7 organer du ikke behøver for at overleve

Selvom hvert organ i den menneskelige krop har en specifik funktion, kunne vi rent faktisk leve uden nogle af dem uden at lide af alvorlige konsekvenser.
7 organer du ikke behøver for at overleve

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vidste du, at der er et par organer du ikke behøver at overleve?

Menneskekroppen er en struktur, der ikke stopper med at overraske videnskaben. Selvom det er ret kompliceret, og dets funktioner kan variere fra hver person, har det for det meste nogle karakteristika, der er fascinerende for at sige det mildt.

For eksempel, på trods af at hver enkelt af disse organer udfører en rolle i tilfælde af en ulykke, misdannelse eller sygdom, er nogle ikke absolut nødvendige for overlevelse.

Faktisk har nogle over tid og med udviklingen mistet deres funktion, hvorfor deres fjernelse ikke påvirker livskvaliteten.

Ved du, hvilke de er? I denne artikel ønsker vi at dele alle detaljer om de primære 7.

1. Dine mandler er et af de organer du ikke behøver for at overleve

Mandler

Mandler er en del af immunsystemet, som vi ikke behøver at overleve. Mens de er nyttige til at beskytte luftvejs indgangen mod bakterieinfektioner, holder de op med at blive afgørende, efter at vi runder de tre år.

Faktisk tror nogle mennesker endda, at det er bedre at fjerne dem i en tidlig alder for at undgå sundhedsproblemer.

2. Du behøver faktisk ikke din blindtarm

Bindtarmen er et lille, sækkeformet organ, der kan findes fastgjort til tyktarmen, lige i den nedre højre del af underlivet.

På trods af dets placering påvirker det overhovedet ikke fordøjelsesprocessen. Faktisk har den ikke nogen kendt funktion.

 • Mange mennesker kender kun til dets eksistens, når den bliver betændt og inficeret, hvilket forårsager en tilstand kendt som blindtarmbetændelse, i sådan tilfælde den skal fjernes.
 • Efter fjernelsen er der ingen negative bivirkninger, og patienten kan fortsætte deres normale liv uden ulemper.

3. Milten er slet ikke så nødvendig

Milten

Milten er placeret i bughulen og har en relevant sundhedsfunktion:Filtrere blod og hjælpe kroppen med at bekæmpe infektioner.

På trods af dette er det ikke afgørende og kan fjernes i tilfælde af traumer eller kroniske sygdomme.

 • Patienten kan fortsætte med et normalt liv, og tage nogle ekstra forholdsregler for at forhindre infektioner.

4. Reproduktionsorganer er ikke strengt nødvendige for overlevelsen

Reproduktive organer, såsom æggestokkene, livmoderen og testiklerne, har en åbenbar funktion. På trods af det kan de fjernes som en del af behandlingen mod visse kroniske problemer.

I de fleste tilfælde anbefaler lægerne deres fjernelse for at forhindre kræft i at sprede sig. Det kan dog også være en anbefaling som en del af en anden behandling mod andre problemer.

 • De, der gennemgår denne procedure, har normalt ikke alvorlige bivirkninger og kan tage hormonale kosttilskud for at erstatte dem, som organerne tidligere har produceret.

5. Nyren er et af de organer du ikke behøver

Laege der staar med et plastik organ

Ingen kan nægte at nyrerne er vigtige for hele kroppens helbred. Disse organer filtrerer blod, producerer urin og spiller en rolle i andre organfunktioner.

Det sjove er, at selv om vi har to, behøver vi kun en for at overleve. Vi kan fødes uden nyre, lide nyresvigt fra en ulykke eller sygdom eller endda donere en uden at forårsage kroniske helbredsproblemer.

 • Generelt har mennesker med kun en nyre en normal forventet levetid og lider meget lidt af relaterede eftervirkninger.
 • Men visse forsigtighedsforanstaltninger er et must for at holde nyrerne sunde og undgå mulige komplikationer.

6. Galdeblæren er også et af de organer du ikke behøver for at overleve

Galdeblæren er en lille, grøn, pæreformet sæk, der skjuler sig bag leveren. Hovedfunktionen er opbevaring og frigivelse af galde, der hjælper med at fordøje mad.

Men når det forværres eller i tilfælde af komplikationer som galdesten eller kræft, anbefaler lægerne at fjerne dem.

 • På trods af dets rolle i at hjælpe med fordøjelsen forårsager det normalt ikke problemer at leve uden en galdeblære.
 • Nogle patienter kan få diarré og hævelse, men kun når de spiser irriterende mad.

7. Maven er faktisk heller ikke strengt nødvendig – til at starte med

Mavesaekken - Organer du ikke behoever

Selv om det kan virke umuligt, kan mennesker overleve uden maven. Faktisk er der en bestemt kirurgisk procedure, kendt som en total gastrektomi, hvor hele maven fjernes som en behandling for kræft.

I denne procedure forbinder kirurger tyndtarmen med spiserøret. Efter kirurgi skal patienten fodres gennem et rør i forskellige uger, indtil der opnås fuld helbredelse.

 • På grund af sin komplekse natur skal de, der gennemgår denne form for intervention, følge en streng behandling.
 • Patienter kan indtage de fleste fødevarer, men mængderne skal gøres mindre.
 • Kosttilskud anbefales i tilfælde af komplikationer med næringsabsorbering.

Som du kan se, selvom det er bedre at tage vare på disse organer for at holde dem sunde, så har vi organer, som vi ikke nødvendigvis har brug for for at overleve, hvis de nogensinde skal fjernes. Fantastisk, er det ikke?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • General, C. de S. (2006). Tratamiento de la Apendicitis aguda. Catálogo Maestro de Guías de Práctica Clínica IMSS0490, 1–12.
 • Le Gac, M.-S., Delahaye, L., and Marianowski, R. (2010). Amigdalitis infantil. EMC – Pediatría 45, 1–8.
 • Ic, M.E.R., Col, A.N., Surgeons, E.G.E.O.F., Of, I.O.N., and At, E. (2016). Colecistectomía. American College of Surgeons 5, 1–8.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.