7 sunde og naturlige midler mod nervøsitet

Der er flere naturlige midler, der kan hjælpe dig, hvis du ofte lider af nervøsitet. Ved at anvende disse midler kan du undgå at skulle ty til medicin.
7 sunde og naturlige midler mod nervøsitet

Sidste ændring: 26 juli, 2019

Hvis du ofte får mavepine på grund af nervøsitet, skal du drage fordel af basilikummens egenskaber, som er et af de 7 naturlige midler mod nervøsitet i denne artikel. Du kan endda tilberede pesto med denne urt for at drage fordel af dens virkninger.

Nervøsitet er en tilstand, der kan ledsages af symptomer på angst, stress, irritabilitet og endda takykardi. Hvis du ofte lider af denne lidelse, kan du overveje at søge ekstra hjælp og prøve disse 7 naturlige midler mod nervøsitet.

 7 naturlige midler mod nervøsitet

I denne artikel deler vi 7 naturlige midler, du kan lave fra planter, der hjælper med at kontrollere dine nerver. På denne måde kan du leve roligere, hvile bedre og kanalisere din energi til ting, der er sunde for dig.

1. Lavendel er en af de 7 naturlige midler mod nervøsitet

Lavendel æterisk olie er et af de naturlige midler mod nervøsitet

Lavendel er en plante, der har været brugt som et beroligende middel siden oldtiden. Faktisk plejede folk at tilføje det til deres varme bade for at nyde dens aroma, og på samme tid drage fordel af alle dens egenskaber.

Du kan lave små poser af musselin eller et andet porøst stof og fylde dem med lavendelblomster. De er dejlige til at lægge i din pude eller i dit badevand.

Derudover kan du købe æterisk olie med lavendel til mere praktisk brug eller topisk anvendelse.

2. Basilikum mod nervøsitet

En bunke basilikum som eksempel på naturlige midler mod nervøsitet

Basilikum er en meget aromatisk plante, der meget ofte bruges til madlavning. Det er kendt for sine fordøjelsesfremmende egenskaber. Det er meget nyttigt til mennesker, der får mavesmerter, når de lider af nervøsitet. Dette sker ofte i stressede situationer.

Du kan drikke urtete med basilikum eller blot bruge frisk og rå basilikum i salater, saucer, cremer eller en vinaigrette.

Derudover kan du tilberede en pestosovs og endda fryse den, så du ofte kan have den ved hånden.

3. Bergamot er en af de 7 naturlige midler mod nervøsitet

Bergamot æterisk olie, der bruges i cologner og parfumer, fås fra barken af det bitre appelsintræ. Af denne grund skiller den sig ud takket være sin forfriskende citrus aroma, der bidrager til følelser af glæde og velvære.

Denne æteriske olie kan hjælpe dig med at bekæmpe mild nervøsitet på en naturlig måde. Hvis du kan lide aromaen, kan du bruge den dagligt som parfume eller tilføje den til dit stofblødgøringsmiddel eller luftfriskere.

4. Oregano er eksempel på naturlige midler mod nervøsitet

Frisk oregano og æterisk olie er eksempler på naturlige midler mod nervøsitet

Oregano er et populært krydderi over hele verden på trods af, at det oprindeligt kun voksede i Middelhavsområdet. I ældgammel medicin blev oregano først og fremmest brugt som et fordøjelsesmiddel, og også som et naturligt antibiotikum.

I dag indtages oregano i mange lande på grund af den vidunderlige smag, det bringer til fødevarer. Det er dog ikke længere meget almindeligt at bruge det medicinsk.

Oreganote er en fantastisk naturlig løsning til at berolige nervøsitet, angst eller stress på en gradvis måde uden bivirkninger.

Hvis du vælger at bruge æterisk olie, kan du kombinere det med lavendelolien for at øge dets afslappende effekter.

5. Appelsiner

Appelsiner er med dens lækre, søde og forfriskende aroma et af de bedste naturlige midler mod nervøsitet. Faktisk er citrusfrugter generelt meget fordelagtige i denne forstand.

Vi anbefaler, at du bruger appelsinskrællen, da det indeholder mange koncentrerede næringsstoffer og er meget aromatisk.

Du kan tilberede urtete, juice eller smoothies. Du kan også rive appelsinskrællen og fryse det, så du har det tilgængeligt, når du har brug for det.

6. Kamille mod nervøsitet

Kamilleblomster

Kamillete er altid en god mulighed, hvis du føler dig nervøs og ikke har midler mod nervøsitet ved hånden. Denne urtete er meget beroligende og trøstende, og på samme tid hjælper den med at lindre mild smerte. Derfor er det en fremragende mulighed for altid at opbevare det i din taske.

Du kan også bruge æterisk olie af kamille som hjemmeduft. Hvis du blander den med en anden vegetabilsk olie som kokosnød, mandel, oliven, sesam eller jojoba, kan du bruge denne blanding som en massageolie for at øge afslapningen.

7. Kvan

En kop med te

Kvan skiller sig ud takket være dens fordøjelsesfremmende og afslappende effekter. Du skal dog sørge for, at du bruger den kinesiske sort af kvan (angelica sinensis), som er den, der har medicinske egenskaber.

Interessant nok blev kvanroden brugt i Indien til behandling af nervesygdomme såsom epilepsi.

De beroligende egenskaber ved kinesisk kvan er fremragende til behandling af nervøsitet, angst, stress, søvnløshed og endda migræne.

Hvis du vil øge styrken af denne urt, skal du forberede kvan urtete med kamille og appelsinskræl. Hvis du gør din te sød med naturlig bihonning, får du en meget mere afslappende effekt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Sáenz, D. (2004). Medicamentos, plantas medicinales y productos naturales. Medicina.
  • Muñeton Perez, P. (2009). Plantas medicinales: un complemento vital para la salud de los mexicanos. . Entrevista con el Mtro. Erick Estrada Lugo. Revista Digital Universitaria.
  • Carrillo Esper, R., Lara Caldera, B., & Ruiz Morales, J. M. (2010). Hierbas, medicina herbolaria y su impacto en la práctica clínica. Rev Invest Med Sur Mex.
  • Hernández, G., Vidal, M., Gómez, A., Ibáñez, C., & Pérez, J. (2009). Ansiedad y trastornos de ansiedad. Universidad de Chile: Departamento de Psiquiatría y Salud Mental.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.