover at inkludere kollagen i din kost skal du overvåge, hvordan du spiser og undgå skadelige fedtstoffer.

7. At tage kollagen dagligt hjælper på synets sundhed

Kvinde oeje

Når du spiser kollagen, kan din hornhindes sundhed forbedres betydeligt.

Derfor anbefaler vi kollagen til dig, hvis du skal bruge briller eller hvis din øjenlæge har påvist tegn på glaukom.

Husk også at spise fødevarer, der forbedrer synet (som gulerødder) samt at beskytte dit syn mod UV-stråler og forurening.

Hvordan kan du tage kollagen dagligt?

Den bedste mulighed for at tage kollagen er altid gennem din diæt. Husk at de skal være så naturlige som muligt.

Nogle af disse fødevarer er følgende:

 • Grønne grøntsager (broccoli, kål, spinat, salat)
 • Spinat
 • Sardiner
 • Agurker
 • Jordbær
 • Østers
 • kylling
 • Fisk

Andre måder at indtage kollagen på indbefatter dets pulver, kapsel- eller pilleformer. Selvom de måske ikke er den bedste mulighed, er de hjælpsomme, hvis du ved, at din kost har kollagen mangelfuld, eller hvis den har været på den måde på et tidspunkt.

Du bør lave en aftale med din ernæringsekspert eller læge for at lære om kosttilskud og dosering.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Lee, C. H., Singla, A., & Lee, Y. (2001). Biomedical applications of collagen. International Journal of Pharmaceutics. http://doi.org/10.1016/S0378-5173(01)00691-3
 • Eyre, D. (2002). Collagen of articular cartilage. Arthritis Research. http://doi.org/10.1186/ar380
 • Gomez-Guillen, M. C., Gimenez, B., Lopez-Caballero, M. E., & Montero, M. P. (2011). Functional and bioactive properties of collagen and gelatin from alternative sources: A review. Food Hydrocolloids. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2011.02.007
 • Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: Eevidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.