7 hjælpemidler til at fjerne hård hud og ligtorne på fødderne

Hvordan kan det være, at vores fødder får så lidt opmærksomhed, når de er så fundamental en del af kroppen? At bære hele vores kropsvægt og, at hjælpe os med at komme fra et sted til et andet, fortjener det ikke en smule mere pleje? Ligesom du plejer huden på dit ansigt, så bør du gøre det samme med dine fødder, ellers vil der begynde at opstå tegn på forsømmelse og skade.
7 hjælpemidler til at fjerne hård hud og ligtorne på fødderne

Sidste ændring: 07 oktober, 2018

I dagens artikel vil vi give dig nogle hjælpemidler, som du kan bruge derhjemme til at fjerne hård hud og ligtorne på fødderne. Dine fødder vil ikke bare blive smukkere at se på, det vil også reducere ømhed og smerter.

Hvorfor dannes der hård hud på fødderne?

Efter en lang dag kan dine fødder være meget trætte. At gå med høje hæle, uden strømper, i tørt miljø, manglende eksfoliering, brug af for stramme sko i for mange timer, sved… alle disse faktorer kan forårsage fodproblemer.

Hård hud og ligtorne kan forekomme forskellige steder på fødderne, men især på hælen, på siden af storetåen eller lilletåen, eller oven på tæerne. I starten er det bare en smule irriterende, men hvis du ikke gør noget ved det, så begynder det at blive mere og mere smertefuldt.

Hvis du nogensinde har døjet med ligtorne, så ved du allerede, at de kan være ulidelige – hindre dig i overhovedet at kunne bruge sko, forårsage smerter igennem en hel dag… Og dette afspejles i dit humør, din produktivitet på arbejdspladsen og endda i din personlighed.

Forebyggende foranstaltninger

Hvis du aldrig har haft ligtorne, (sikken et held!) så er det vigtigt, at du starter med nogle forebyggende foranstaltninger. For eksempel skal du huske at fugte dine fødder hver gang, at du har taget et bad. Og en gang om ugen massere et par dråber olivenolie eller noget vaseline på fødderne for at give en dybdegivende fugtning. Sørg for at du bruger behagelige sko der ikke er for stramme eller løse. Hvis de er nye, så anvend forbinding på de steder hvor du plejer at få vabler eller hård hud, og i starten undgå at bruge dem i længere tid ad gangen.

Ligtorne

Det er også en god ide at tage dine sko og strømper af, når du kommer hjem fra arbejde, og putte dine fødder i en skål med varmt vand og urter, for eksempel kamille. Dette vil gøre dem mere afslappede (og duften af urter vil også gøre, at du føler dig bedre tilpas).

Hvis du allerede har hård hud på fødderne, så er det på tide, at du bliver gode venner med den berygtede pimpsten, men husk at være forsigtig og stop med at skrubbe før at det bliver smertefuldt. Prøv på at bruge den efter at du har været i bad, når huden på dine fødder er blødere. Du kan også bruge en fil til at fjerne hårde dele på din hæl, fodsålen og tæerne. Men gør det ikke mere end i tre minutter og anvend altid en fugtighedscreme bagefter. Husk fra nu af at bruge bekvemme sko og vær opmærksom på eventuelle symptomer på ubehag eller smerter.

Hjælpemidler imod hård hud og ligtorne

Ligtorne kan være meget dybe og smertefulde, når du træder på dem. Vær opmærksom på disse hjælpemidler hvis du vil komme dine ligtorne til livs:

Opskrift nr. 1 imod ligtorne.

Ingredienser

 • 1/2 løg

Forberedelse

Skær et løg midt over og skrub med det rå løg på det angrebene område af foden. Gentag proceduren hver nat inden du går i seng. Det er ikke nødvendigt at rense dine fødder, bare lad løgsaften suge ind i huden. Tag strømper på og gå i seng. Løg er helbredende og anti-inflammatoriske.

Sunde fødder

Opskrift nr. 2 imod ligtorne.

Ingredienser

 • 1 fed hvidløg
 • 1 spiseskefuld olivenolie (15ml)

Forberedelse

Mos hvidløget med olivenolien og dæk overfladen af ligtornen. Påfør bandage eller en klud på toppen af ligtornen og lad det sidde over natten. Tør det af om morgenen uden at rense området. Gentag dette dagligt indtil at problemet er kommet til livs.

Opskrift nr. 3 imod ligtorne.

Ingredienser

 • 1 håndfuld brændenælder og blomster
 • 1 spiseskefuld vand (15ml)

Forberedelse

At gro brændenælder derhjemme er en god ide. Tag en håndfuld stængler og blomster og blend dem med noget vand. Du vil få en slags pasta som du kan anvende direkte på ligtornen. Dæk med gaze eller en klud i mindst tre timer før at du fjerner det.

Opskrift nr. 4 imod ligtorne.

Ingredienser

 • 1 håndfuld morgenfrue blomster og blade
 • 1 spiseskefuld vand (15 ml)

Forberedelse

Fremgangsmåden er den samme som med brændenælder. Påfør hver aften før sengetid.

Opskrift nr. 5 imod ligtorne.

Ingredienser

 • 1 figen

Forberedelse

Denne frugt har anti-inflammatoriske egenskaber, og på samme tid er den forfriskende og aflastende. Skær fignen midt over, fjern frugtkødet, og påfør direkte på den hårde hud eller ligtorn før sengetid. Dæk med bandage og brug strømper for at sikre at du ikke snavser lagnet. Lad det sidde natten over og bad dine fødder i varmt vand om morgenen. Bagefter brug en pimpsten og til sidst, anvend almindeligt fugtighedscreme.

Opskrift nr. 6 imod ligtorne.

Ingredienser

 • 2 spiseskefulde bagepulver (18 g)
 • 1 spiseskefuld varmt vand (15 ml)

Forberedelse

Lav en tyk pasta ved at bruge bagepulver og vand. Påfør det til din ligtorn i en cirkulær bevægelse for at fremme eksfoliering. Lad det sidde i 20 til 30 minutter og fjern det med varmt vand. Derefter brug en pimpsten eller fil. Glem ikke at fugte dine fødder.

Opskrift nr. 7 imod ligtorne.

Fodmassage

Ingredienser

 • 4 spiseskefulde kamille (60 ml)
 • 1 liter kogende vand

Forberedelse

Lav kamille te. Lad det køle af i nogle minutter og bad dine fødder i en skål med væsken, men pas på ikke at brænde dine fødder. Dette vil blødgøre din hårde hud og gøre det lettere af fjerne med en pimpsten. Selvom vi bliver ved med at gentage det så er det vigtigt, at du altid bruger en fugtighedscreme, når du er færdig med en behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • sved

 • olivenolie

 • hvidløget

 • brændenælder

 • bagepulver


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.