8 fødevarer, der forårsager mavesmerter

Hvis du ønsker at undgå mavesmerter er det vigtigt, at du opretholde en sund og afbalanceret kost, undgå fødevarer, der forårsager gas og andre relaterede problemer.
8 fødevarer, der forårsager mavesmerter

Sidste ændring: 26 august, 2022

Alle længes efter at få en fladere mave og en masse mennesker kæmper for at nå det ved hjælp kost og motion. Men lige som alting synes at  gå godt, bliver du pludselig oppustet og jeans og andet tøj passer ikke mere fordi det er blevet for snævert. Nogle er de ikke generet af dette symptom, men andre mennesker er generet af den effekt det har på deres kropsbillede, hvilket får dem til at se tungere ud end de reelt er. Ofte generes folk af mavesmerter, og i denne artikel vil vi præsentere 8 fødevarer som er med til at forårsage disse.

Sandheden er at det udover at være et spørgsmål om æstetik, bør alle være klar over at denne slags betændelse er et resultat af et overanstrengt fordøjelsessystem, der forekommer når du spiser for meget mad eller mad, der irriterer din krop.

Endnu vigtigere er det at ud over at hævelse og andre ubehagelige symptomer, du oplever, såsom gas, kan du også have smerter.

Det er derfor det er en go ide at notere dig fødevarer, der kan fremkalde mavesmerter og undgå dem i din kost.

1. Fødevarer med højt fedtindhold leder til mavesmerter

Fødevarer med højt fedtindhold leder til mavesmerter

Fødevarer med højt fedtindhold er en af hovedårsagerne til maveinflammation.

De medfører ikke blot at du tager på i vægt, men bremser også din fordøjelse og hæver kolesteroltallet.

Et godt eksempel er de uimodståelige pommes frites med højt indhold af fedt og stivelse og er næsten som en bombe til din tarm.

2. Kulsyreholdige drikkevarer

Sodavand og andre kulsyreholdige soft drinks er favoritter for mange mennesker  takket være deres høje sukkerindhold, som eventuelt fører til afhængighed.

Den dårlige nyhed er at kuldioxiden rammer din mave meget hårdt, og giver symptomer som sure opstød og oppustethed.

3. Korsblomst-grøntsager

Broccoli7

Denne klasse af grøntsager indeholder blandt andet et polysaccharid kendt som raffinose, der er svært at fordøje. Når det kommer i kontakt med dine tarmbakterier, begynder det at gære, og forårsager symptomer som en dårlig mave, gas, og opstød.

Dette sammenholdt med deres store fiberindhold får disse grøntsager til at fremkalde mavesmerter der er svære at behandle.

For at undgå dette, kan du inkludere dem i din kost i begrænset mængde, kombineret med andre fødevarer, der hjælper med at reducere deres indvirkning på din krop.

4. Salt

Overdrevent saltindtag er en af hovedårsagerne til væskeophobning, og er tæt knyttet til problemer med inflammation.

Reduktion af dit saltindtag er ikke bare godt for din mave-region – det har en positiv indvirkning på den generelle sundhed i mange af dine vigtige organer.

5. Raffinerede kulhydrater

Raffinerede kulhydrater har været udsat for en proces, der fjerner fiberen de indeholdt, gøre dem til tomme kalorier med lavt indhold af næringsstoffer.

En af de værste syndere er hvidt mel, som findes i meget almindelige fødevarer som pizza, brød, kager og meget mere.

Faktisk er nogle mennesker intolerante over for disse fødevarer, og kan få allergiske reaktioner, når de spiser dem.

6. Krydrede fødevarer

Krydderier

Krydderier kan have mange fordele for dit helbred, men de kan også forårsage betændelse, når de ikke indtages korrekt.

Dette opstår når for stor syreproduktion irriterer din maveslimhinde, og fremkalder en betændelsestilstand.

Det er derfor, det er bedre at forbruge disse i moderate mængder. De omfatter:

  • Sort peber
  • Muskatnød
  • Chilipulver
  • Sennep
  • Vineddike

7. Mejeriprodukter

Mennesker, der lider af laktoseintolerans bør undgå at indtage mælkeprodukter, selvom de måske synes så appetitvækkende.

Det kan hindre deres fordøjelse, der forårsager oppustethed, kramper og diarré.

8. Bønner

Bønner2

Bønner er så almindelige i vores kost, men er også blandt de mest vanskelige fødevarer til at fordøje, blandt andet takket være deres høje polysaccharidindhold. De forårsager en ophobning af tarmgasser, fremkalder betændelse og andre bekymrende gastrointestinale symptomer.

Selvom du ikke bør fjerne dem helt fra din kost, så prøv at reducere dit indtag og vær sikker at koge dem grundigt før du spiser dem.

Du kan få lige så  højt proteinindhold ved at udskifte dem med fisk, kylling og soyaprodukter.

Da alle disse 8 fødevarer kan føre til oppustethed, er det bedst at undgå at spise for mange af dem for at undgå disse irriterende symptomer.

Men hvis problemerne fortsætter er det en god idé at rådføre dig med din læge, fordi det kunne være et tegn på en mere alvorlig lidelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Agrawal A, Whorwell PJ. Review article: abdominal bloating and distension in functional gastrointestinal disorders–epidemiology and exploration of possible mechanisms. Aliment Pharmacol Ther 2008; 27: 2-10.
  • Azpiroz F, Malagelada JR. Abdominal bloating. Gastroenterology 2005; 129: 1060-78.
  • Manichanh C, Eck A, Varela E, Roca J, Clemente JC, González A, et al. Anal gas evacuation and colonic microbiota in patients with flatulence: effect of diet. Gut 2014; 63: 401-8.
  • Salvioli B, Serra J, Azpiroz F, Lorenzo C, Aguade S, Castell J, et al. Origin of gas retention and symptoms in patients with bloating. Gastroenterology 2005; 128: 574-9.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.